Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Peste 3.500 de persoane cu datorii de 5,75 milioane de lei la bugetul local nu pot fi identificate
Dosare de executare silită imposibile
DIT Craiova: Nu şi-au trecut în declaraţii codul numeric personal
Ionela PREDESCU ,24 aprilie 2013,20:20 nr. afisari:2871

Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că nu pot identifica peste 3.500 de persoane fizice care figurează în baza de date a Direcţiei de Impozite şi Taxe (DIT) ca deţinând diverse mijloace auto - de la motorete, motociclete, trabanturi, dacii, până la mercedesuri - pentru care au datorii la bugetul local de aproape 5,75 milioane lei. Din acest motiv, Direcţia de Impozite şi Taxe propune Consiliului Local ştergerea din evidenţe a acestor bunuri şi, implicit, a acestor datorii la buget.  

Potrivit unui raport al Direcţiei de Impozite şi Taxe înaintat Consiliului Local, căruia îi propune adoptarea unei hotărâri pentru diminuarea materiei impozabile cu aceste bunuri mobile, cele peste 3.500 de persoane nu pot fi identificate pentru că în declaraţii nu şi-au trecut codul numeric personal, iar celelalte elemente de identificare sunt insuficiente sau foarte vechi şi nu pot fi asociate anumitor persoane fizice, pentru a putea fi executate silit.

Debitorilor nu li se pot stabili elementele de identificare (identitate) actuale; elementele de identificare existente sunt insuficiente şi/sau sunt foarte vechi, fără a putea fi asociate anumitor persoane fizice. Mai mult, dosarele fiscale ale debitorilor nu conţin informaţiile necesare pentru stabilirea identităţii proprietarilor (codul numeric personal) şi nici a bunurilor acestora (serie şasiu compusă din 17 caractere), aspecte obligatorii pentru deschiderea şi finalizarea unui dosar de executare.
Reprezentanţii DIT Craiova

Potrivit  DIT Craiova, o parte din aceste roluri nici nu există în arhiva autorităţii locale, întrucât nu au fost predate, în 1999, de către Administraţia Finanţelor Publice Craiova când activitatea de administrare a creanţelor fiscale a fost preluată de către Primăria Municipiului Craiova. Nici în teren, la adresele de domiciliu înregistrate la rolul fiscal, inspectorii Primăriei nu au putut identifica nici persoane care să poată furniza informaţiile utile despre debitori, pentru că “nu se ştie nimic despre debitor”, nici bunuri. Mai mult, aceste autoturisme, motociclete şi motorete nici nu figurează în parcul auto al municipiului Craiova, bază de date ce a fost comunicată pe suport electronic, de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj în cursul anului 2012 şi actualizată în 2013. De asemenea, aceste bunuri nu sunt identificabile nici în baza de date a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.

Sumele pe care le datorează fiecare persoană ca impozit la bugetul local pentru bunurile pe care deţin s-au acumulat în ani întregi şi variază de la câteva sute de lei până la peste 13.000 de lei, valoarea totală a acestor datorii fiind de aproape 5,75 milioane de lei.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj