Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Vizită din Kurdistan la CJ Dolj
Irakienii caută forţă de muncă la noi
Vera Ionescu ,11 iulie 2013,01:44 nr. afisari:3575

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Administrativ din Craiova, cu o delegaţie condusă de guvernatorul provinciei Sulaymaniyah, din regiunea Kurdistan (Irak), alături de care s-au aflat înalţi oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Vizita a creat premisele unor viitoare colaborări în domenii variate, de la economie la cultură, educaţie şi administraţie publică.

Am fost onoraţi să primim astăzi, la Craiova, la sediul Consiliului Judeţean Dolj, vizita unei delegaţii importante din Irak, în frunte cu guvernatorul unei provincii din Regiunea Autonomă Kurdistan. Discutăm despre această întâlnire de mai multe luni şi pot spune că artizanii ei au fost ambasadorul României în Irak, care a insistat în această privinţă, şi ministrul de Externe, care a vizitat regiunea şi ne-a rugat să întreprindem toate demersurile pentru a ne întâlni şi a ne înfrăţi, deoarece acolo se petrec lucruri spectaculoase, care au legătură, într-un fel sau altul, şi cu noi. Regiunea din care provin oaspeţii noştri a trecut printr-o perioadă foarte dificilă şi se găseşte în prezent într-o etapă de reconstrucţie, în care este nevoie de forţă de muncă, de oameni care să lucreze în domeniul construcţiilor, al amenajării de drumuri. Există în această zonă şi o bună experienţă de lucru cu românii, care au dovedit seriozitate şi profesionalism înainte de 1989 şi au fost apreciaţi. Au construit aici străzi, autostrăzi, fabrici şi iată că a venit momentul să se întoarcă acolo şi să lucreze într-un climat de securitate, după cum ne-au asigurat colegii noştri. În toamna acestui an, o delegaţie economică din judeţul Dolj se va deplasa în Sulaymaniyah, dar până atunci sunt sigur că se vor semna primele contracte.  Ne-a făcut plăcere să le prezentăm ceea ce înseamnă Craiova şi judeţul Dolj, avându-i alături de noi pe reprezentanţii Universităţii şi pe cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie. În aceste zile, în care membrii delegaţiei rămân în oraşul nostru, vor vizita toate aceste instituţii şi ne-am dori mult ca firme din judeţul Dolj să se poată implica în realizarea unor obiective importante în această regiune. În cursul zilei de mâine, vom semna o înţelegere între cele două regiuni, în care vom conveni ca domeniile de activitate economie, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltare locală, educaţie, cultură, sport, administraţie publică şi turism să facă obiectul unor schimburi în perioada următoare. Vom putea să găsim astfel formula prin care să realizăm ceea ce este mai bine pentru cetăţeni. Sunt foarte multe lucruri care fac atractivă această zonă din Irak. Am amintit climatul de linişte, dar mai trebuie spus că vorbim despre o regiune în care există petrol, există surse de finanţare, iar administraţia pune la dispoziţie foarte multe facilităţi pentru firme. În definitiv, este o zonă în care foarte multe companii se luptă să ajungă şi nu văd de ce nu am fi noi mai iuţi de picior. Noi suntem mulţumiţi, le întindem mâna cu prietenie şi le urăm bun venit!
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj   

La rândul său, guvernatorul provinciei Sulaymaniyah, Bahroz Mohammed - Salih Faqe Rashid, a subliniat faptul că firmele care vor decide să investească în această regiune vor beneficia de o serie de facilităţi.

Vrem să construim o relaţie bună, să lucrăm împreună, fiindcă vedem că există această apropiere între statul nostru, între provincia Sulaymaniyah şi judeţul Dolj. Oraşul nostru oferă un climat de securitate, energia electrică este foarte ieftină, la fel şi combustibilul, pentru că avem resurse de petrol. Invităm pe această cale toate companiile interesate din Dolj să vină în provincia noastră, să ridice construcţii, să înfiinţeze fabrici, să facă investiţii în orice domeniu doresc şi să legăm astfel o relaţie. Oraşul nostru şi regiunea Kurdistan, în general, reprezintă cea mai bună zonă pentru investiţii, deoarece nu se percep taxe. De asemenea, îi asigurăm pe investitori că le vom oferi sprijin şi îşi vor putea înregistra rapid companiile. Toate instituţiile şi oficiile implicate le vor facilita demersurile.
A precizat guvernatorul provinciei Sulaymaniyah

Din delegaţia oficială prezentă miercuri la sediul Consiliului Judeţean Dolj au mai făcut parte Sardar Fuki Mohammed Ghaidan, primarul oraşului Slemani, capitala provinciei  Sulaymaniyah, oficiali din domeniul construcţiilor, al investiţiilor, al agriculturii şi al culturii, sportului şi tineretului, exponenţi ai mediului academic şi reprezentanţii a două dintre principalele companii din Sulaymaniyah, Nokan Group şi Sardar Group. Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, la întâlnire au participat vicepreşedinţii Cristinel Iovan şi Laurenţiu Ivanovici, directorul Direcţiei de Afaceri Europene, Ileana Măjină, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Cristian Dobre, reprezentanţi ai Universităţii din Craiova şi ai unor companii locale.

 
Curs valutar BNR - 16-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj