Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
VIDEO / Olguţa Vasilescu, la un an de mandat
S-a făcut un an de când Olguţa Vasilescu a câştigat mandatul de primar al Craiovei. Pe 10 iunie 2012, Lia Olguţa Vasilescu obţinea 57.383 dintre voturile craiovenilor, faţă de 51.448 de sufragii, cât a câştigat principalul său contracandidat, fostul primar Antonie Solomon.
,11 iunie 2013,00:26 nr. afisari:3505

La acea vreme, Olguţa Vasilescu declara că puţini au fost cei care au crezut vă ieşi învingătoare din bătălia pentru funcţia de edil-şef al urbei. În campania electorală, aceasta a reuşit să atragă simpatia alegătorilor susţinând revenirea echipei fanion a Olteniei, Universitatea Craiova, în competiţia fotbalistică. De altfel, atunci când a aflat că este noul primar al Băniei, s-a plimbat pe străzile din centrul oraşului purtând un tricou şi un steag cu însemnele echipei Universitatea Craiova. În plus, Olguţa Vasilescu declara anul trecut că una dintre priorităţile sale ca primar va fi refacerea stadionului “Ion Oblemenco”. Proiectul are acum studiu de fezabilitate şi urmează să meargă la avizare la Ministerul Dezvoltării.

După refacere, stadionul va avea 40.000 de locuri. Lucrările de construcţie ar urma să înceapă în vara anului viitor şi se vor încheia la sfârşitul lui 2016 sau începutul anului 2017. Pe lângă stadionul “Ion Oblemenco” se vor construi şi un stadion de atletism, de 5.000 de locuri, şi o sală de scrimă. În campania electorală din 2012, Olguţa Vasilescu a mai promis că, dacă va ieşi primar, va scăpa Bănia de câinii maidanezi. Luna trecută a fost inaugurat un adăpost canin, executat la standarde europene, la ieşirea din Craiova spre Breasta, care are, în prezent, capacitatea de a găzdui 512 animale, iar autorităţile vor să îl extindă până la 5.000 de locuri.

Lia Vasilescu a mai promis că se va ocupa de reabilitarea termică a blocurilor din Craiova. Şi acest proiect este în curs de realizare. În campania electorală din 2012, Olguţa Vasilescu a promis că va crea 20.000 de noi locuri de muncă.  Tot în campania electorală, actualul edil-şef a promis că va asigura introducerea apei şi canalizării în toată Craiova. Demararea Masterplanului de Apă şi Canalizare, câştigat de Consiliul Judeţean Dolj, o ajută să îşi ducă la îndeplinire şi această promisiune. A mai promis şi 4.000 de noi locuinţe. În acest sens, municipalitatea a făcut o cerere, eşuată, de împrumut pentru construirea unui nou cartier pe strada Dimitrie Gerota.

Nu s-a prezentat la licitaţie decât CEC şi a venit cu o dobândă foarte mare, nepermis de mare, şi atunci am anulat aceste proceduri de licitaţie. Va trebui să reluăm procedurile până când vom avea o bancă prezentă care să ne dea dobânda aşa cum credem noi că este corect.
Olguţa Vasilescu pe 2 iunie

Una peste alta, edilul-şef al urbei s-a declarat “parţial” mulţumit de realizările din primul an de mandat şi spune că legislaţia actuală nu ajută autorităţile.

Am reuşit să ne mişcăm destul de repede în condiţiile date, în condiţiile în care nu am găsit studii de fezabilitate. De asemenea, mă aşteptam că în administraţie lucrurile se pot mişca mai repede decât se întâmplă, durează nouă luni ca să faci un giratoriu, pentru că şase luni stai să faci studiul de fezabilitate şi licitaţiile. Mi-am dat seama că aş fi putut să fac mult mai multe lucruri dacă am fi beneficiat de o legislaţie adecvată.
Olguţa Vasilescu

Ce nu ar mai promite Olguţa Vasilescu

Pe 2 iunie, edilul-şef al urbei şi-a prezentat bilanţul activităţii de la instalarea în funcţie, ocazie cu care a spus că pentru un singur capitol nu ar mai promite “cu optimism” rezolvarea: problema locurilor de muncă.

Oricum, este important că, faţă de anii trecuţi, suntem peste numărul de locuri de muncă existente, dar râmânem pe locul I la şomaj. Avem facilităţi acordate investitorilor care vin în Parcul Industrial: taxe locale zero şi exceptări de la plata utilităţilor. Vă asigur că nimeni din România - şi am avut ocazia să testăm acest lucru, pentru că săptămâna trecută am avut o delegaţie străină, interesată de un loc în care să îşi deschidă o fabrică - nimeni nu are facilităţile noastre, inclusiv utilităţile gratis. Problema pe care o avem în continuare cu atragerea investitorilor este poziţia, care ne duce mai mult spre Bulgaria şi Turcia, nu spre Occidentul Europei, nu cum caută ei. S-au impus taxe diferenţiate, mai mici pentru producători, s-a deschis o fabrică, Magna, s-a cerut firmelor care câştigă licitaţii în Craiova să angajeze, 80 la sută, craioveni.
Olguţa Vasilescu

 

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj