Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Strada Deva va purta numele poetului Adrian Păunescu
Aleşii locali au aprobat ieri, cu unanimitate de voturi, un proiect de hotărâre ce vizează schimbarea denumirii străzii Deva, din cartierul craiovean 1 Mai, urmând ca aceasta să se numească Adrian Păunescu.
Ionela PREDESCU ,1 iunie 2013,16:56 nr. afisari:4952

Acordul privind atribuirea numelui marelui poet a fost obţinut în scris, de către municipalitate, de la soţia acestuia, Carmen Păunescu. Având în vedere faptul că întreaga viaţă, prin activitatea sa, a contribuit la promovarea valorilor spirituale şi potenţialului artistic şi creator al Craiovei şi Olteniei şi că opera şi activitatea sa se împletesc cu destinul oraşului nostru, Adrian Păunescu va rămâne în conştiinţa generaţiilor de astăzi şi de mâine ca “ultimul mare poet social român”.

Poet, publicist, textier şi om politic, Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în comuna Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, astăzi Republica Moldova, ulterior stabilindu-se în comuna Bârca, din judeţul Dolj, unde a revenit ca învăţător. Şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Oltenia, fiind elev al Liceului “Fraţii Buzeşti”, a absolvit Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova şi a urmat apoi Şcoala Centrală din Bucureşti. Adrian Păunescu a studiat filologia la Universitatea din Bucureşti. Ataşamentul lui Adrian Păunescu faţă de Craiova a fost total.

A iubit oraşul, echipa de fotbal şi a fost iubit de toată lumea. Putem spune că, în acea perioadă, s-a confundat cu Universitatea Craiova. În urma lui a lăsat multe lucruri frumoase, iar imnul pe care l-a creat pentru echipa sa de suflet, Universitatea Craiova, este excepţional şi inegalabil. Suporter înfocat al Craiovei Maxima, a compus pentru aceasta versurile celui mai popular imn din fotbalul românesc: “Oltenia, eterna Terra Nova”.  Adrian Păunescu a fost, timp de două mandate, senator de Dolj, în ambele fiind preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Culte, Artă şi Mijloace de Informare în Masă, funcţie care l-a ajutat să sprijine Oltenia şi Craiova.
De menţionat că, din anul 2001, poetul Adrian Păunescu a devenit şi cetăţean de onoare al Băniei.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj