Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Noi investiţii realizate de CJ Dolj
Mai multe cabinete pentru copiii cu deficienţe au fost inaugurate la Şcoala Specială “Sf. Mina’’
Asineta GÎSCAN ,16 decembrie 2013,23:32 nr. afisari:4043

În prag de sărbători minunile se întâmplă pretutindeni. Şcoala Gimnazială Specială ,, Sf. Mina’’ a găzduit vineri, 13 decembrie, două evenimente care vin în sprijinul copiilor cu dizabilităţi. Conducerea instituţiei a inaugurat o nouă aripă a clădirii destinată desfăşurării terapiilor compensatorii. Cinci noi cabinete de terapie logopedică, un cabinet de kinetoterapie şi unul de psihodiagnoză, dar şi o sală de stimulare senzorială vor ajuta la dezvoltarea, în condiţii cât mai bune, a elevilor cu deficienţe. Noilor cabinete nu le lipseşte nici aparatura necesară desfăşurării unei bune activităţi.

Consiliul Judeţean Dolj a contribuit la achiziţionarea unei părţi din aparatura necesară, restul fiind adusă din Anglia.  Aparatura din dotare va fi utilizată de terapeut pentru a-i învăţa pe copii să răspundă la stimuli. Un exemplu în acest sens, îl constituie panoul cu răspunsuri: la apăsarea butoanelor integrate în panou vor putea fi percepute şi recunoscute o serie de sunete sau zgomote care permit trecerea de la auzul brut, la auzul specializat al articulării cuvintelor. Cei mici vor învăţa culorile cu ajutorul altui aparat specializat care cuprinde o paletă cromatică variată şi foarte atrăgătoare.

Graţie sprijinului CJ Dolj am reuşit ca în acest an să avem o nouă sală de sport, cabinete de terapie a tulburărilor de limbaj, o sală multifuncţională, pentru care deja am primit aparatura specială. Ne propunem să fim o şcoală de top, cu ajutorul CJ Dolj.
Eugenia Pascu, directorul Şcolii Gimnaziale Speciale “Sf. Mina’’

Pentru o stimulare mai bună se va lucra individual în cabinetele de terapie logopedică, destinate copiilor cu deficienţe de vorbire. Acest tip de cabinete ar putea fi folosit şi în şcolile normale, pentru a corecta dicţia sau pentru exerciţii de teatru. În şcolile speciale ele sunt utilizate pentru a-i învăţa pe copii latura simbolică a literelor şi a cifrelor. Tot vineri, 13 decembrie, a avut loc prima acţiune din cadrul proiectului. “Exerciţiu de comunicare’’, proiect derulat în cooperare cu: Centrul pentru Formarea şi Dezvoltarea Personalităţii Copilului, ISJ Dolj, CJ Dolj şi Radio România Oltenia Craiova. Mai mulţi elevi de la Şcoala Gimnazială Specială ,, Sf. Mina’’ au imortalizat diverse locaţii din Bănie, luând astfel naştere expoziţia de artă fotografică ,, Noi şi lumea’’. Iniţiatorul micuţilor a fost profesorul de limba şi literatura română, Radu Diaconescu, care le-a împărtăşit copiilor câteva dintre tainele utilizării unui aparat de fotografiat.

Ideea este că trăim o criză de comunicare toată ţara, copiii nu comunică cu părinţii, elevii nu comunică cu profesorii. Nu ştiu unde îşi are originea această criză, dar trebuie să facem ceva. Am început aici o comunicare prin imaginea artistică, însemnând fotografia cu mesaj, prim film, unde mesajul poate să fie mai larg şi prin radio, o staţie de amplificare, cu difuzoare pe holuri, unde vor fi emisiuni în pauzele dintre ore. 30,40 elevi vor fi implicaţi, dar numărul poate creşte.
Radu Diaconescu, profesor

Finalul de an înseamnă şi un bilanţ. Este un an în care din nou s-au făcut realizări la Şcoala <>. Este bine că încercăm să realizăm un mediu cât mai propice de desfăşurare a activităţii. Sunt lucruri absolut importante, care dau o şansă în plus recuperării, care fac ca activitatea de aici să aibă rezultate pozitive. Toate acestea ne bucură, pentru că este vorba de copii. Suntem fericiţi că se trage linie şi se adună lucrurile bune într-o lună a sărbătorilor, a cadourilor. Felicitări conducerii de aici, profesorilor pentru activitatea şi munca pe care o depun zilnic. Vă dorim succes şi vă spunem că nu se opresc aici investiţiile Consiliului Judeţean. Ştim că mai sunt lucruri de făcut la <>, dar sperăm ca anul viitor să definitivăm reforma şi în aceste instituţii. Toţi copiii care au nevoie de sprijin şi de activităţi speciale trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi.
Florin Stancu, administrator public al judeţului Dolj

«Un proces educativ înseamnă şi o şcoală modernă»

Astăzi ( n.r. – vineri, 13 decembrie) sărbătorim două evenimente. În primul rând aş dori să mulţumesc domnului administrator al judeţului pentru efortul pe care l-a făcut pentru modernizarea acestei instituţii. De asemenea, doresc să o felicit pe doamna director a Şcolii Gimnaziale Speciale <>, Eugenia Pascu, pentru iniţiativa pe care a avut-o de a dezvolta procesul de învăţământ. Scopul societăţii noastre este acela de a forma elevii şi de a dezvolta educaţia. Educaţia este factorul cheie în evoluţia şi dezvoltarea societăţii. Este cel mai important instrument prin care noi putem educa tinerii. Şcoala este instituţia în care noi reuşim să formăm copiii şi să le deschidem drumul către societate. Un proces educativ înseamnă şi o şcoală modernă. Astăzi ( n.r. – vineri, 13 decembrie)  ne aflăm într-o instituţie modernă care va veni în sprijinul copiilor.
A relatat Irina Petre, Inspector şcolar de specialitate învăţământ primar

Expoziţia va putea fi admirată şi la CJ Dolj

Expoziţia de fotografie realizată de elevii de la Şcoala Gimnazială Specială “Sf. Mina’’ urmează să fie adusă şi la Consiliul Judeţean Dolj, pentru a fi admirată de cât mai multă lume.

Sunt lucrări realizate de copiii de la <>, în curtea şcolii, în Sala Polivalentă, în oraşul nostru. Expoziţia este aici şi urmează să fie adusă la CJ Dolj. Cât mai multă lume trebuie să vadă de ce anume sunt în stare aceşti copii minunaţi.
Eugenia Pascu, directorul Şcolii Gimnaziale Speciale «Sf. Mina»

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj