Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
«Guvernare locală pe principii europene»
Preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România, Marian Florea, s-a aflat în vizită la Craiova. Florin Stancu, membru cu acte în regulă al asociaţiei
Asineta GÎSCAN ,5 decembrie 2013,00:07 nr. afisari:3751

Asociaţia Administratorilor Publici din România se dezvoltă. Ieri , la Consiliul Judeţean Dolj a  avut loc o întâlnire între administratorul public al judeţului, Florin Stancu, administratorul municipiului Craiova, Gheorghe Nedelescu şi preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România, Marian Florea.
Cu această ocazie, Florin Stancu şi-a anunţat înscrierea în Asociaţia Administratorilor Publici din România.

Mă onorează această poziţie. Ne vom implica şi vom face cunoscută  vocea Doljului, la nivel naţional. Vom coopta toţi administratorii publici pentru a fi implicaţi în mod activ şi să-i vedem alături de noi.
Florin Stancu, administrator public al judeţului Dolj

Administratorul public al judeţului Dolj a afirmat că această funcţie este relativ nouă. A fost implementată în legislaţie în anul 2006.

A fost o etapă în care s-au creat posturi noi. Apoi, acestea au început să fie ocupate, până în anul 2008, atunci când, aşa cum se cunoaşte, locurile vacante în instituţiile publice au fost blocate pentru o perioadă lungă, din cauza crizei economice. Ne aflăm în cel de-al cincilea an în care se poate ocupa o funcţie în administraţia publică. Suntem în pragul deblocării acestor posturi şi sper să poată fi ocupate, astfel încât corpul administrator din România să poată fi dezvoltat, să-şi aducă raportul la dezvoltarea legislaţiei publice. Un corp al administratorilor care îşi aduce aportul la dezvoltarea comunităţilor locale şi judeţene, prin implementarea unui management bazat pe principii europene. Funcţia de administrator public este una de echipă. Mandatul se ocupă în baza unui proiect de management, proiect care este în acord cu strategia de dezvoltare a unei localităţi sau a unui judeţ. Vorbim deci de o echipă din care face parte şi administratorul public, poziţie care trebuie consolidată.
Florin Stancu, administrator public al judeţului Dolj

Asociaţia Administratorilor Publici din România a fost înfiinţată în anul 2011, iar la momentul organizării primei adunări generale, din data de 11 iulie 2011, asociaţia aduna 27 de membri. Odată cu trecerea anilor, angajaţii s-au înmulţit, la momentul actual existând 250 de administratori publici angajaţi în România şi 500 de posturi vacante.

Scopul nostru este să devenim vizibili la nivel naţional, să ne cunoască lumea. Primarii trebuie să ştie că pot să-şi angajeze un administrator public, un profesionist. În aceşti doi ani am devenit membrii ai Asociaţiei Mondiale ai Administratorilor Publici, care au sediul în S.U.A. Tot ceea ce facem, facem pe cheltuielile străinilor sau pe resursele noastre proprii. Nu apelăm la bugetele locale. Aceasta este acţiunea primordială pe care dorim să o implementăm la nivel naţional.
Marian Florea, preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România

Trei mari proiecte au fost depuse de Asociaţia Administratorilor Publici din România, unul dintre acestea aflându-se în curs de implementare.  Valoarea acestuia se ridică la 320.000 de euro, finanţator fiind Ministerul Afacerilor Externe din Olanda, dar şi Ambasada Olandei. Un alt proiect este dezvoltat de asociaţie în parteneriat cu Universitatea Româno- Americană. Acesta a fost  demarat pentru formare profesională. În plus, fondatorii susţin că acţiunea trebuie să se dezvolte pentru încă 20 de comunităţi. 50 de municipalităţi din ţară deţin câte un administrator public, iar în această categorie intră şi Gheorghe Nedelescu. Dintre aceste posturi, 30 sunt la oraşe, iar restul sunt regăsite în comune sau localităţi mai mici.

Deja am demarat implementarea unuia dintre cele trei proiecte. În perioada 25-27 noiembrie a fost organizat primul training, unde au fost desemnate cinci instituţii pilot din ţară. Olandezii au fost foarte încântaţi de modalitatea de abordare a problematicii din cadrul administraţiei locale desemnate. Florin Stancu nu este singurul administrator public de Consiliu Judeţean. Mai avem încă 12 instituţii de acest nivel.
Marian Florea, preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj