Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Fonduri europene, prejudecati şi performanţă
Marilena Bogheanu: «Am trecut peste toate cu multă seriozitate şi profesionalism, iar rezultatele se văd în gradul de contractare»
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,18 iulie 2013,01:16 nr. afisari:5069

Fondurile europene au însemnat mană cerească pentru autorităţile locale din România, dar şi pentru societăţile private. În prezent se vorbeşte de proiecte de dezvoltare numai pe fonduri europene. Chiar şi procesul anunţatei şi amânatei regionalizări se învârte în jurul fondurilor europene. Puţini îşi mai amintesc însă scepticismul cu care era privită alocarea acestor fonduri şi ce muncă s-a depus pentru implementarea proiectelor cu finanţare de la Uniunea Europeană.

S-a făcut pionierat. Sistemul dezvoltării regionale în România este constituit de aproximativ 15 ani. S-a pornit de la zero, pur şi simplu. Nimeni nu ştia ce înseamnă dezvoltarea regională. Pe vremea aceea fondurile europene nu erau administrate la nivel local, la nivel de regiune de dezvoltare. Nu credea nimeni că vor veni bani europeni. Erau foarte mulţi oameni, conducători de instituţii care erau foarte sceptici . Îmi spuneau «haideţi, orice minune ţine trei zile, ce, ne dau europenii bani gratis?» N-au înţeles, de fapt, că banii nu sunt gratis, se impune o contribuţie la toate proiectele şi este foarte mult efort financiar până să se implementeze ca atare proiectul. Cu toate acestea, ne-am luptat în primul rând să transmitem opiniei publice informaţii cât mai corecte. Având în vedere faptul că nu se ştia absolut nimic şi, mai mult decât atât, erau şi idei preconcepute în ceea ce priveşte statutul ONG-urilor, pentru că noi funcţionăm ca organism neguvernamental. Am trecut însă peste toate aceste prejudecăţi cu multă seriozitate şi profesionalism şi, trebuie să recunosc, că şi Ministerul Dezvoltării ne-a fost alături. Deci noi suntem opt ADR-uri plus ministerul, drept urmare suntem un organism viabil. Iar rezultatele se văd în gradul de contractare. Am făcut pionierat cu programele de coeziune economică şi socială, programele PHARE, cărora li s-au alăturat programele guvernamentale. În plus am beneficiat de un sistem de înfrăţire instituţională, proiecte de twinning, în special cu parteneri italieni. Am fost norocoşi, pentru că ni s-au transmis, începând cu 1999 până la momentul aderării, toate cunoştinţele necesare şi toate datele necesare privind crearea acestui mecanism instituţional.
Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud- Vest Oltenia

Directorul ADR SV Oltenia spune că, de prejudecăţi, instituţia s-a lovit în permanenţă.

Au fost şi dificultăţi, pentru că, de-a lungul timpului, au fost tot felul de prejudecăţi, tot felul de persoane care ne-au atacat, pentru că n-au vrut să înţeleagă că totuşi fondurile europene se gestionează după anumite reguli care sunt extrem de stricte. Din păcate, aceste reguli europene au luat-o înaintea legislaţiei româneşti şi de aici tensiunile. Orice criteriu aplicat restrictiv conducea şi conduce la aplicarea unor sancţiuni financiare, iar aceste lucruri au generat foarte multe tensiuni pe care noi trebuie şi în momentul de faţă să le dezamorsăm, pentru că beneficiarul ne acuză pe noi. Noi propunem corecţia, dar aceasta este legislaţia până la urmă.
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia

S-a vorbit de drum expres, prima dată, acum 12 ani

Noi am creat şi un departament de marketing regional, prin intermediul căruia încercăm să accesăm fonduri şi pe alte programe. Am avut o serie de iniţiative pe care le-am lansat în spaţiul public, poate nu de multe ori singuri, ci le-am transmis autorităţilor publice locale, care le-au promovat. Spre exemplu, am fost primii care am vorbit despre construirea unui drum expres, realmente, de acum 12 ani, eu am făcut toate diligenţele, sunt o serie de documente în acest sens. În plus am făcut nenumărate adrese pentru transferul porturilor în administrarea autorităţilor locale. Am avut iniţiative şi în domeniul agriculturii, inclusiv prin implementarea unui cluster pe acest sector. Un pas important de făcut ar fi ca acele puncte de colectare-valorificare, pieţe de gross, cum se cunosc după denumire, să beneficieze de o legislaţie adecvată, să fie creată o bursă reală a produselor din domeniu.
Marilena Bogheanu

S-au făcut mai multe proiecte de tip Cluster: unul în domeniul automotive şi construcţii de maşini, unul pe turism, două pe construcţii şi materiale de construcţii şi unul pe agricultură.

Mi s-a solicitat de către profesori universitari şi chiar medici să iniţiem un astfel de proiect şi în domeniul sănătăţii. Aşa că ne pregătim intens pentru ca ideile cele mai bune să fie puse în practică în exerciţiul financiar 2014 - 2020. Din informaţiile pe care le avem până acum, fondurile alocate vor fi de aproximativ un miliard de euro pentru fiecare regiune, pe granturi. Suma este deocamdată la nivel de propunere. Noi sperăm ca la această sumă să fie acordate şi suplimentări, mai ales pe domeniul sănătate.
Directorul ADR SV, Marilena Bogheanu

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, până în prezent, gradul de absorbţie este de 102, 22%. Au fost alocate iniţial pentru perioada 2007 - 2012, la nivelul Regiunii SV Oltenia, 600 de milioane de euro şi au fost atrase 603.157.799,44 euro. Între cele mai de impact proiecte pe POR, Axa 1 Pol de creştere Craiova, se numără pasajul suprateran, care deja a fost finalizat, pasajul subteran, care este aproape gata, dar şi o serie de proiecte aflate în implementare: reabilitarea infrastructurii rutiere în zona de NV a Polului de Creştere Craiova, reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţie nord-sud-est a Polului, centru de dezvoltare tehnologică şi excelenţă în afaceri Craiova, Business Center SUD Craiova, centru de sprijin al IMM-urilor şi institutelor de cercetare şi inovare, modernizarea infrastructurii de transport în comun, amenajare parcare subterană în zona Teatrului Naţional. Totodată, la 1 aprilie anul acesta a fost semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea Teatrului de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu”, procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului fiind demarată. În ceea ce priveşte modernizarea şi reabilitarea Parcului “Nicolae Romanescu”, proiectul fiind unul de arvengură, se află în etapa de precontractare şi este notificat ca rezervă. O multitudine de proiecte au fost semnate şi la nivelul consiliilor judeţene şi al autorităţilor locale din regiune, iar în prezent se urmăreşte dezvoltarea potenţialului turistic al Olteniei.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj