Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Doljul, partener cu Slemani, Kurdistan
Ion Prioteasa: «Sunt sigur că se vor găsi posibilităţi pentru semnarea unor contracte bilaterale»
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,12 iulie 2013,01:29 nr. afisari:4002

Doljul are parteneriat cu irakienii. Ieri, la Craiova a fost semnată o înţelegere de cooperare între judeţul Dolj şi municipiul Craiova şi Guvernoratul Slemani şi municipiul Slemani, din regiunea Kurdistan (Irak). Prin aceasta, autorităţile doljene urmăresc, în special, sprijinirea mediului de afaceri din ambele zone.    

În aceste zile, oaspeţii noştri din regiunea Kurdistan au putut cunoaşte Craiova aşa cum este ea şi cred că au remarcat cu toţii că sunt foarte multe lucruri frumoase. Au văzut clădirile noastre, pe cele pe care le reabilităm şi pe cele deja restaurate, edificii care cred că ar face fală oricărui oraş din Europa. Alături de administraţie, am antrenat şi mediul de afaceri din Craiova, pentru a se întâlni cu membrii delegaţiei din Slemani, având alături de noi Camera de Comerţ şi Industrie, căreia îi mulţumim pe această cale. Oaspeţii noştri au văzut oraşul, au cunoscut oamenii, şi-au făcut o imagine despre administraţia publică, în general, au întâlnit reprezentanţi ai unor firme care sunt dornice de a avea contracte cu dumnealor şi de a lucra împreună, fie aici, fie în regiunea Kurdistan. Protocolul dintre cele două regiuni este parafat, înţelegerile pe care le-am avut înainte sunt cuprinse acum în acest document. Cu siguranţă că, din momentul acesta, urmează un drum care ne dorim din tot sufletul să fie benefic atât pentru zona noastră, cât şi pentru regiunea Kurdistan. Suntem siguri că se vor găsi posibilităţi ca întreprinderile mici şi mijlocii şi companiile mai mari din municipiul Craiova şi din judeţul Dolj să poată avea o relaţie de afaceri corectă, avându-i ca parteneri pe colegii noştri de acum, din regiunea Kurdistan. Mă aştept ca, în această toamnă, o delegaţie economică, însoţită de reprezentanţi din administraţia publică, să întreprindă o vizită în Kurdistan, dar până atunci, cum mediul economic este foarte energic şi rapid, sunt sigur că se vor găsi posibilităţi pentru semnarea unor contracte bilaterale. Mă bucur mult şi cred că este o înţelegere benefică şi pentru noi, pentru municipiul Craiova şi judeţul Dolj. În felul acesta, pe de o parte, partenerii noştri irakieni pot să pătrundă pe o piaţă largă, a României şi a Uniunii Europene, iar pe de altă parte firmele din zona noastră pot să-şi facă intrarea într-un areal foarte mare, în Irak.
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, guvernatorul Guvernoratului Slemani, Bahroz Mohammed - Salih Faqe Rashid, şi primarul municipiului Slemani, Sardar Fuki Mohammed Ghaidan, au semnat, joi, o înţelegere care prevede cooperarea, prin schimburi de informaţii şi experienţă, în domeniile economie şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltare locală, educaţie, cultură, sport, administraţie publică locală, turism şi relaţii comerciale.
Pe parcursul zilelor în care s-au aflat în Craiova, membrii delegaţiei din regiunea Kurdistan - înalţi oficiali, exponenţi ai mediului universitar şi ai unor mari companii - au vizitat principalele instituţii locale şi au purtat discuţii cu reprezentanţi din conducerea mai multor întreprinderi.

În vizită la muzee

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, nu a ratat ocazia de a prezenta oaspeţilor istoria cu care se mândreşte Oltenia. Astfel, i-a dus la deschiderea expoziţiei în aer liber “Cultura Vădastra, ceramica extraordinară a Neoliticului din Oltenia”, vernisată în Piaţa William Shakespeare din Craiova.

Participăm împreună cu înalţii noştri oaspeţi din regiunea Kurdistan, Irak, la vernisarea unei expoziţii inedite, întrucât Cultura Vădastra este cea mai spectaculoasă ceramică a Neoliticului din Oltenia, veche de 7.000 de ani. Atunci când vorbim de Cultura Vădastra în Oltenia, e ca şi cum am vorbi de Cultura Cucuteni în Moldova. Muzeul Olteniei şi cele din Caracal şi Slatina deţin importante comori ceramice ale acestei culturi, descoperită încă din secolul XIX de ilustrul arheolog Cezar Bolliac. Vreau să vă dezvălui şi un lucru inedit. Ieri, după o întâlnire cu reprezentanţii unei companii din Craiova, domnul guvernator al Guvernoratului Slemani şi rectorul Universităţii Halabja au fost oaspeţii mei într-o vizită la Casa Băniei, la Muzeul Olteniei şi la Muzeul de Artă.  Acest ultim muzeu, care se află într-un proces de reabilitare pe un proiect european în valoare de aproape şapte milioane de euro, este spectaculos. Au fost foarte impresionaţi cei doi oaspeţi ai noştri, aşa că au dorit ca, împreună cu toată delegaţia din regiunea Kurdistan, să revadă acest muzeu. În aceste zile au fost mai multe schimburi şi discuţii între delegaţia venită din Irak, reprezentanţi ai administraţiei locale şi oameni de afaceri din Craiova, Camera de Comerţ Oltenia ocupându-se îndeaproape de organizarea şi buna desfăşurare a acestei deplasări. Este mult de lucru în Irak şi în această regiune a Kurdistanului, aşa că este posibil ca, în urma acestei vizite, să se şi perfecteze câteva înţelegeri.
Ion Prioteasa

La rândul său, guvernatorul Guvernoratului Slemani, Bahroz Mohammed - Salih Faqe Rashid, a declarat:
Noi am venit la Craiova pentru a ne întâlni cu responsabili ai administraţiei publice din Craiova şi judeţul Dolj şi pentru a stabili câteva punţi de legătură între noi. Plec cu impresia plăcută că am ajuns într-un judeţ cald şi primitor, cu oameni deosebiţi şi cu un oraş, municipiul Craiova, foarte frumos. Sperăm să ajungem din nou la Craiova şi vrem să mulţumim autorităţilor din Dolj şi Craiova pentru primirea pe care ne-au făcut-o.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj