Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Deca: «Degeaba luăm acele fonduri, dacă nu le găsim şi un job... aşa de dragul de a absorbi nişte fonduri nu cred că e în regulă»
Ana-Maria CONSTANTINESCU ,16 decembrie 2013,23:27 nr. afisari:3787

În timp ce Ponta şi argaţii se zbat să demonstreze că de când au venit la guvernare a crescut rata de absorbţie a fondurilor europene, omul pe care ei l-au numit propriul reprezentant la Dolj, Marius Deca, pus în funcţie după mazilirea prefectei Elena Costea (poveste despre care vom face dezvăluiri, spunem noi, interesante, cu o altă ocazie), declară că “de dragul de a absorbi nişte fonduri nu cred că e în regulă”.

Declaraţia a avut loc în contextul în care la şedinţa Colegiului Prefectural, ultima din acest an, a fost prezentată situaţia absorbţiei fondurilor europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Raportul a fost prezentat de directorul executiv adjunct al OIR POSDRU SV Oltenia, Cristinel Cîrloganu, numit cu detaşare pe această poziţie pe care actuala putere şi-o doreşte pentru oamenii săi cu tot dinadinsul, deşi directorului Mihaela Mocanu nu i-au putut fi reproşate erori de management. De altfel, a şi fost felicitată, în mai multe rânduri, pentru rezultate. Revenind la Cristinel Cîrloganu, acesta a început prezentarea raportului activităţii instituţiei, cu detalii din CV-ul personal, pentru că, a spus el, se afla pentru prima oară în faţa colegilor din Colegiu.

Sunt în Craiova de aproximativ trei săptămâni. Lucrez în sistemul ocupării forţei de muncă din anul 2004. Am fost 9 ani director al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt. Acum, în ultimul an, am lucrat la Centrul Naţional de Formare Profesională al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, lucrând tot în domeniu, tot în funcţia de director executiv. Deocamdată sunt detaşat la Organismul Intermediar Regional Sud-Vest Oltenia, în funcţia de director adjunct.
Cristinel Cîrloganu

Ce a uitat el să spună este că asupra lui au trenat suspiciuni de “orgolii penale” pe bani europeni, după cum a relatat în mai multe rânduri mass-media din Olt.  Cristinel Cîrloganu, a devenit membru PNL după ce şefia liberalilor din Olt  a  fost preluată de deputatul Gigel Ştirbu, cel propus pentru a ocupa funcţia de Ministru al Culturii. De exemplu, în articolul “Secretele lui Cîrloganu, prietenul lui Bian”, publicat în ziarul oltean Gazeta Nouă, în data de 26 februarie 2013, jurnaliştii scriau: “Tandemul Cristinel Cîrloganu, şeful AJOFM Olt - Silviu Bian, fost preşedinte al ANOFM (condamnat, anul trecut, la închisoare pentru fapte de corupţie) a funcţionat perfect cu precădere în favoarea primului, care, după ce şeful său a fost reţinut şi, ulterior, arestat preventiv, nu s-a sfiit să recunoască public prietenia care îl leagă de acesta.” (articolul integral poate fi vizualizat accesând site-ul www.gazetanoua.ro)

La şedinţa Colegiului Prefectural de la Dolj, Cîrloganu le-a vorbit celor prezenţi în sală despre fondurile care au fost puse la dispoziţie prin POSDRU. Astfel, pe perioada de programare 2007-2013, României i-au fost alocate pe POSDRU  peste 4,2 miliarde de euro, iar la nivelul regiunii de dezvoltare SV Oltenia, programele implementate şi în curs de implementare au o valoare de 250 milioane euro, după cum a relatat directorul adjunct.

La nivel de program operaţional sunt angajate proiecte de peste 80% din cele 4,2 miliarde de euro, dar gradul de absorbţie efectiv, adică sumele efectiv rambursate de Comisia Europeană, sunt pe undeva la 27%. Judeţul Dolj are proiecte în implementare cât toate celelalte judeţe la un loc.
A mai spus Cîrloganu

Ca pe vremea lui Ceauşescu

Prefectul de Dolj Marius Deca l-a ascultat şi a găsit de cuviinţă să atenţioneze că trebuie să se preocupe şi de găsirea unui loc de muncă pentru beneficiarii
proiectelor. Şi, deşi e reprezentantul guvernului care se bate cu pumnii în piept că a crescut rata de absorbţie a fondurilor europene de când e la putere, Deca a afirmat, sub o altă formă, că fondurile europene sunt accesate degeaba dacă oamenii nu sunt încadraţi în muncă.

Cifrele sună bine. Problema este că îmi aduce aminte de anii ’80 şi ceva, lui Ceauşescu îi venise o idee să ne pună să-i calificăm pe lăcătuşi în electricieni şi pe electricieni în lăcătuşi. Cam aşa sună şi treaba asta pe care o prezentaţi dumneavoastră acum. Dacă nu încercăm să le găsim şi un loc de muncă la oamenii ăia, suntem pe primul loc la şomaj în România. Degeaba luăm acele fonduri, dacă nu încercăm să colaborăm să le găsim şi un job. Luăm fondurile, băgăm nişte bani în buzunarele lectorilor şi oamenii nu-şi găsesc servicii. Cred că ar fi nevoie de un pic mai multă atenţie şi o colaborare vis-a-vis de cele două instituţii, pentru că aşa de dragul de a absorbi nişte fonduri nu cred că e în regulă. Asta aşa ca şi observaţie.
Prefectul de Dolj Marius Deca

Cîrloganu a încercat să explice că fondurile despre care se vorbea sunt alocate pe anumite domenii, iar ele pot fi sau nu contractate.

Programele astea europene şi accesarea fondurilor sunt concepute la nivel de Comisie Europeană. Aceşti bani sunt alocaţi din fondul social european şi sunt alocaţi pentru aşa ceva. Avem posbilitatea să-i folosim pentru ce au fost alocaţi ca orice prevedere bugetară, sau nu. Acum, noi nu facem decât să monitorizăm proiectele care au fost depuse şi care implemnetează beneficiari inclusiv Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă. E adevărat, sunt foarte multe proiecte care sunt rupte de realitatea pieţei muncii dar noi nu facem decât să le monitorizăm.
Cîrloganu

Deca a insistat că trebuie corectate greşelile din anii trecuţi.

Ştiu, dar încercaţi şi corectaţi erorile 2007-2013 pentru 2014-2020, că dacă mergem cu aceleaşi greşeli nu rezolvăm nimic. Puteţi iniţia oricare dintre instituţiile deconcentrate către Bucureşti, un proiect şi cei de acolo să ţină cont. Dacă nu, către Prefectură şi înaintăm mai departe.
Marius Deca

Citând chiar din raportul prezentat prefectului:
Obiectivul general al POSDRU îl constituie dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1.650.000 de persoane.

Drept urmare, prin POSDRU, oamenii au fost pregătiţi pentru iniţierea unei afaceri, au beneficiat de acţiuni pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale şi pentru iniţierea afacerilor, ori la instruire formare profesională continuă. Din acelaşi raport reiese că în şase luni, 763 dintre participanţii la instruiri şi-au găsit un loc de muncă. Nu este mult, dar nici de neglijat în condiţiile în care ofertele pe piaţa locală a locurilor de muncă sunt insignifiante.  Potrivit ANOFM, ieri, în judeţul Dolj erau disponibile 110 locuri de muncă şi aproape 400 în toată Oltenia.  Şi, ca de fiecare dată, cele mai multe locuri de muncă sunt pentru confecţioneri şi vânzători. Asta în condiţiile în care numărul şomerilor, potrivit ultimei situaţii statistice, în judeţul Dolj era de peste 28.000 persoane.  Într-adevăr orice proiect menit să sprijine crearea de locuri de muncă este bine-venit. Astfel de “idei” pot veni însă şi de la Prefect. Mai important este să vrea şi Guvernul. Problema lipsei locurilor de muncă şi a numărului mare de şomeri din Dolj, nu este de ieri, de azi, iar prefectul Deca o ştie, la fel cum o ştiu şi guvernaţii. Ei şi?

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj