Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a trecut la deratizare
Dăunătorii de pe digurile de la Jiu, exterminaţi
Pe digurile din administrarea ABA Jiu se derulează mai multe lucrări de consolidare şi reabilitare
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,3 iunie 2013,21:28 nr. afisari:2785

Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj le-a pus gând rău dăunătorilor din zona digurilor de la Jiu.

În urma inundaţiilor din luna aprilie 2013, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a verificat starea digurilor de pe râul Jiu şi a constatat că este necesară  efectuarea lucrării de «Deratizare pentru combaterea dăunătorilor în scopul asigurării funcţionării digurilor şi lucrărilor hidrotehnice de pe râul Jiu în condiţii de siguranţă». În acest sens, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a efectuat, până în prezent, lucrarea de combatere a dăunatorilor pe o suprafaţă de 118 ha. Lucrarea a fost făcută la digurile din administrare ale râului Jiu, pe tronsonul Filiaşi - Ţuglui, ambele maluri.
Administraţia  Bazinală de Apă (ABA) Jiu

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Dolj programează anual acţiuni de salubrizare a râurilor şi pâraielor din judeţul Dolj.

De o foarte mare importanţă este întreţinerea albiilor râurilor, a văilor şi torenţilor, în special pe zonele de intravilan, în scopul asigurării capacităţii acestora de preluare a apelor scurse de pe versanţi şi de tranzitare a debitelor formate în perioadele cu precipitaţii de mare intensitate. Acestea se realizează prin lucrări de amenajare a albiei, prin decolmatări, prin defrişări de vegetaţie arborescentă, tufişuri, curăţiri de buruieni, eliminări de blocaje, asigurarea secţiunilor de scurgere la poduri şi podeţe şi prin lucrări de salubrizare a albiilor şi malurilor, văilor şi torenţilor.
Florinel Stancu, directorul SGA Dolj

Pentru activitatea de exploatare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj are programat pentru acest an un număr de 3.000 de manevre (ridicarea şi coborârea stavilelor pentru menţinerea debitului din lacul de acumulare) la stavilele Prizei Işalniţa, activităţi de înregistrare şi transmitere date la acumulări şi foraje, supravegherea lucrărilor hidrotehnice prin observaţii vizuale, participarea la acţiuni operative de apărare împotriva inundaţiilor, intervenţii la poluările accidentale la cele nouă (9) formaţii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj.

Investiţii în digurile de pe Jiu

În ultimii ani, Administraţia Bazinală de Apă Jiu a avut o serie de investiţii la nivelul judeţului Dolj, pentru prevenirea inundaţiilor. Astfel, a fost realizată o lucrare de amenajare pe râul Jiu, în zona localităţii Schitu din judeţul Dolj. În cadrul lucrării au fost realizate un dig de apărare din materiale locale L= 1.500 m şi consolidarea malului drept al albiei minore a râului Jiu în dreptul localităţii Schitu prin executarea a 11 epiuri în albia râului. Valoarea totală a lucrărilor recepţionate a fost de 3.324.718 lei (inclusiv TVA), iar finanţarea a venit de la bugetul de stat şi credite BDCE.

De asemenea, s-au executat o amenajare şi o reabilitare a pârâului Terpeziţa şi a afluenţilor în zona localităţii Gabru, judeţul Dolj. Lucrările de amenajare şi reabilitare sunt amplasate în albia minoră şi majoră a pârâului Terpeziţa şi a afluentului acestuia, pârâul Gabru, în zona localităţii Gabru. S-a efectuat o supraînălţare a digului râului Jiu în zona localităţii Coţofenii din Dos, pe o lungime de 4.240 de metri.

O altă lucrare executată în ultimii ani este amenajarea pârâu Teslui pentru apărare împotriva inundaţiilor pe sectorul Mischii - Teslui, judeţul Dolj. În cadrul acestei lucrări au fost executate o recalibrare albie L= 36.986 m şi consolidări mal   L= 6.454 m. În ceea ce priveşte digurile de la Dunăre, reprezentanţii ABA Jiu au constatat - la preluarea de la ANIF în 2012 - că starea lor este în general bună, dar există şi zone unde sunt necesare unele lucrări de reabilitare.

În urma unei analize la nivelul Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR), conducerea a decis că este necesar să se efectueze lucrări la digurile de la Dunăre, investiţia dorindu-se a fi realizată printr-un proiect comun, ce va cuprinde digurile aflate în administrarea tuturor administraţiilor bazinale de apă riverane fluviului. Astfel, ABA Jiu a propus un proiect de investiţii alcătuit din şase lucrări: “Punerea în siguranţă a lucrărilor cu rol de apărare pe fluviul Dunărea, judeţul Dolj” pentru sectorul de fluviu pe care îl are în administrare. Aceste lucrări sunt amplasate în bazinul hidrografic Dunărea, în zona de sud-vest a ţării, în judeţul Dolj, între localităţile Ciupercenii Noi şi Dăbuleni. În continuare, ANAR va realiza pe fluviul Dunărea un proiect unic de reabilitare a digurilor, urmând să se găsească şi sursa de finanţare, au transmis reprezentanţii ABA Jiu.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu are în continuare în derulare proiecte de investiţii. Este vorba de “Regularizare pârâu Raznic în zona localităţii Greceşti - confluenţă râu Jiu, judeţul Dolj” şi  “Aducerea la clasa de importanţă a digurilor de pe râul Jiu, pe sectorul Rovinari - Văleni, judetul Gorj”. Aceste două proiecte sunt finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu - Axa Prioritară 5 - Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc; Domeniu major de intervenţie 1 - Protecţia împotriva inundaţiilor (90% fondul de coeziune şi 10% bugetul de stat).

Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanţare, este de 29.432.246 de lei cu TVA. Contractul a fost semnat în luna februarie şi are ca termen de finalizare a lucrărilor data de
31 decembrie 2014.  

Proiectul va răspunde direct la neajunsurile situaţiei actuale prin stabilizarea albiei minore a pârâului Raznic în zona localităţilor Greceşti, Tiu, Cernăteşti, Corniţa, Raznicu Oghian, Predeşti şi Breasta, astfel punându-se în siguranţă gospodăriile din zonă şi evitarea producerii altor evenimente majore.
ABA Jiu

Un alt proiect semnat în februarie şi cu termen de finalizare 31 decembrie 2014 este  “Aducerea la clasa de importanţă a digurilor de pe râul Jiu, pe sectorul Rovinari - Văleni, judeţul Gorj”. Digurile vor fi supuse reabilitării pe o lungime de 11.760 de metri. Beneficiarii investiţiei sunt locuitorii riverani localităţilor Rovinari, Vlăduleni, Bâlteni, Plopşoru şi Sărdăneşti.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj