Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
60% dintre olteni au spus:
Craiova, capitala regiunii Oltenia
Regionalizarea a fost dezbătută, ieri, la Craiova
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,10 iunie 2013,23:11 nr. afisari:6429

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, a venit ieri la Craiova pentru o dezbatere privind procesul de regionalizare-descentralizare. Dezbaterea a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova şi la aceasta au participat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, prefectul de Dolj, Marius Deca, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, dar şi mai mulţi politicieni şi directori de instituţii din judeţ. În Bănie au venit şi mai-marii celorlalte judeţe ale Olteniei. La intrarea în sala de la Casa Studenţilor, participanţii la dezbateri au ascultat imnul Universităţii Craiova. Edilul-şef al Băniei i-a oferit ministrului Dragnea un tablou cu viitorul stadion al Craiovei.

Ne pregătim pentru titlul de capitală culturală europeană. Suntem deja în parteneriat cu Târgu Jiu pentru a ne lupta cu celelalte oraşe din România care au intrat în această cursă, cu Horezu, Orşova, toate localităţile importante din zona Olteniei. Intrăm uniţi în această bătălie. Şi ne-am mai pus de acord că anul acesta vom avea echipă de fotbal şi vom avea un stadion nou şi vreau să vă mulţumesc, domnule Dragnea, pentru că dumneavoastră sunteţi cel care a făcut posibil să avem studiul de fezabilitate pentru acest stadion şi urmează ca, în două săptămâni, să venim la dumneavoastră, la avizare.
Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Vicepremierul Liviu Dragnea a făcut o prezentare a principiilor care vor fi luate în calcul la formarea regiunilor şi a motivat necesitatea demarării procesului.

Avem nevoie de regionalizare pentru că, în ultimii 23 de ani, actuala situaţie administrativă a generat dezechilibre, avem zone sărace şi zone şi mai sărace. Dacă păstrăm actuala formulă, riscăm să transformăm românii în prinţi şi cerşetori.
Dragnea

Acesta a mai declarat că, în ceea ce priveşte regiunea Oltenia, capitala ar urma să fie la Craiova, conform dorinţei locuitorilor regiunii.

S-a făcut un studiu, iar cei mai mulţi au spus că vor ca viitoarea regiune Oltenia să aibă reşedinţa la Craiova. Asta nu înseamnă că celelalte judeţe sunt mai puţin importante. Dacă la Craiova va fi sediu administrativ, în alte judeţe vor fi sedii ale direcţiilor regionale, în funcţie de profilul judeţului.
Vicepremierul

Potrivit sondajului, 59,9 la sută dintre cei chestionaţi au ales Craiova ca reşedinţă a viitoarei regiuni Oltenia. Vestea că Oltenia va avea capitala la Craiova nu i-a mulţumit pe reprezentanţii celorlalte judeţe.

Noi nu suntem lipsiţi de respect şi de bun-simţ, să cerem noi ca să fie sediul regiunii la Vâlcea, dar nu suntem un judeţ de neglijat.
Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, a spus că “reşedinţa este la Craiova, să fie clar pentru toată lumea”. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a mulţumit să îşi arate aprecierea faţă de procesul de regionalizare.

Avem lucruri foarte clare, întărirea statului sub aspect de a-şi realiza autoritatea sa, de a asigura dezvoltarea uniformă a României, şi decizia operaţională, de a apropia cât se poate de aproape a structurilor care trebuie să răspundă cerinţelor fiecărui cetăţean.
Ion Călinoiu

Vicepremierul Liviu Dragnea a mai anunţat că, în urma procesului de regionalizare, “dispare prefectul judeţean”.

O să fie un singur prefect regional şi câte un subprefect pentru fiecare judeţ. Instituţia Prefectului nu va fi desfiinţată, ea trebuie să fie transformată într-un oficiu prefectural, Prefectura să aibă rolul principal de a verifica legalitatea actelor administrative pe care le adoptă autorităţile locale. Este prevăzut, acum, în modificarea Constituţiei, dispare acel atribut al prefectului, îngrozitor, prin care simpla atacare a unui act administrativ al unui primar la instanţă suspendă actul. Prefecturile vor avea un rol important, s-ar putea să mai micşorăm numărul de personal, dar e important să clarificăm atributul prefecturilor.
Liviu Dragnea

Acesta a mai spus că, pentru alegerea preşedintelui regiunii şi a consiliului regional, se au în vedere două posibilităţi: fie indirect, prin votul aleşilor locali, fie prin vot direct al cetăţenilor. Alegerea prin vot direct depinde de aprobarea referendumului pentru modificarea Constituţiei, întrucât guvernanţii vor ca regionalizarea să aibă loc până la finele acestui an. Referendumul pentru modificarea Constituţiei ar urma să aibă loc în luna octombrie.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj