Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Datoriile RAT Craiova: 10 milioane de euro
Radu Preda: «La început, oamenii se temeau să încheie contracte cu noi»
Ana - Maria Constantinescu ,24 mai 2013,00:14 nr. afisari:3063

Regia Autonomă de Transport Craiova are datorii de aproape de 10 milioane de euro. Anunţul a fost făcut, ieri, de directorul Regiei, în cadrul unei conferinţe de presă.  Radu Preda a afirmat că situaţia RAT Craiova este una dezastruoasă.

RAT Craiova a închis anul 2012 cu o pierdere de 373.057 lei. Pierderea provine din dobânzi şi diferenţa de curs valutar, care însumează 763.744 lei. Din activitatea de bază, Regia a avut profit de 390.687 lei. La sârşitul lunii aprilie, mai avem datorii de 4,3 milioane de lei la furnizorii de bază, 573 de mii la furnizorii pentru investiţii, respectiv furnizorii din proiectul «Modern», dar şi aproape 11 milioane de lei datorii aferente TVA neachitat la termen, la care se vor adăuga majorări şi penalităţi care vor depăşi cu siguranţă valoarea debitului.
Directorul RAT Craiova

Radu Preda a mai spus că toţi banii care intră în conturile Regiei merg către plata datoriilor:  
De la 1 aprilie şi până la 22 mai am efectuat plăţi de apoape opt milioane de lei, din care 2,6 milioane către bugetul de stat. De asemenea, am mai plătit 1.200.000 lei la creditul de la BRD, 2,6 milioane la furnizorii de piese şi furnizorii de servicii şi, bineînţeles, salariile. Am reuşit să convingem creditorii să eşalonăm datoriile şi să nu mai plătim penalităţi. În plus, am început să lucrăm cu furnizori din Craiova, pentru că înainte se lucra cu furnizori din Oneşti, Oradea şi alte localităţi. La început, oamenii se temeau să încheie contracte cu noi, dar au văzut că suntem serioşi şi le plătim.

Directorul RAT Craiova mai spune că Regia poartă discuţii cu companii private pentru construcţia de adăposturi în staţiile de autobuz.

În acest moment nu avem bani de investiţii, dar suntem în discuţii cu companii private, care să construiască nişte copertine în staţiile de autobuz, pentru confortul călătorilor. Noi vom pune plăci de beton în staţiile în care acum oamenii urcă în autobuz efectiv de pe pământ.
Radu Preda

Conducerea RAT Craiova a implementat şi măsuri pentru creşterea veniturilor la buget. Una dintre acestea, taxatorii.

De o săptămână avem taxatorii. La început nu au fost bine primiţi de o parte dintre călători, au fost cazuri în care a trebuit să chemăm Poliţia, pentru că au fost loviţi şi scuipaţi. Ne-am gândit să îi şi răsplătim pe cei care au cele mai mari vânzări. Şi cum nu avem bani la buget pentru asta, toţi cei din conducere am hotărât să luăm din salariile noastre ca să le dăm prime.
Radu Preda

Directorul RAT Craiova a mai declarat că, în acest moment, se poartă discuţii şi cu şoferii de pe mijloacele de transport, pentru ca şi aceştia să vândă, din nou, bilete. În plus, în toate autobuzele va fi aplicată o regulă ca urcarea să se facă numai pe uşile din mijloc, iar coborârea pe laterale.
Radu Preda a mai afirmat că RAT Craiova şi-a propus să achiziţioneze 40 de autobuze noi. Cel mai probabil, acestea vor fi cumpărate în leasing.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj