Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Mai mulţi europarlamentari cer transparenţă administrativă
Adăpostul de câini de la Breasta, în atenţia Bruxelles-ului
Olguţa Vasilescu: «Nu facem nimic altceva decât să strângem câinii de pe străzi»
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,10 iulie 2013,15:32 nr. afisari:5791

Grupul din Parlamentul European care se ocupă cu protecţia animalelor a transmis primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, o scrisoare prin care îi cere transparenţă administrativă în privinţa adăpostului de câini de la Făcăi. Scrisoarea a fost transmisă de Interngroup on the Welfare and Conservation of Animals din Parlamentul European, grup din care fac parte mai mulţi europarlamentari, între care şi social-democraţi. Vicepreşedinte al grupului este, între alţii, europarlamentarul Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta. Documentul poartă titlul “Opriţi masacrarea ilegală a câinilor din adăpostul Craiovei”. Prin aceasta, europarlamentarii felicită mai întâi municipalitatea pentru că a ridicat un nou adăpost pentru câini, dar critică lipsa de transparenţă administrativă în privinţa acestui spaţiu.

Adăpostul canin aplică aşa numita regulă a omorârii «câinilor agresivi» în termen de o săptămână de la prindere. Acest fapt este inacceptabil, mai ales dacă are loc într-o manieră confuză. Faptul că reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost angajaţi ca să refuze accesul ONG-urilor în adăpost ne indică vădit că publicul nu trebuie să ştie ce se întâmplă în spatele uşilor închise. Noul adăpost al Craiovei nu ar trebui să devină un loc ascuns pentru masacrarea câinilor comunitari şi de aceea vă rugăm să asiguraţi transparenţa legată de administrare.
Se arată în scrisoare

De asemenea, Interngroup on the Welfare and Conservation of Animals din Parlamentul European cere primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, să colaboreze cu asociaţiile de protecţie a animalelor în privinţa maidanezilor.

Membrii Interngroup vă roagă să asiguraţi un tratament uman faţă de câinii din adăpostul Craiovei. Vă rugăm să permiteţi accesul ONG-urilor şi al voluntarilor în adăpostul Craiovei.
Potrivit documentului semnat de preşedintele grupului, europarlamentarul social-democrat Dan Jorgensen

Primarul Craiovei acuză însă europarlamentarii că nu se interesează de spitalele de copii.

N-am văzut nicio reclamaţie până acum la Parlamentul European şi nicio sesizare a Parlamentului European pentru Policlinca de Copii sau pentru Maternitatea din Craiova, pe care în mod sigur anul acesta le vom reface. Dar am început cu adăpostul de câini şi am văzut că mi se cere să tratăm uman câinii din adăpost. Nu ştiu dacă mai există la ora actuală vreun adăpost în România care să fie peste ceea ce avem noi la Craiova ca standard.
A spus Olguţa Vasilescu ieri, într-o conferinţă de presă

Edilul-şef spune că problema este doar cu ONG-urile de protecţie a animalelor.

După ce au intrat marţi, miercuri, joi, vineri şi sâmbătă în adăpost, s-au supărat că nu au putut să intre şi duminică şi au trecut la ameninţări la adresa angajaţilor noştri. A trebuit să vină Poliţia, să dea şi o amendă pentru un cetăţean recalcitrant. Ce pot să vă asigur este că la adăpostul canin nu se petrece nimic necurat. Nu facem nimic altceva decât să strângem câinii de pe străzi. E adevărat nu le mai dăm drumul celor agresivi.
Olguţa Vasilescu

Mai mult, primarul Craiovei susţine că reprezentanţii ONG-urilor sunt supăraţi că nu mai primesc bani pentru maidanezi.

În momentul în care nu exista un adăpost şi câinii erau la liber pe străzi, ei (n.r. - reprezentanţii ONG-urilor) puteau să beneficieze de tot felul de fonduri, lucru care nu cred că se mai poate întâmpla la ora actuală.
Olguţa Vasilescu

 
Curs valutar BNR - 23-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj