Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
A creşte sau nu taxele şi impozitele?
Joaca de-a alba-neagra cu pensionarii
Asineta GÎSCAN ,29 noiembrie 2013,00:03 nr. afisari:4225

Majorarea taxelor şi impozitelor a stâr-nit controverse în cadrul şedinţei de Consiliu Local de ieri. Pedelistul Dan Cherciu a declarat că mărirea pensiilor cu 3,7% pentru craioveni nu le va aduce acestora niciun beneficiu.
Practic, ceea ce vor primi pensionarii vor trebui să dea înapoi statului pe impozite. Totodată, Cherciu a afirmat că “administraţia locală trebuie să dea dovadă de multă onestitate”.

S-a invocat inclusiv faptul că această creştere a impozitelor pe terenuri şi clădiri este modică. Administraţia locală trebuie să mai precizeze un lucru: pentru pensionari se preconizează anul viitor o creştere a pensiei cu 3,7%. Acest lucru ar însemna o creştere de 20 lei lunar, fiind descrisă întotdeauna ca una extraordinar de mare. Din păcate,  putem constata că o lună de creştere va fi cheltuită de pensionari pe impozite.
A declarat Dan Cherciu, consilier local PDL

Dan Cherciu: «Propun ca valoarea luată în calcul să fie de doar 1,5%, fără majorarea cu 15%»

În plus, Cherciu a propus două amendamente referitoare la majorarea taxelor şi impozitelor, precum şi la exploatarea terenului agricol destinat culturii de legume şi zarzavat, dintr-o zonă insalubră, din apropierea cartierului Valea Roşie. Doar trei din cei 20 de pensionari care exploatează suprafaţa respectivă au încheiat un contract cu Primăria Craiova.

Primul amendament pe care vi-l propun se referă la valoarea impozitelor pe care urmează să le plătească agenţii economici, care răspund de imobile pe raza municipiului Craiova. Actuala propunere prevede aproape maximum permis de lege. O administraţie care invocă faptul că doreşte să sprijine mediul economic nu mi se pare normal să practice între procentul de 0,25%- 1,5%, valoarea de 1,5%. În anul 2012 această taxă a fost redusă cu aproape 10%. Anul acesta, taxele sunt din nou aduse către maximum permis de lege. Propun ca valoarea luată în calcul să fie de doar 1,5%, fără majorarea cu 15%. De asemenea, al doilea amendament a fost adus la cunoştinţă de un grup de pensionari care au semnalat că dânşii exploatează, în momentul de faţă, teren agricol destinat culturii de legume şi zarzavat, într-o zonă insalubră, din apropierea cartierului Valea Roşie. Având în vedere că este vorba de un teren mlăştinos, propunerea mea este ca taxa anuală să fie de doar un leu pe metru pătrat.
A adăugat Dan Cherciu, consilier local PDL

Ionel Pană: «Trebuie să mărim taxele ori peste tot, ori niciunde!»

Nici consilierul local PP-DD, Ionel Pană nu a fost de acord cu proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare.

Eu nu sunt de acord cu creşterea de 10% pe terenuri şi clădiri, pentru că legea spune clar că indexarea trebuie să se facă cu 16% la toate taxele şi impozitele. De aceea, trebuie să mărim ori peste tot, ori niciunde. Faptul că anul trecut n-am mărit taxele şi impozitele a făcut posibil ca baza de impozitare să crească. Este un lucru de care trebuie să ţinem cont.
A precizat Ionel Pană, consilier local PP-DD

Mihail Genoiu: «Dacă până la finalul anului apare vreun amendament care să suspende această indexare îl vom aplica imediat»

În replică, viceprimarul Băniei, Mihail Genoiu a explicat că este vorba de “o chestiune tehnică”.

Doamna primar a spus foarte clar că nu va exista nicio majorare. Noi vorbim de această indexare de 16%, pe care personal nu o agreez, pentru că se referă la indexarea valorii de impozitare a cărei valoare a scăzut constant. Dacă până la finalul anului apare vreun amendament care să suspende această indexare îl vom aplica imediat.
A declarat  Mihail Genoiu,  viceprimarul Craiovei

 
Curs valutar BNR - 24-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj