Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Noul plan de reorganizare a Oltchim include vânzarea companiei
Ionela UNGUREANU ,21 ianuarie 2015,00:04 nr. afisari:1566
Planul de reorganizare a combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, Oltchim, aflat în insolvenţă, va prevede vânzarea acestuia către un cumpărător eligibil. 
Administratorii judiciari ai  Oltchim,  RomInsolv şi BDO Business Restructuring i-au prezentat ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului,  Mihai Tudose, calendarul privind procedura de reorganizare a combinatului chimic, iar în luna februarie vor prezenta planul de reorganizare a companiei. Acest plan de restructurare urmează să fie aprobat până cel mai târziu în luna martie, varianta intrării în faliment fiind exclusă.
 
Strategia de reorganizare care va fi supusă aprobării creditorilor presupune îmbunătăţirea în continuare a rezultatelor economico - financiare, consolidarea şi păstrarea echilibrului financiar al  Oltchim  precum ţi vânzarea Oltchim SA către un cumpărător eligibil.
Arată compania, într-un comunicat transmis Bursei, relatează Mediafax
 
 Pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare, compania vizează investiţii tehnologice care să ducă la reducerea consumului de energie. Totodată, dacă vor fi atrase alte surse de  finanţare  Oltchim va reporni noi instalaţii, potrivit comunicatului.
Autorităţile au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să privatizeze compania, dar demersurile au eşuat, cel mai recent anul trecut, din lipsă de oferte. Combinatul chimic este controlat de stat prin  Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din  acţiuni, şi se află în  insolvenţă  din ianuarie 2013. 
 
Evoluţia financiară din ultimul an ne arată că există premize pozitive pentru o reorganizare rentabilă a societăţii, iar ipoteza falimentului este exclusă.
A afirmat Tudose, citat în comunicat
 
Sindicaliştii i-au spus lui Tudose că sunt nemulţumiţi de prestaţia administratorilor judiciari ai Oltchim şi i-au cerut ministrului să verifice activitatea acestora. 
Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 25%, la 141,19 milioane euro, în principal ca urmare a majorării exporturilor, dar şi reducerii preţurilor la ţiţei, iar combinatul chimic a avut din octombrie profit EBITDA lunar pozitiv, pentru prima dată în ultimii trei ani.
 
Curs valutar BNR - 16-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj