Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
ÎN SERVICIUL COMUNITĂŢII, DE CRĂCIUN
IPJ VÂLCEA ,29 decembrie 2014,00:13 nr. afisari:1671
În ziua de Crăciun, 140 de poliţişti au fost la datorie pentru ca întreaga comunitate să petreacă în condiţii de linişte şi siguranţă. Poliţiştii vâlceni au intervenit la 72 de solicitări primite din partea cetăţenilor, au aplicat peste 35 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 9000 de lei şi au constatat 9 infracţiuni. 
De Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.
 
La data de 25 decembrie a.c., ca în fiecare zi a anului, Poliţia Română a fost la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. 
Măsurile adoptate de Poliţia Română şi efortul poliţiştilor  vâlceni şi-au atins scopul - în ziua de Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului. 
 
Din totalul poliţiştilor 44 au fost poliţişti ai structurilor de rutieră, 140 ordine publică, iar restul de la celelalte structuri: investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, poliţia transporturi, luptători de la acţiuni speciale, arme explozivi şi substanţe periculoase.
În cadrul activităţilor desfăşurate, ieri, poliţiştii au constatat 9   infracţiuni, dintre care 3 de natură judiciară, 3 la regimul circulaţiei rutiere, şi 3 alte genuri. 
Din totalul infracţiunilor, 3 au fost constatate în flagrant delict.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 35 de sancţiuni, în valoare de 9.064 de lei.
 
Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, au aplicat 20  sancţiuni  pentru nerespectarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.  
De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 9 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză şi  4 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune.
 
Totodată, poliţiştii au retras 1 certificat de înmatriculare şi au reţinut 5 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 4 pentru conducere sub infleunţa băuturilor alcoolice şi restul fiind pentru alte abateri.
Poliţiştii aflaţi în misiuni au intervenit la aproape 72 de solicitări ale cetăţenilor, apeluri prin serviciul de urgenţă 112.
Poliţiştii vâlceni vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale şi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor. 
 
În condiţiile avertizărilor de viscol şi ninsori emise, astăzi, 26 decembrie a.c., de Administraţia Naţională de Meteorologie, la care se adaugă dificultăţile generate de micşorarea perioadei diurne, poliţiştii rutieri recomandă prudenţă tuturor participanţilor la traficul rutier.
Având în vedere că în aceste zile, mulţi români sunt în vacanţă şi călătoresc foarte mult, principala prioritate a efectivelor Inspectoratului de Poliţie  Judeţean Vâlcea pentru următoarele zile este asigurarea unei circulaţii fluente şi evitarea blocajelor, pe principalele artere rutiere - drumuri naţionale şi drumuri judeţene.
 
Poliţia rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum.
La nivel judeţean, în această perioadă, acţionează, în medie, 50 de poliţişti rutieri. La aceştia se adaugă aproximativ 150 de poliţişti de la structurile de ordine publică.
În condiţiile schimbării situaţiei meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă. 
Pentru siguranţa deplasării, recomandăm şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie. 
 
Pentru zonele care vor fi afectate de viscol şi ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.
 
În acest sens, conducătorii de autovehicule trebuie să conducă prudent, cu viteza adaptată continuu tuturor particularităţilor meteo, de drum şi trafic, ştiut fiind faptul că trecerea de la aderenţa specifică unui carosabil uscat la cea umedă a creat întotdeauna probleme celor care sunt tentaţi să apese mai mult decât este cazul pedala de acceleraţie. 
 
De asemenea, aceştia au obligaţia să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, precum şi principiile conduitei preventive, urmărind:
1.  Să nu conducă autovehicule pe drumurile publice după ce, în prealabil, au consumat băuturi alcoolice;
2. Să se asigure de funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare/dezaburire;
3. Să utilizeze corect  luminile de întâlnire, chiar şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţiile prezenţei acestui fenomen;
4. Să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum acoperit cu polei sau zăpadă;
5. Să păstreze o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă, mai ales atunci când deplasarea se face pe un drum acoperit cu polei sau zăpadă;
6. Utilizarea, de către toţi ocupanţii autovehiculelor a centurilor de siguranţă;
7. Să evite, pe cât este posibil, manevrele de depăşire care nu sunt absolut necesare. Acestea nu scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă pot pune în pericol siguranţa traficului rutier;
8. Să evite acţionarea bruscă a sistemului de direcţie şi mecanismului de frânare al autovehiculului.
 
Pentru a preveni implicarea tuturor participanţilor la trafic în evenimente rutiere nedorite, poliţiştii rutieri recomandă adoptarea unei conduite preventive în trafic, orice clipă de neatenţie putând fi fatală. 
 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj