Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Foto: Actualitatea Vâlceană
Gheorghe Pasat, reales preşedinte interimar al CJ Vâlcea
Vera IONESCU ,6 ianuarie 2015,23:54 nr. afisari:1955
Liberalul Gheorghe Păsat a fost reales, ieri, în funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea. Aleşii vâlceni s-au întrunit în şedinţă extraordinară special pentru a-l realege. Asta pentru că luni fusese suspendat din funcţie prin ordin al prefectului Dumitru Cornoiu. 
La vot, social-democraţii au părăsit sala, însă majoritatea PNL l-a votat din nou pe Gheorghe Păsat preşedinte interimar, iar pe Romulus Bulacu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea.
Aceasta a fost a şaptea şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea prin care se încearcă votarea unei conduceri interimare a acestui for după decesul fostului preşedinte Ion Cîlea.
Gheorghe Păsat fusese ales la mijlocul lui decembrie preşedinte interimar, în cadrul unei şedinţe extraordinare boicotată şi  atunci de social-democraţi. 
Luni, prefectul de Vâlcea a atact în contencios administrativ hotărârile din şedinţă. 
 
În urma verificarii legalităţii de către jurişti abilitaţi ai Instituţiei Prefectului, a şedinţei extraordinare din data de 19 decembrie 2014, a Consiliului Judeţean Vâlcea, consemnată în procesul verbal comunicat Instituţiei Prefectului cu adresa nr. 20049 din 30 decembrie 2014, precum şi a hotărârilor adoptate de către Consiliul Judeţean Vâlcea în data de 19 decembrie 2014, Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea a atacat la instanţa de contencios administrativ următoarele hotărâri:
- Hotărârea nr. 131 din 19 decembrie 2014 privind alegerea unui vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea în urma vacantării postului prin demisie a domnului Bogdan Alexandru Pistol;
- Hotărârea nr. 132 din 19 decembrie 2014 privind desemnarea unui vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea care să exercite atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea;
- Hotarârea nr. 133 din 19 decembrie 2014 privind delegarea unui consilier judeţean care să îndeplinească temporar atribuţiile vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea ce a fost desemnat să exercite atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea.
 Actele administrative menţionate au fost atacate ca urmare a încălcării  prevederilor Legii nr. 215/2001 republicată, Legea administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
Se arată într-un document semnat de prefectul Dumitru Cornoiu
 
Conducerea PNL Vâlcea l-a acuzat luni pe prefectul judeţului, Dumitru Cornoiu, de partizanat politic, afirmând că acesta face jocurile PSD, prin atacarea în contencios administrativ a alegerii conducerii Consiliului Judeţean, scrie AGERPRES.
 
Acţiunea de a contesta în contencios-administrativ hotărârile de alegere a unei conduceri legitime a forului judeţean, solicitată de PSD şi pusă în scenă de prefectul Cornoiu, are rolul de a continua blocajul instituţional din fruntea Consiliului Judeţean, într-o perioadă în care atenţia şi eforturile conducerii acestei instituţii ar trebui îndreptate către realizarea de urgenţă a Complexului Energetic Vâlcea prin preluarea de către CET Govora a minelor de la Berbeşti-Alunu, în caz contrar peste 1.000 de angajaţi ai acestor cariere intrând în şomaj. 
A declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele PNL, deputatul Cristian Buican
 
El a adăugat că acţiunile prefectului judeţului, ‘’la ordinele venite dinspre stânga politică’’, demonstrează faptul că reprezentanţii PSD Vâlcea ţin cu dinţii de putere, chiar dacă au pierdut majoritatea politică din cadrul Consiliului Judeţean.
 
Cu toate că îşi dau seama că este o problemă de timp până ce reprezentanţii PNL Vâlcea vor reocupa funcţiile pentru care au fost votaţi în şedinţa din 19 decembrie, cei de la PSD speră că în acest interval vor avea timpul necesar să îşi acopere furăciunile şi abuzurile făcute în ultimii 25 de ani, de când conduc judeţul Vâlcea spre sărăcie. 
A adăugat Buican  
  
Pe de altă parte, preşedintele PSD Vâlcea, deputatul Constantin Rădulescu, a declarat că partidul pe care îl conduce doreşte deblocarea situaţiei din cadrul Consiliului Judeţean în condiţii care ţin de respectarea legii.    
 
PSD îşi menţine disponibilitatea la dialog şi comunicare în vederea deblocării situaţiei de la Consiliul Judeţean Vâlcea, însă numai în condiţiile în care vom avea o decizie a instanţei de contencios administrativ care încă nu s-a pronunţat. Nu noi am creat această criză, dimpotrivă, am mers până acolo încât de două ori am susţinut propunerile PNL, care nerezolvându-şi problemele interne, au generat situaţia actuală. Ordinea de zi a şedinţei extraordinare din data de 6 ianuarie 2015 este neconformă cu normele legale. 
A declarat, pentru AGERPRES, deputatul Constantin Rădulescu
 
Acesta a mai spus că organizaţia judeţeană a PSD Vâlcea nu va fi părtaşă la încălcarea sistematică a normelor legale.
 
Curs valutar BNR - 16-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj