Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Falimentul Oltchim poate distruge judeţul Vâlcea economic
Ionela UNGUREANU ,25 februarie 2015,00:03 nr. afisari:1429
Creditorii Oltchim vor discuta despre planul de organizare, în luna martie, la Adunarea generală a debitorilor Oltchim. Gheorghe Piperea spune că un eventual faliment al Oltchim ar fi un genocid economic pentru judeţul Vâlcea în condiţiile în care aproximativ 5.300 de oameni produc, datorită combinatului, sume la bugetele locale şi virează contribuţii la asigurările de sănătate şi la pensii.
 
Nu este cazul să vorbim de falimentul Oltchim chiar dacă există multe interese pentru acesta, însă noi avem un plan de reorganizare construit pentru continuarea activităţii. Este infantil şi periculos să vorbeşti de falimentul Oltchim, ar fi un genocid economic pentru judeţul Vâlcea. Chiar şi reprezentanţii FMI se numără printre cei care dau ca soluţie pentru Oltchim falimentul. Aproximativ 5.300 de oameni produc, datorită Oltchim, sume la bugetele locale, dau contribuţii la asigurările de sănătate şi la pensii.
Piperea, conform AGERPRES
 
Planul de reorganizare a fost realizat având în vedere rezultatele pozitive ale Oltchim SA, înregistrate începând cu luna octombrie 2014. EBITDA (profitul înainte de taxe, dobânzi, deprecieri şi amortizări - n.r.) a crescut de la o medie lunară de plus 300.000 euro în trimestrul IV 2014, la plus 700.000 euro în luna ianuarie 2015. 
 
Oltchim SPV, salvarea combinatului
 
Piperea a mai spus că metoda cea mai bună pentru un real succes ar fi crearea Oltchim SPV, iar costurile necesare pentru crearea SPV sunt estimate la aproape 1,5 milioane euro.
 
Metoda prin care încercăm să obţinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, în care să se treacă toate activele, licenţele, autorizaţiile, plus personalul, în aşa fel încât să poată fi cumpărate părţile sociale de un investitor.
Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, potrivit MEDIAFAX
 
Salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii prevăzute în CCM, iar în funcţie de rezultatele economice ale societăţii, aceştia pot să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării.
 
Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015. Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele ne permit alocarea unor fonduri de 460.000 lei pentru fiecare lună, urmând ca pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, să redimensionăm acest fond.
Spun administratorii judiciari
 
Pe 9 martie va avea loc Adunarea generală a debitorilor Oltchim, prilej cu care Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, Niculae Bălan, partener coordonator al BDO Business Restructuring şi Bogdan Stănescu, administrator special al Oltchim, vor prezenta planul de reorganizare a combinatului din Vâlcea.
 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj