Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
CET Govora preia, în februarie, minele Alunu şi Berbeşti
Nu scapă însă de plata datoriei istorice către CEO
Vera IONESCU ,14 ianuarie 2015,00:03 nr. afisari:2109
CET Govora va prelua minele de la Berbeşti şi Alunu în luna februarie. Însă pentru înfiinţarea Complexului Energetic Vâlcea, CET-ul trebuie să plătească CEO, în următorii 10 ani, nu mai puţin de 184 de milioane de lei, sumă avansată în timpul negocierilor chiar de Mihai Bălan, directorul societăţii de termoficare din Râmnicu Vâlcea, arată adevărul.ro. 
 
Dacă banii nu vor fi plătiţi, iar contractul de preluare a Exploatărilor Miniere (EM) Berbeşti şi Alunu nu se va încheia nici luna viitoare, 1.000 de mineri din Vâlcea riscă să rămână fără locurile de muncă.
Reprezentanţii CEO au anunţat că mai pot plăti angajaţii de la cele două cariere doar până la sfârşitul acestei luni. 
Decizia privind preluarea Alunu şi Berbeşti de la Complexul Energetic Oltenia de către CET Govora a fost luată vineri.
 
S-a convenit ca CET Govora să platească eşalonat sumele datorate (către CE Oltenia – n.r.) cu titlu de preţ, în termen de 10 ani. De asemenea va fi achitată integral de către CET Govora cantitatea de cărbune livrată ulterior datei de elaborare a raportului de evaluare. Pe întreaga perioadă a derulării contractului de transfer şi până la plata preţului Complexul Energetic Oltenia va asigura managementul financiar la CET Govora printr-un reprezentant.
Arată un comunicat al Ministerului Energiei
 
Externalizarea exploatărilor miniere Alunu şi Berbeşti din Complexul Energetic Oltenia este răspunsul la o problemă care trena de prea mult timp. Rezolvarea în ritm accelerat a situaţiei datoriilor istorice dintre CET Govora şi CE Oltenia este un pas necesar în direcţia eficientizării sistemului energetic naţional. De asemenea, la nivel local se creează premisele dezvoltării durabile a industriei vâlcene în general şi a platformei chimice în special. Trebuie să avem în vedere că prin crearea unui complex energetic puternic în zonă asigurăm şi un punct de sprijin important în privatizarea Oltchim.
A declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri
 
CET Govora este furnizorul de electricitate al combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă de doi ani. Minele de lignit Berbeşti şi Alunu deţinute de CE Oltenia se află în judeţul Vâlcea şi asigură exclusiv materia primă pentru funcţionarea CET Govora. 
Trecerea activelor din bazinul minier Berbeşti-Alunu de la CE Oltenia la CET Govora are legătură şi cu înfiinţarea unei noi unităţi energetice, Complexul Energetic Vâlcea. 
 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj