Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
CORUPŢIA – CAUZE, TENDINŢE ŞI URMĂRI
Material realizat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Olt ,12 decembrie 2014,00:07 nr. afisari:2126
În zilele de 09 şi 10 decembrie a.c., la Slatina, a fost organizat seminarul cu tema „Corupţia – cauze, tendinţe şi urmări”
Această activitate este circumscrisă Proiectului cu finanţare europeană „UNIŢI ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI – UNITED AGAINST CORRUPTION”, proiect iniţiat de către I.P.J. Olt, cofinanţat prin Programul Prevenirea şi Lupta Împotriva Criminalităţii, Comisia Europeană – Direcţia Generală Afaceri Interne.
La activitate au participat partenerii din proiect, respectiv reprezentanţi ai Poliţiei de Stat din Letonia, Direcţiei Regionale de Poliţie Pleven, Direcţiei Regionale de Poliţie Vidin, Direcţiei Generale Anticorupţie, Transparency Internaţional Romania, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa. 
 
Din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au participat, alături de conducerea inspectoratului, şefii poliţiilor municipale şi orăşeneşti, precum şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii economice şi control intern, iar din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române, specialişti din cadrul  Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi Direcţiei de Control Intern.
Ca invitaţi, au fost prezenţi reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii de la nivelul Judeţului Olt, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, Tribunalul Olt, dar şi ai altor autorităţi locale, precum Autoritatea Teritorială de Ordine Publică şi Consiliul Judeţean Olt.
 
Evenimentul a coincis, în mod semnificativ, cu sărbătorirea Zilei Internaţionale de Luptă Anticorupţie – 09 decembrie 2014.
În cadrul lucrărilor seminarului, au fost abordate teme diverse, care au vizat atât prevenirea şi combaterea corupţiei interne, cât şi lupta împotriva corupţiei la nivelul întregii societăţi.
De asemenea, au fost dezbătute aspecte legislative, respectiv un studiu comparativ privind cauzele de nepedepsire, respectiv prevederile legislative din vechiul Cod Penal şi din Noul Cod Penal, precum şi din legea specială Legea nr. 78/2000.
 
Partenerii letoni şi bulgari au prezentat cauzele şi tendinţele corupţiei instituţionale din ţările respective, precum şi cazuri soluţionate în acest domeniu.
Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie au expus aspecte privind urmările corupţiei, activităţile de informare şi instruire, precum şi campaniile de conştientizare anticorupţie, derulate la nivel naţional.
Transparency Internaţional România a prezentat datele ultimului studiu „Indicele de Percepţie a Corupţiei”, care este realizat anual de Transparency International, respectiv opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din ţările evaluate, privind   situaţia evoluţiei fenomenului de corupţie, la nivel internaţional, precum şi locul ocupat de ţările participante la proiect în acest studiu. 
 
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au expus aspecte privind managementul riscurilor de corupţie, acel segment al corupţiei profesionale, ce afectează buna desfăşurare a activităţii unei părţi a personalului Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cazuri de corupţie soluţionate de poliţiştii dâmboviţeni. 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a prezentat scurte analize privind principalele tendinţe de corupţie, activitatea desfăşurată pentru prevenirea corupţiei, dar şi situaţia operativă înregistrată la nivelul I.P.J. Olt, în ultimii 2 ani. Totodată, au fost expuse cele mai importante cazuri de corupţie soluţionate de poliţiştii specializaţi în domeniu, în aceeaşi perioadă.
Alocuţiuni au fost rostite şi de reprezentanţii instituţiilor care au dat curs invitaţiei de a participa la acest seminar.
 
Astfel, reprezentantul Tribunalului Olt, a prezentat aspecte legislative, respectiv un studiu comparativ privind cauzele de nepedepsire, respectiv prevederile legislative din vechiul Cod Penal şi din Noul Cod Penal, precum şi din legea specială Legea nr. 78/2000 privind prevenirea,.descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Primul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, a prezentat Strategia Naţională Anticorupţie şi strategia sectorială pusă în aplicare de această instituţie.
De asemenea, specialiştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au expus aspecte generale privind corupţia în instituţia poliţiei raportată la perspectivele europene privind combaterea corupţiei, precum şi cazuri de corupţie soluţionate de poliţişti. 
La final, au avut loc dezbateri pe marginea materialelor prezentate, toţi cei prezenţi arătându-şi mulţumirea pentru iniţiativa de a organiza un seminar cu această temă, dar şi pentru modul cum s-au desfăşurat întâlnirile din cele două zile.
 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj