Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Simulare Evaluare Naţională
De azi, elevii clasei a VIII-a vor fi testaţi cu privire la cunoştinţele dobândite pentru susţinerea examenului „de capacitate”
Georgiana Roxana LEANA ,22 februarie 2015,23:50 nr. afisari:1586
Elevii clasei a VIII-a susţin, azi, simulările evaluării naţionale.Ei vor fi testaţi, la Limba şi literatura română pentru a se vedea cât de pregătiţi sunt pentru examenul de la finalul clasei a VIII-a, din iunie. Marţi, pe 24 februarie, vor avea proba de Matematică, iar miercuri, dau examen la  limba şi literatura maternă-elevii care aparţin minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. 
Subiectele de la simulări vor fi selectate din materia studiată la clasă, dar şi anii anteriori, respectiv materia studiată începând cu clasa a V-a. 
 
Modificări în programa de examen
 
Programa şcolară pentru programele de examen la Limba şi literatura română şi la Matematică a fost modificată. La limba română, elevii vor trebui să cunoască obligatoriu speciile literare: romanul şi balada, genul dramatic, propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive.
În programa de examen pentru limba română  este prevăzut ca elevii trebuie să ştie şi “trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”. 
 
De asemenea, elevii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţa, basmul popular, pastelul, fabula şi nuvela, care erau trecute şi în programa veche.
La gramatică elevii trebuie să cunoască ce înseamnă semnele de punctuaţie: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauză. De asemenea, elevii trebuie să ştie şi ce înseamnă semnele ortografice: cratima, punctul.
Ca şi în anii anteriori, sălile unde se desfăşoară simulările, sunt dotate cu echipament de supraveghere video, iar candidaţii au interzis să intre la examen cu „ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lasă obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop”. 
 
Elevii nu au voie să vină la simulări nici cu  telefoane mobile, căşti audio sau cu orice mijloc electronice de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”. Rezultatele obţinute de elevi la simularea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional în anul şcolar 2014 - 2015 sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Rezultatele la toate probele vor fi afişate pe 6 martie.
 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj