Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Promisiune de la Guvern: 50.000 de noi locuri de muncă. Realizare: 30.000 de noi şomeri
Ana - Maria CONSTANTINESCU ,14 august 2013,01:14 nr. afisari:2440

Românii mor de foame, guvernul se scarpină
România moare de foame. Bine, nu toată. Vorba bancului: banii pentru pensii mari şi salarii mari ajung întotdeauna. Pentru salarii mici şi pensii mici nu ajung. Mii de oameni lăsaţi pe drumuri de închiderea unor companii, vinderea altora. Protestează fiecare, atunci când află că vor fi daţi afară de la serviciu şi nu vor mai avea ce pune pe masă copiilor. Azi unii, mâine alţii. Niciodată toţi, de teamă. Teamă că vor ajunge şi ei pe lista neagră, teamă că îşi vor deranja şeful numit politic. Consumul de carburanţi, gaze şi electricitate este în scădere.Românii nu mai au tragere de inimă să bage mâna în buzunarele subţiri nici pentru a cumpăra mâncare şi tot mai mulţi trăiesc pe banii statului, că de altundeva nu au cum să ia. În primul trimestru, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a efectuat plăţi pentru beneficiile sociale de aproape 458 milioane de euro, după cum arată statisticile publicate pe site-ul ministerului.Bugetul pentru şomaj a fost deja majorat cu 60 de milioane de lei. Asta pentru că numărul celor rămaşi fără locuri de muncă este în creştere, mai ales ţinând cont de disponibilizaţii din companiile de stat.

Cheltuielile de la titlul «Asistenţă socială» se propun a fi majorate în vederea achitării indemnizaţiilor de şomaj pentru un număr mediu anual de 158 de mii de şomeri, faţă de un număr mediu anual de 149 de mii de şomeri avuţi în vedere la elaborarea bugetului pe anul curent. Nivelul indemnizaţiei medii lunare se păstrează la 487 de lei.
Se arată în nota de fundamentare a proiectului aprobat luna trecută de Guvern

Şomerii, tot mai mulţi, românii - mai puţini

Numărul şomerilor din România a crescut cu aproape 30.000 în doar o lună. Potrivit datelor statistice prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lui iuile rata şomajului a fost de 5,29%, cu 0,33 puncte procentuale mai mult decât în iunie şi cu 0,43% mai mult decât în iulie 2012. Concret, la sfârşitul lunii trecute, în evidenţele ANOFM erau înregistraţi 466.932 de şomeri, cu 28.822 mai mulţi decât în luna iunie. Românii nu mai au siguranţa zilei de mâine şi din acest motiv nici copii nu mai fac. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că populaţia României a scăzut cu 4.875 în luna iunie, când s-au născut peste 14.400 de copii şi au decedat aproape 19.400 de persoane.  Numărul nou-născuţilor din iunie este mai mic cu 403 faţă de luna mai.

Încrederea în economia României este în cădere liberă. Indicele încrederii în economie stabilit de Comisia Europeană a ajuns în iulie de la 95,7 faţă de 96,4 în luna iunie. Investiţiile străine directe atrase de România au scăzut cu 37% în primele cinci luni ale lui 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul acesta au totalizat 414 milioane de euro, faţă de 656 milioane de euro în 2012. Guvernul continuă să se comporte ca şi cum ar fi în campanie electorală. Aproape zilnic are lupte libere cu preşedintele Traian Băsescu şi PDL, iar de câte ori este acuzat de ce se întâmplă în ţară, arată cu degetul spre fosta guvernare. De parcă ceilalţi au plecat de la Palatul Victoria abia ieri. Guvernul zice că ia măsuri pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor. A aprobat “Planul Naţional de Investiţii Strategice şi Creare de Locuri de Muncă”, plan ce, în condiţiile actuale, pare irealizabil. Ponta&co. s-au angajat ca, până la finele anului, să aibă un număr minim de 50.000 de locuri de muncă şi să atragă investiţii străine în România de 10 miliarde de euro.

Statului îi lipsesc însă câteva miliarde de lei şi cum altfel le poate acoperi decât prin noi taxe. Se vorbeşte chiar de introducerea unui impozit pentru femeile casnice, care ar fi prevăzut în acordul cu FMI. Reprezentanţii Executivului, bineînţeles, neagă totul şi, bineînţeles, cei care au lansat “zvonul” sunt “băsişti”. Pe de altă parte, la sfârşitul lunii trecute, Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul în curs, aprobând sume suplimentare pentru mai multe ministere, între care MAI, Ministerul Justiţiei, MApN, MAE, dar şi SRI şi SIE.Rectificarea bugetară este acum criticată de Consiliul Fiscal, care atrage atenţia că ţintele fixate de Cabinetul Ponta sunt nerealiste.

Cei cinci membri ai Consiliului spun că în primul semestru s-a înregistrat o “subperformanţă semnificativă pe partea de venituri bugetare”, cu un minus de peste 6,5 miliarde de lei faţă de cât estima Guvernul la începutul anului, iar “sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au avut o evoluţie mult sub aşteptări, gradul de realizare a programului semestrial fiind de doar 47,6%, reflectând un eşec major în absorbţia fondurilor europene”. Consiliul Fiscal reproşează Guvernului şi că a tăiat din banii pentru investiţii.

În concluzie, deşi avansul economic a fost revizuit ascendent, de la 1,6% la 2%, structura acestuia nu este de tipul tax rich (respectiv favorabilă creşterii încasărilor bugetare), iar veniturile colectate vor fi cel mai probabil mai reduse decât nivelul estimat iniţial.

În tot acest timp, USL, partid aflat la Guvernare şi majoritar în Parlament şi instituţiile publice din România, plânge de mila primarilor declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate, punând presiuni pentru schimbarea legii. Primarii incompatibili se pregătesc şi de protest, pe 20 august. Românii se întreabă însă dacă la miting vor solicita şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. Dacă se va renunţa la minciunile privind reducerea personalului din ministere, care, de fapt, înseamnă disponibilizarea amărâţilor care lucrează în structurile din teritoriu, angajaţi care au vârsta de 40 - 50 de ani şi pe care nu îi mai angajează nimeni. Se întreabă când vor beneficia de realizarea promisiunilor electorale, când vor avea un loc de muncă şi când îşi vor permite să-şi cumpere pâinea cea de toate zilele.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj