Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Parlamentarii români, obligaţi să se îmbrace cât mai decent
Nicolae Vasilescu: «Codul de conduită nu înlocuieşte nici cei şapte ani de acasă, nici bunul-simţ»
Asineta GÎSCAN ,24 octombrie 2013,23:38 nr. afisari:1773

O nouă lege pare să le dea mare bătaie de cap parlamentarilor din România. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, doreşte să implementeze un cod de conduită. Practic, aleşii ar urma să vină îmbrăcaţi cu sacou, cămaşă, cravată, iar lungimea părului ar trebui să fie una adecvată. În ceea ce priveşte femeile, acestea nu vor mai avea voie cu fuste scurte şi rochii mulate. Deputatul PSD Nicolae Vasilescu a precizat că parlamentarii vor trebuie să fie atenţi nu numai la obiectele vestimentare pe care le poartă, ci şi la modul în care relaţionează cu cetăţenii. Mai mult, Vasilescu a afirmat că acest cod de conduită electoral “nu reprezintă un moft, ci este o cerinţă pe care efectiv am avut-o de la Comisia Europeană”.

În ultima vreme s-au făcut speculaţii cu privire la acest cod electoral. Aş vrea ca locuitorii Craiovei să ştie chiar de la mine mai multe lucruri în legătură cu acest nou cod electoral. Acst cod a fost dezbătut foarte mult. Codul de conduită electorală nu a fost elaborat pentru că nu aveam ce să facem, ci este o cerinţă pe care efectiv am avut-o de la Comisia Europeană. Probabil că foarte puţini dintre cetăţeni ştiu că există parlamente în UE care de foarte mult timp au acest cod electoral. Documentul ne-a fost cerut, prin intermendiul Ministerului Justiţiei, de către ministru, printr-o scrisoare pe care ne-a trimis-o la Parlament, pentru ca acest cod electoral să facă obiectul unei părţi din raportul M.C.V., care va apărea la sfârşitul acestui an. Aşadar, nu ne-am apucat de cod pentru că n-am avut altceva mai bun de făcut, ci pentru că face parte dintr-o cerinţă solicitată de cei de la M.C.V.
A completat deputatul Nicolae Vasilescu

Noua lege conţine anumite principii pentru parlamentarul român, aşa cum există  şi la nivelul Parlamentului European.

Nu înlocuieşte nici cei şapte ani de acasă, nici bunul-simţ, acestea sunt lucruri pe care o persoană le dobândeşte şi ţin şi de familie. În afară de principiile generale de conduită parlamentară, în cod mai regăsim şi modul în care constatăm o situaţie de încălcare a conduitei, tipuri de sancţiuni, lucruri absolut generale. Noţiunea de ţinută decentă şi oficială asigură o privire asupra parlamentarului din punct de vedere al ţinutei. În ceea ce priveşte participarea parlamentarilor la anumite întâlniri, aceştia trebuie să adopte şi eticheta pe care o are Ministerul Afacerilor Externe. Atitudinea parlamentarilor trebuie să fie amendată atunci când nu corespunde solemnităţii şedinţelor de parlament. Este cazul să nu transformăm şedinţele din Parlamentul României în circ. Fiecare parlamentar trebuie să aibă o responsabilitate faţă de cetăţenii care l-au ajutat să ajungă acolo. Codul de conduită se referă şi la modul în care un parlamentar se află în permanent contact cu cetăţenii, cu instituţiile şi delegaţiile la care participă.
A mai spus Nicolae Vasilescu

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj