Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Nici la anul în Schengen?
Vera IONESCU ,12 noiembrie 2013,23:48 nr. afisari:2766

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuaria 2014. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.
Declaraţia a fost preluată de mass-media din România.

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa, lucrători detaşaţi. Este un amalgam care trebuie denunţat, pentru că altfel vom avea un puseu al mişcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen pentru că există ţări care se opun.
A afirmat Barroso

În luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene avea o cu totul altă opinie. Într-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma: “Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen şi cred că va fi corect să li se acorde o şansă cât mai curând”.
Preşedintele Traian Băsescu a găsit motivele pentru care România nu va intra în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2014.

Unul dintre ele este că ne trebuie un raport MCV bun, şi nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile cerute de un stat de drept. Guvernul menţine oameni cu dosar penal în instanţă în activitatea de miniştri, iar Parlamentul are vreo trei, patru respingeri de prezentare în faţa procutorilor a unor membri ai Parlamentului. În plus, din câte ştiu, e şi un membru al Parlamentului cu hotărâre definitivă a ICCJ că a fost incompatibil şi Parlamentul a decis că poate să rămână în Parlament. Avem probleme politice majore, care nu mă fac foarte optimist şi care, din păcate, nu ţin de mine şi nu ţin nici de DNA, nici de DIICOT, nici de Parchetul General şi nici de ICCJ, şi nici de lupta anticorupţie, ci ţin de voinţa politică. Oamenii ăştia nu vot putea minţi la nesfârşit românii că nu au noroc în viaţă sau se împiedică de Băsescu. Faptele lor sunt cele care împiedică procesul de integrare a României în Shengen.
A afirmat şeful statului

Printr-un comunicat de presă, transmis ieri, europarlamentarul PNL Norica Nicolai afirmă că aderarea României la Schengen a devenit subiectul unui joc politic la nivel european şi susţine că Traian Băsescu nu este în măsură să comenteze pe acest subiect.

Aderarea la Schengen a devenit subiectul unui joc politic la nivel european între liderii mai multor state, care, în prag de alegeri interne, mizează pe tema integrării ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie pentru a creşte capitalul electoral. România îndeplineşte în acest moment toate condiţiile tehnice pentru a adera la Schengen, fapt confirmat de mai mulţi lideri europeni de-a lungul timpului. Nu este vorba de un privilegiu care i se acordă ţării noastre, ci vorbim de un drept care este al nostru, al tuturor românilor, membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene. Declaraţia lui Barroso este o consecinţă a refuzului de ordin politic al mai multor state.  Traian Băsescu este ultimul care ar trebui să vorbească despre problema Schengen, deoarece el şi cei din PDL sunt principalii vinovaţi pentru faptul că România nu a reuşit să atingă acest obiectiv la termenul limită stabilit iniţial. Orice fel de critici aruncate de Băsescu acum nu au rolul decât de a-l face pe acesta să se derobeze de orice fel de vină. Din momentul preluării puterii de către guvernul USL, Băsescu nu a făcut altceva decât să pună piedici în încercarea României de a adera la spaţiul Schengen. Dacă într-adevăr voia să facă pentru România ceva bun, chiar şi în ultimul ceas al mandatului său,Traian Băsescu trebuia să încerce să îi convingă pe cei din PPE să nu mai blocheze politic România.
A afirmat Norica Nicolai

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj