Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Kovesi: DNA a produs panică în rândul politicienilor. Se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat duminică că anchetele din...
,18 mai 2015,09:35 nr. afisari:1485

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat duminică că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice şi crede că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor.

Cred că este o încercare de a limita atribuţiile procurorilor. Nu cred că în România s-a inventat măsura arestării preventive în 2015, nici cătuşele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice şi cred că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor.
A afirmat Kovesi, în emisiunea "După 20 de ani"

Şefa DNA a spus că este dificil să spună dacă actuala clasă politică sprijină sau nu lupta împotriva corupţie.

Este foarte dificil de spus în condiţiile în care la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedură penală prin care se încearcă limitarea atribuţiilor sau limitarea posibilităţilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasă politică sprijină lupta anticorupţie.
A menţionat Kovesi

Şefa DNA a arătat că sunt politicieni care într-adevăr sprijină lupta anticorupţie, dar există o mare parte acestora care încearcă de fiecare dată să modifice legi, în aşa fel încât să o îngreuneze sau să o împiedice.

Dacă ne referim la votul din Parlament pe cererile de ridicare a imunităţilor, am putea spune că nu întotdeauna avem sprijin din partea clasei politice. Un cetăţean care comite o faptă de corupţie poate fi arestat oricând de către judecător, în timp ce un parlamentar, pentru simplu fapt că face parte din Parlamentul României, deşi comite aceeaşi faptă sau o faptă mai gravă, nu poate fi arestat pentru că uneori votul în Parlament blochează exercitarea acestei posibilităţi.
A subliniat procurorul şef

Kovesi a mai spus că a văzut câteva propuneri de modificări extrem de ciudate.

Există o propunere potrivit căreia o persoană care suferă de o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa pe care o primeşte. Nu defineşte Codul penal ce înseamnă boala incurabilă, poate doar dacă ne ducem la dicţionarul explicativ sau poate dacă apelăm la medici să aflăm ce înseamnă boală incurabilă. Dacă luăm termenul general, aşa cum ar trebui să facem, este o boală care nu se vindecă. Dacă ai o alergie, spre exemplu, nu te mai duci la puşcărie indiferent cât furi pentru că ai o boală care nu se vindecă. Este una dintre modificările care se încearcă a fi introduse în acest proiect de lege.
A explicat Kovesi

Şefa DNA a mai menţionat că un Cod trebuie să stabilească nişte criterii generale, largi, iar ceea ce este cel mai important este că măsura arestării preventive se dispune întotdeauna de judecător. Ea a adăugat că o astfel de cenzură nu trebuie să existe din partea politicienilor, ci din partea judecătorilor.

Plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.

sursa - rtv.net

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj