Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Impozitul pe bacşiş va fi eliminat, a anunţat Ministerul Finanţelor
,15 mai 2015,15:49 nr. afisari:1091

Ministerul Finanţelor va elimina obligativitatea taxării bacşişului, a anunţat vineri ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.

Ministerul Finanţelor Publice a avut, vineri, consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului, discuţiile fiind conduse de ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

La consultări au fost prezenţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie, scrie Agerpres.

Ministrul Finanţelor Publice va face declaraţii de presă despre concluziile consultărilor, la sediul MFP, începând cu ora 14.45.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a spus joi că ar trebui să se renunţe la actuala formulă de impozitare a bacşişului, spunând că “nu acolo era evaziunea fiscală”.

Părerea mea personală este că trebuie găsită o altă soluţie, o altă paradigmă, pe baza unei declaraţii. Dacă menţinem, totuşi, ideea, (să se facă-n.r.) pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, la sfârşitul lunii, în cel mai rău caz. Dar nu acolo era evaziunea.
A spus el

Impozitarea bacşişului a intrat în vigoare luna aceasta. A stârnit multe controverse din cauza apariţiei unor situaţii imposibile, cum ar fi primirea bonului de bacşiş de către persoanele care fac comandă de mâncare la domiciliu.

Recent un jurnalist l-a întrebat pe ministrul Teodorovici "Dacă eu vreau să dau bacşiş băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?". Ministrul a răspuns: "Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?".

De asemenea, mai mulţi analişti economici au atras atenţia că această măsură nu costă prea mult pentru beneficiul pe care l-ar aduce bugetului statului. Ministrul Finanţelor a estimat un impact bugetar de aproximativ 300 milioane de lei pe an.

Guvernul a adoptat, luna trecută, o ordonanţă de urgenţă care prevede ca bacşişul pe care îl lasă clienţii să fie înregistrat pe bon fiscal separat şi să fie impozitat cu 16%.

OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacşiş în vederea evidenţierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării acestora. (...) Diferenţa între serviciul prestat şi dorin?a clientului de a recompensa serviciile prestate — această sumă se va bate pe bon fiscal separat şi se impozitează cu 16%.
A spus Eugen Teodorovici
 

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj