Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Darius Vâlcov a predat DNA 47 de tablouri
Eliza RADU ,2 aprilie 2015,00:11 nr. afisari:1267

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov ar mai fi predat 47 de tablouri anchetatorilor, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Potrivit surselor, tablourile au fost aduse de Vâlcov şi au fost deja inventariate şi ridicate de reprezentanţii unui muzeu.
Darius Vâlcov a fost ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă ce urmează să decidă dacă fostul ministru al Finanţelor va rămâne în arest la domiciliu, va fi arestat preventiv, cum au cerut procurorii DNA, sau va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.
Până la închiderea ediţiei, instanţa nu a dat soluţia.
Între timp, senatorii au aprobat şi cea de-a doua solicitare a procurorilor DNA privind reţinerea lui Vâlcov. Au fost înregistrate 120 de voturi pentru, 18 împotrivă, iar un vot a fost anulat.

DNA a cerut, în 24 martie, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi, procurorii precizând că el ar fi obţinut astfel trei lingouri de aur, bani şi tablouri.
Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Finanţelor, dar erau administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov a obţinut, astfel, arată procurorii anticorupţie, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, bunuri ce au fost găsite ascunse într-un seif, în Olt.
Prima cerere de avizare a arestării Pe 19 martie, procurorii DNA au mai cerut un aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a fostului ministru, solicitare ce a primit girul senatorilor. Magistraţii Curţii Supreme au decis, însă, cercetarea lui Darius Vâlcov în arest la domiciliu, respingând, astfel, propunerea procurorilor de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj