Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Cele patru nave din cadrul Expediţiei Dunării au ajuns aproape de Budapesta
Asineta GÎSCAN ,29 august 2013,01:27 nr. afisari:2598

Cele patru nave ale echipei internaţionale din cadrul Expediţiei comune de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey -  JDS 3) au ajuns ieri aproape de Budapesta, mai exact la punctul 22 de prelevare. Cele trei românce, doi chimişti şi un biolog, muncesc zi şi noapte, alături de alţi specialişti şi experţi din întreaga Europă - austrieci, slovaci, unguri, sârbi, croaţi şi bulgari. Florentina Dumitrache, chimist din cadrul Administraţiei  Naţionale “Apele Române”, efectuează măsurarea parametrilor fizico-chimici în situ (pH, temperatură, oxigen dizolvat şi conductivitate). Parametrii sunt măsuraţi cu ajutorul unei sonde multiparametru, furnizată de “Apele Române”. De asemenea, ea este şi cea care ţine evidenţa şi asigură fixarea probelor recoltate, conservarea şi transportul către laboratoarele din ţările participante.

Mary Crăciun, chimist din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă «Jiu» - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi - recoltează probele de sedimente şi suspensii solide. După recoltare, probele de sediment sunt sitate în mediu umed, în vederea obţinerii fracţiei de 0,63 micrometri, fracţia cea mai reprezentativă pentru analiza micropoluanţilor organici şi a metalelor grele. Mary Crăciun foloseşte echipamente de recoltare şi sitare a celor două matrici de investigaţie de la bordul vasului “Argus”. Claudia Nagy, biolog din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă «Someş-Tisa», este cea care recoltează probele de macronevertebrate din zona malurilor. Recoltarea se face cu ciorpacul limnologic din dotarea AN “Apele Române”.

Programul de lucru începe la ora 6 dimineaţa şi câteodată se finalizează şi la 2 noaptea. La fiecare secţiune, specialiştii chimişti prelevează probe de apă din trei puncte, din mijloc, de pe malul stâng, respectiv de pe malul drept, iar biologii prelevează probe de pe ambele maluri şi de la mijloc. În plus, se mai adaugă şi echipa de specialişti ihtiologi (în peşti), care recoltează probe de peşti. Specialiştii măsoară, cântăresc şi identifică speciile de peşti caracteristice Dunării, în secţiunile supuse monitorizării. De asemenea, sunt realizate investigaţii suplimentare, inclusiv toxicologice. Prelevarea probelor dintr-o secţiune durează între două şi cinci ore.

În următoarele zile, echipa internaţională va continua monitorizarea calităţii apei Dunării, în secţiunile aflate pe teritoriul Croaţiei şi Serbiei, urmând ca, în data de 8 septembrie, să intre în România. Alături de cele trei nave ale echipei internaţionale (“Argus”, vaporul-laborator al Serbiei, “Wien” şi “MEßSCHIFF IV”, cele două ambarcaţiuni private din Austria), se află şi  “Istros”, navă de cercetare din România. Ca şi celelalte trei, “Istros” are şi bărci pentru recoltări în zona de mal, iar la bord este dotată cu aparatură de prelevare, stocare şi procesare a probelor supuse monitorizării. Participarea navei româneşti “Istros” a fost aprobată prin HG nr. 288/21 mai 2013. Navă va parcurge întreaga distanţă, de 2.357 de kilometri, de la izvoarele Dunării şi până la vărsare. Cheltuielile pentru deplasarea navei sunt suportate din bugetul Fondului de mediu şi sunt în valoare totală de 670 mii lei, inclusiv TVA.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj