Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Slujiri chiriarhale în Eparhia Severinului şi Strehaiei
Iulian Gogonea ,24 martie 2015,00:02 nr. afisari:1494

Sute de credincioşi mehedinţeni s-au bucurat la sfârşitul săptămânii trecute de prezenţa şi binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul locului a efectuat două vizite pastorale la mănăstirea Gura Motrului şi în parohia Smadoviţa din protopopiatul Strehaia.Sâmbătă, 21 martie, obştea chinoviei din Gura Motrului a fost cercetată de Întâistătătorul eparhiei.

Preasfinţitul Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii de metanie a ilustrului arhimandrit cărturar Eufrosin Poteca, având alături un alai de preoţi şi diaconi. Din soborul de slujitori a făcut parte şi protoiereul protopopiatului Strehaia, Pr. Gabriel Ţucă Ursache.Răspunsurile Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur au fost date în manieră monodică bizantină de grupul psaltic “Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din Drobeta- Turnu Severin.Împreună cu cinstitele feţe bisericeşti, câteva zeci de pelerini au înălţat rugăciuni către Dumnezeu, primind la finalul slujbei binecuvântări arhiereşti.După popasul de la străvechea vatră mehedinţeană de cultură, Părintele Episcop s-a aflat în Duminica a 4-a a Postului Sfintelor Paşti în mijlocul comunităţii din parohia Smadoviţa. Credincioşii care au luat parte la Liturghia Sf. Vasile cel Mare au avut şansa să asiste şi la alte momente deosebite.În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti, diaconul Daniel Constantin Ochenatu-Iovaneli a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

Cel chemat la înalta treaptă clericală a slujit vreme de aproape un an ca diacon şi psalt la Catedrala episcopală din Drobeta- Turnu Severin. La ceas de adâncă bucurie sufletească, sfinţitului slujtor al Altarului i-au fost alături familia, apropiaţii şi colegii din grupul psaltic “Sf. Gheorghe” de la Catedrala episcopală.Cu binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim, predica a fost rostită de Pr. Viorel Vlăducu, consilierul sectorului Comunicaţii Media al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Părintele consilier le-a vorbit celor de faţă despre Taina Preoţiei, arătând prin temeiuri scripturistice şi patristice că aceasta este cea mai înaltă slujire la care este chemat omul. Sfinţia sa i-a îndemnat pe credincioşi să îi fie alături preotului paroh în misiunea sa pastorală.

La finele ceremoniei euharistice, noul păstor sufletesc al comunităţii a fost instalat în funcţia de preot paroh al parohiei Smadoviţa, primind din mâna Chiriarhului său Sf. Evanghelie, Sf. Cruce şi cheia bisericii.A urmat apoi hirotesia întru duhovnic a preotului Dumitru Predescu de la parohia Dâlbociţa, protopopiatul Baia de Aramă.De asemenea, fostul preot paroh al parohiei Smadoviţa, Gheorghe Giuroiu, a fost ridicat la  rangul de iconom stavrofor, pentru bogata activitate din cei 44 de ani de slujire.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop a îndemnat credincioşii să participe des la sfintele slujbe, arătând că le-a hirotonit un vrednic păstor de suflete, un teolog pregătit, înzestrat şi cu o voce deosebită.
Pentru a aprofunda aspectele slujirii liturgice, noul preot va petrece 40 de zile de practică la Sfânta Mănăstire Topolniţa.
Părintele Daniel Constantin Ochenatu-Iovaneli este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova şi fost membru al corului Episcopiei Severinului şi Strehaiei, Kinonia.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj