Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Situaţia de la RAAN, clarificată de guvernanţi
Combinatul de apă grea Romag Prod , singurul din ţară, se va închide controlat, în condiţii de siguranţă
Iulian Gogonea ,13 martie 2015,00:04 nr. afisari:1729

Guvernul a alocat fonduri pentru ca RAAN să aibă cărbune până în luna septembrie 2015 . Asta înseamnă că acum în luna martie Severinul nu va rămâne fără agent termic aşa cum se preconiza. Totodată s-au alocat fonduri pentru închiderea controlată a Combinatului de apă grea şi pentru restituirea împrumuturilor luate de RAAN. În schimb nu se vorbeşte despre iminentele disponibilizări, câţi salariaţi vor fi daţi afară şi ce sume de bani vor primi drept compensaţii.

Potrivit unei prevederi incluse în Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri va asigura din bugetul de stat contravaloarea cantităţilor de cărbune necesare Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta- Turnu Severin (RAAN) până la 1 septembrie 2015.Măsura luată de Guvern are în vedere oprirea controlată şi în condiţii de siguranţă a producţiei de apă grea. De asemenea, potrivit actului normativ, vor fi asigurate fondurile necesare pentru restituirea împrumuturilor acordate RAAN.În acest sens, în 2015, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi alocate fonduri suplimentare pentru Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.Totodată, Ordonanţa de Urgenţă amintită stipulează că Ministerului Afacerilor Interne îi pot fi alocate fonduri suplimentare pentru constituirea stocurilor rezervă de stat de apă grea, mai stabileşte Ordonanţa de Urgenţă.

Urmare a acestei prevederi, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern care prevede suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2015, cu suma de 30 de milioane de lei, pentru achiziţia de apă grea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).Suplimentarea se va face din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Conform prevederilor legale privind constituirea rezervelor de apă grea destinate unităţilor 1-4 de la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Problemelor Speciale (ANRSPS) preia de la RAAN cantităţile necesare de apă grea.

 
Curs valutar BNR - 15-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj