Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Salariaţii de la Combinatul de apă grea, protest spontan
Iulian Gogonea ,5 martie 2015,00:03 nr. afisari:1533

Nu au mai intrat la serviciu în tura I la ora stabilită,  ci au protestat la poarta fabricii.   Peste 400 de angajaţi  de la Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta- Turnu Severin au refuzat să intre la locul de muncă, ieri dimineaţa,  aceştia organizând un protest spontan în faţa unităţii, nemulţumiţi că nu au primit salariile şi acuzând conducerea că nu le comunică datele privind închiderea companiei.
Angajaţii care ar fi trebuit să intre în tura I, la Romag Prod au venit, ieri dimineaţa, cu puţin înainte de ora 7.00, cu autobuzele care îi transportă din oraş la Halânga, acolo unde se află platforma RAAN, dar au refuzat să intre la lucru. Aceştia au organizat un protest spontan în faţa unităţii, huiduind şi fluierând în momentul în care angajaţii de la birouri intrau în sediu, pentru faptul că nu li se alătură.

Oamenii au declarat că sunt nemulţumiţi, pe de o parte, de faptul că nu au primit salariile care ar fi trebuit să le intre în conturi în data de 25 februarie, iar pe de altă parte, de faptul că nu li se spune nimic cu privire la viitorul lor ca şi angajaţi, în contextul în care se vorbeşte despre închiderea platformei.În timp ce angajaţii care ar fi trebuit să intre la serviciu au rămas în faţa sediului unităţii, cei care ar fi trebuit să iasă din tura a III-a au fost nevoiţi să rămână peste program, întrucât specificul companiei nu permite părăsirea locului de muncă până ce este înlocuit fiecare angajat de la sectorul de producţie.

La protestul spontan nu au participat liderii de sindicat, aceştia aflându-se în capitală, unde în şedinţă de Guvern urmează să se discute memorandumul privind închiderea controlată a Combinatului de apă grea care ar reduce problemele de mediu şi ar asigura, totodată, plăţi compensatorii şi salarii de compleare pentru cei aproximativ 1.800 de salariaţi care ar urma să fie disponibilizaţi până la jumătatea anului.

În mod sigur vom rămâne fără serviciu după cum se vorbeşte, dar problema este că nu ne spun nimic, aflăm doar de la radio şanţ, e clar că nu va mai funcţiona, că nu mai au nevoie de apă grea. Problema e că plecăm fără niciun ajutor, fără nimic, asta se aude neoficial, dar să spună clar dacă plecăm în şomaj. Acum se aşteaptă declararea falimentului ca să plecăm acasă fără salarii compensatorii. Banii nu ni se dau, avem rate la bănci, copii la şcoală, ca toată lumea.
A declarat furios un alt angajat participant la protestul spontan

Dacă veneau şi ne spuneau şi nouă, ne anunţau oficial ce s-a vorbit la Bucureşti era bine, cinci minute erau de ajuns, dar nu vine nimeni să ne spună ceva. Avem datorii, greutăţi, facturi, suntem în cădere liberă.
Striga un alt barbat

Cei peste 400 de angajaţi au intrat la lucru în jurul orei 9.00, convinşi părinteşte de către  directorul de producţie.Mihai Pătraşcu s-a arătat solidar cu nemulţumirile oamenilor cerând la rândul său, urgentarea aprobării memorandumului care vizează închiderea controlată a Romag Prod.„Oamenii sunt supăraţi pe bună dreptate. Nu s-a primit ultima plată, ne îngrijorează viitorul acestei unităţi, este o unitate strategică ce vehiculează mari cantităţi de gaz toxic, iar oamenii îşi fac treaba aşa cum trebuie. Noi suntem responsabili ca să nu punem în pericol viaţa nimănui,  dar îşi cer drepturile. Este o adunare spontană. Guvernul rebuie să grăbească întocmirea documentelor şi aprobarea memorandumului, vis-a-vis de această unitate. Să se ia o decizie, unitatea nu poate fi închisă peste noapte, noxele trebuie deteriorate şi distruse în timp”, a declarat  Mihai Pătraşcu  directorul de producţie al Romag Prod din cadrul RAAN.

 
Curs valutar BNR - 16-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj