Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Primăria Orşova şi cetăţeni
Primărie sancţionată cu 1,5 miliarde de lei vechi din cauza domnilor consilieri!
Consiliul Local păgubos Orşova
Iulian Gogonea ,17 februarie 2015,00:00 nr. afisari:2232
Fiscul a înhăţat, deja, din contul Primăriei Orşova, judeţul Mehedinţi,  suma de 1,1 miliarde de lei vechi şi mai are de luat  o tranşă de 400 milioane de lei vechi şi alta de aproape 300 milioanede lei vechi.  De vină  sunt consilierii  locali nătângi care se  bat între ei pentru interese meschine  de partid şi nu pentru interesul cetăţenilor ! În fapt, consilierii  traseişti de la PDL care s-au dat cu PSD în Consiliul Local au fost menţinuţi în funcţiile de consilieri,  în pofida hotărârilor judecătoreşti definitive şi executorii. Consilierul local Adrian Cican spune că vinovaţi de situaţia creată sunt consilierii PSD, care, la fiecare şedinţă, se încăpăţânau să nu  ia act de hotărârea instanţei, aşa cum ar fi trebuit. Şi  cum hotărârile judecătoreşti prevedeau sancţiuni pecuniare pentru fiecare zi de întârziere de nepunere în aplicare , din 2013 şi până acum banii s-au tot adunat. 
 
Bătăliile politice interminabile din cadrul arenei de circ intitulate  Consiliu Local Orşova se lasă cu sancţiuni financiare dure. Banii sunt suportaţi de la bugetul local din taxele şi impozitele oamenilor, nu din buzunarul vinovaţilor. Deocamdată. Concret  Consiliul Local Orşova a fost executat silit de Fisc pentru suma de 1, 5 miliarde de lei vechi. Banii , sancţiunea pecuniară, au fost achitaţi din contul Primăriei Orşova. Motivul, nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti irevocabile. În aceste acte oficiale  se prevede că pentru fiecare zi de nepunere în plată se aplică o sancţiune pecuniară de 20% din salariul minim pe economie. 
 
Consilierii locali nu au dorit să ia act de încetarea mandatului consilierului PDL Petru Pătăşanu , a consilierului PDL Ion Ghergulescu şi a consilierului PNL Mirela Iovanovici . În cazul primilor doi partidul din care au făcut parte PDL le-a retras sprijinul politic  şi a obţinut în instanţă anularea mandatelor . Respectivii din oportunism trecuseră de partea PSD. Cazul consilierului PNL Mirela Iovanovici, nepoata primarului Orşovei, Ion Manea , este puţin diferit . 
 
Ea lucra la Serviciul de Asistenţă socială din cadrul  primăriei, fiind puţin cam incompatibilă cu funcţia de consilier local: 
Consiliul Local Orşova a fost executat silit pentru suma de un miliard şi jumătate de lei vechi. Deja, au fost luaţi din contul primăriei un 1,1 miliarde de lei vechi. Asta doar în cazurile Pătăşanu şi Ghergulescu care trenează din anul 2013. În cazul consilierei locale Iovanovici nu s-a făcut calculul. Dar cred că se mai adaugă încă 300 de milioane de lei vechi sancţiuni pecuniare.
Ne-a declarat consilierul local PDL Adrian Cican 
 
Acesta a mai spus că se va lupta ca banii respectivi,  plătiţi din bugetul local,  să fie recuperaţi de la cei vinovaţi. 
 
Recuperarea uriaşei sume de bani va trebui să se facă din buzunarele celor care nu au dorit să ia act de hotărârile judecătoreşti, adică domnii consilieri de la PSD. Noi am făcut plângere penală în acest sens pentru prejudicierea bugetului de stat dar la poliţiştii  de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi, în iunie anul trecut, dar  nu au dispus, deocamdată, nicio măsură. În paralel, în decembrie anul trecut, am sesizat DNA-ul.
Ne-a mai spus consilierul local Adrian Cican
 
Alt scandal  se abate peste Orşova 
 
În aceste zile Tribunalul Mehedinţi a decis dizolvarea Consiliului Local Orşova la solicitarea prefectului Nicolae Drăghiea. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova aşa că până atunci CL poate funcţiona. Apoi, însă, nu se ştie. S-ar putea ca primarul Ion Manea - ospătar pe timpul lui Ceauşescu şi totodată  turnător la securitate dovedit cu nume de cod ,,Alin” , să rămână singur la butoane . Adică fără consilieri. Şi fiind puţin timp până la noile alegeri locale e greu de crezut că vor avea loc alegeri anticipate. 
 
Consilierul local Adrian Cican trage un semnal de alarmă: 
Cei de la PSD nu mai au majoritate în Consiliul Local , au pierdut-o. Acum PNL are majoritatea. Iar pesediştii împreună cu prefectul Drăghiea vor dizolvarea Consiliului Local.  Miza politică sunt banii. Este pentru prima dată, de la revoluţie când Orşova primeşte un buget de aproape 320 de miliarde de lei vechi. Deja, 137 de miliade de lei vechi sunt în conturile primăriei. De regulă, înainte, tot bugetul era  undeva la 160 de miliarde lei vechi. Dacă se dizolvă Consiliul Local Orşova eu cred că primarul Ion Manea va direcţiona cheltuirea unor uriaşe sume de bani către firma de salubritate a fostului preşedinte PSD din Orşova. Noi ne vom lupta să nu se întâmple aşa ceva.
Ne-a mai spus consilierul local Adrian Cican
 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj