Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Senatorul PSD de Mehedinţi Şerban Nicolae- fostul avocat al deputatului PSD pârnăiaş Cătălin Voicu, moare de grija politicienilor corupţi, ignorând cu o crasă nesimţire opinia publică şi priorităţile cetăţeanului
Parlamentarul de Mehedinţi, Şerban Nicolae, nu mai vrea politicieni în cătuşe
Senatorul Melcilor, propunere legislativă nesimţită
Iulian Gogonea ,1 aprilie 2015,00:02 nr. afisari:1782

Senatorul PSD de Mehedinţi cu zâmbet fals  ,  Şerban Nicolae, şi alţi 12 parlamentari,  de la el din partid, s-au  gândit să modifice Codul de Procedură Penală, astfel încât politicienii să nu mai stea după  gratii pe parcursul anchetei şi să scape de cătuşe. Iniţiatorul, Şerban Nicolae, propune ca arestul preventiv să fie de două feluri: sever, adică  în arestul poliţiei, şi la domiciliu. Iar parlamentarii, primarii ori preşedinţii de Consilii Judeţene, suspectaţi de luare de mită  sau alte fapte de corupţie , să  fie cercetaţi   fără să fie încătuşaţi, reţinuţi ori arestaţi preventiv, ci în libertate sau maxim în arest la domiciliu. De arest preventiv şi cătuşe să aibă parte doar aşa-zisa   pleavă a  societăţii adică recidiviştii , criminalii, violatorii sau cuţitarii.

Senatorul PSD de Mehedinţi, Şerban Nicolae, politicianul bucureştean cu zâmbet fals,  pe care baronul arestat, Adrian Duicu, l-a prezentat alegătorilor din  judeţ  ca pe o icoană , îşi dă foc la valiză.  Fost avocat al deputatului pârnăiaş PSD Cătălin Voicu  , Şerban Nicolae vine cu o propunere legislativă care face de ruşine Parlamentul. Este vorba nu  de mărire a alocaţiei copiilor sau a pensiilor ci de o propunere legislativă de-a dreptul nesimţită prin care politicienii corupţi să nu mai fie încătuşaţi şi arestaţi preventiv. În fapt  senatorul Şerban Nicolae şi alţi 12 parlamentari PSD pregătesc  modificarea Codului de Procedură penală astfel încât un politician cercetat pentru corupţie să nu mai poată  fi încătuşat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu. În schimb, se introduce o nouă instituţie juridică, aşa numitul „arest sever“, însă măsura se aplică doar împotriva celor care comit infracţiuni contra vieţii, prin care s-au cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, infracţiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc., faptele de corupţie fiind eliminate de la enumerare.

Proiectul de lege prevede modificarea Legii 135/ 2010 privind Codul de Procedură penală şi a fost depus la Parlament la începutul anului acesta  fiind iniţiat de senatorul PSD, Şerban Nicolae. În prezent, proiectul de lege se află la Comisia Juridică din Senat. Proiectul a primit aviz negativ de la Guvern, însă a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului, la dată de 17 martie 2015 . Nu trebuie uitat că iniţiatorul proiectului, senatorul PSD Şerban Nicolae, a fost avocatul lui Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru fapte de corupţie, mai precis pentru reţeaua de influenţă de la Înalta Curte.

Cum arată modificările

Modificările încep cu articolul 202, referitor la „scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive.“ Potrivit iniţiatorilor, arestarea preventivă se dispune în următoarele două forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urmă, arestul sever, este un concept nou introdus, care nu există în vechiul Cod de Procedura Penală. La art. 208, se introduc două alineate noi, având următorul cuprins:  „(5) Inculpatul faţă de care s-a dispus una din măsurile prevăzute la art 202 alin (4) lit. a), d) şi e), nu este încătuşat în nici o împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale, precum şi a inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse. (6) Măsurile luate faţă de inculpatul reţinut ori arestat, în vederea deplasării în spaţiul public, trebuie să fie proporţionale cu pericolul concret pentru ordinea publică apreciat potrivit art. 223“.

Senatorul Nicolae: ,,Corupţia nu se pedepseşte cu arestul”  

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că  propunerea sa de modificare a Codului de procedura penală nu a fost facută  special  pentru demnitari, ci pentru orice cetaţean, şi că a eliminat corupţia dintre infracţiunile pentru care se poate dispune arestarea pentru că aceasta se pedepseşte cu închisoarea. Cu alte cuvinte unul care face evaziune de milioane sau fură milioane nu prezintă un pericol social pentru bugetul românului, pentru ţară.

N-are nicio legatură  cu parlamentarii, textul pe care eu îl propun este aplicat, în egala masură , în cazul în care el va deveni lege, şi unuia care a furat o găină şi unui ministru care a comis un act de corupţie in exercitarea funcţiei şi oricărei alte persoane.
A spus Serban Nicolae, la întrebarile jurnalistilor din presa centrală

Întrebat de ce a eliminat corupţia dintre infracţiunile pentru care se poate dispune arestul, senatorul a răspuns că aceasta este o faptă ce se pedepseşte cu închisoarea, şi nu cu arestul preventiv.

Din punctul meu de vedere pericolul concret pentru ordinea publică nu este dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea răspunderii prin pedeapsă, arestarea preventiva nu este o pedeapsă. Eu aş  aştepta ca lumea să  înteleagă  că  arestarea preventivă  este o masură  preventivă , care ar urma să prevină  ceva. Daca cineva a comis o fapta de corupţie va fi pedepsit cu închisoare, şi nu cu arestarea preventivă.
A declarat Nicolae

Întrebat cum poate proiectul său legislativ să  protejeze o anchetă  penală  de posibile tentative de distrugere de probe, de influenţare a martorilor sau a actului de justiţie din partea unor inculpaţi, Nicolae a răspuns că toata plaja de infracţiuni ce vizează influenţarea actului de justiţie este sancţionată şi în prezent de normele penale, dar şi în proiectul său legislativ.

Tot ceea ce am propus priveşte orice cetăţean al României. Faptul că  cineva le ancorează în zona demnitarilor ţine mai degrabă de, aşa, o zonă  de cancan. Ar fi mai simplu dacă  s-ar citi proiectul de lege.
A încheiat Nicolae

Era preconizat ca senatorii din Comisia Juridica să dezbată începând de ieri  acest proiect legislativ în pofida valului de critici şi acuze venit din partea societăţii civile dar şi a cetăţenilor  scârbiţi de actualii politicieni.

Senatorul Melcilor a mai dat o ,,gherlă”

Senatorul Şerban Nicolae  n-a mai dat prin judeţul Mehedinţi  de când s-a văzut cu sacii în căruţă. A stat la Bucureşti să facă numai prostii. Tot în acest mandat politicianul  s-a  făcut  remarcat  printr-un proiect legislativ asemănător,  care nu aduce bunăstare românilor, ci demonstrează  o gândire bolşevică. Şerban Nicolae a reuşit să iniţieze  un proiect de lege prin care  să intre la  puşcărie  toţi cei care îndrăznesc să facă publice informaţii din dosarele de corupţie. Mai pe scurt,  în loc să înăsprească pedepsele pentru hoţi , Şerban Nicolae  dorea să-i vadă după gratii pe cei care scriu despre hoţi. Propunerea senatorului trecuse pe şest de Senat şi dacă ar fi trecut şi de Camera Deputaţilor ar fi devenit  lege .  

La câteva ore după ce a anunţat că a avizat favorabil proiectul de lege al lui Şerban Nicolae care poate trimite ziariştii după gratii dacă dezvăluie informaţii din dosare de corupţie, Guvernul a modificat comunicatul iniţial, transmiţând că nu susţine propunerea legislativă care aparţine senatorului PSD de Mehedinţi,  Şerban Nicolae.

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj