Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Mieii, şi mici şi scumpi
Iulian Gogonea ,27 martie 2015,00:04 nr. afisari:1820

Ciobanii din Mehedinţi au de gând ca de Paşti să vândă cu 20 de lei chiar 25 de lei kilogramul de carne de miel. Miel care în acest an va fi mai mic şi mai  slab ca urmare a  timpului nefavorabil dar şi a bolii limbii albastre ce a bântuit printre oi , după cum au povestit ciobanii .

Inspectorii de la DSVMehedinţi prin vocea directorului adjunct Vergică Ţeighiu  au anunţat că până în prezent au primit solicitări de autorizare temporară pentru locuri de sacrificat şi comercializat miei de la primăriile Drobeta-Turnu Severin şi Orşova. În acest sens oamenii legii vor verifica dacă există condiţii minimale pentru astfel de locaţii: apă curentă, spaţii delimitate, asomatoare etc.

La rândul său adjunctul de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Mehedinţi , Mircea Stancu a declarat că  inspectorii de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Mehedinţi vor verifica în acestă perioadă produsele din carne de miel din magazine în aşa fel încât populaţia să nu aibă de suferit. Pentru cei mai mulţi severineni cel mai bun este mielul cumpărat din târgul Veterani, direct de la ciobani.
Acolo ciobanul îţi sacrifică pe loc mielul ales , îl jupoaie, îl curăţă de ce mai este nevoie şi ţi-l oferă ,,carcasă proaspătă”. Anul acesta se preconizează a fi miei şi slabi şi scumpi. Ciobanii declară că în opinia lor preţul pe kilogramul de carne  de miel va fi undeva între 20 de lei şi 25 de lei.  

Mă gândesc la un preţ de la 20 de lei în sus până la 25 de lei, depinde cum merge şi târgul că nu poţi să ceri mai mult decât e preţul pieţii. Nu vedeţi că iarba nici nu a crescut ca să poată să pască şi ei pe câmp. Îi hrănim cu lucernă, cu fân şi cu boabe. Mieii sunt mai mici decât anul trecut, au fătat oile târziu şi a mai fost şi cu boala aceea. Am stat numai cu tratamentul după noi.
A spus ciobanul  Roli Tăerel din Şimian

Iarna prelungită, dar şi boala limbii albastre a lovit cumplit în afacerile ciobanilor din Mehedinţi, care nu au miei frumoşi pentru vânzare acum înainte de Paşti. Dacă în anii trecuţi, vânzările au mers binişor, iar încasările au fost pe măsura muncii depuse, anul acesta socotelile de acasă nu se mai potrivesc cu cele din târg. Mieii abia dacă au 6-7 kilograme ori în aceste condiţii e limpede că nimeni nu se înghesuie să-i cumpere.

Ar trebui să aibă peste 12 kilograme ca să ies cu iei la piaţă şi ai mei abia dacă au 7-8 kilograme, mai sunt şi de 10 kilograme, dar puţini. N-au crescut din cauza timpului ăsta, a fost ger. O să-i dau la maşină că vin de prin zona Sibiului şi adună de prin sat, probabil cu 10 lei kilogramul la maşină. Au mai şi murit din ei că a fost cu boala asta a limbii albastre. Mi-au murit vreo 20 de bucăţi.
A declarat  Maria Graure,  o crescătoare de oi

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj