Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
La Mehedinţi, cardul de sănătate a fost refuzat de puţine persoane
Iulian Gogonea ,17 martie 2015,00:16 nr. afisari:1312

În Mehedinţi, 26 de persoane au refuzat cardul de sănătate. De la 1 mai 2015 cardul  va deveni obligatoriu în validarea şi decontarea serviciilor de sănătate. De la 1 mai validarea şi decontarea serviciilor medicale şi farmaceutice se va face doar cu ajutorul cardului de sănătate. Programul naţional a fost iniţiat pentru utilizarea transparentă a fondurilor de sănătate, susţin autorităţile din Mehedinţi.

Cardul naţional de sănătate va certifica prezenţa asiguraţilor la medicul de familie şi la ceilalţi furnizori de servicii medicale, dând astfel posibilitatea să achităm doar servicii reale de care au beneficiat asiguraţii noştri.
A declarat Maria Vladu, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi

În judeţul Mehedinţi au fost activate până acum aproximativ 30.000 de carduri din cele aproape 175.000 de dispozitive care au fost distribuite prin poştă, direct de la Casa de Sănătate sau de la medicii de familie. Ele sunt activate cu ajutorul cititoarelor pe care trebuie să le aibă furnizorii de servicii medicale.

Cardul ajunge la asigurat cu un cod pin de transport alcătuit din trei cifre de 0. În momentul în care se va introduce în cititorul de card, va apărea  un mesaj cum că acest card este inactiv, caz în care i se va solicita aiguratului să introducă un pin personalizat, secret, doar de el ştiut.
A mai spus Maria Vladu

Şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi face apel la asiguraţi să aibă încredere că programul naţional al cardului de sănătate va transparentiza cheltuirea banilor în sistem.

Apelul este în special către posesorii cardurilor de sănătate ca dumnealor să se poată obişnui până când vor avea caracter de obligativitate cu folosirea acestor carduri în momentul în care accesează serviciile de sănătate şi în felul acesta, colegii noştri nu vor mai fi arătaţi cu degetul că ce ştiu eu ce minuni mai fac prin declarare de servicii care în realitate nu au fost efectuate. Este un lucru bun atât pentru beneficiarii serviciilor de sănătate cât şi pentru furnizori.
A declarat directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi, Miruna Constantin

În Mehedinţi 250 de furnizori de servicii medicale şi-au achiziţionat cititoarele de carduri. Totuşi, mai sunt de distribuit 4.560 de dispozitive, iar 26 de persoane le-au refuzat justificând apartenenţa la o anumită religie. Cei care nu vor cardul pot beneficia de servicii de sănătate prin adeverinţa eliberată de Casa Judeţeană de Sănătate, care are o valabilitate de trei luni. În cazul în care asiguraţii pierd cardul de sănătate pot primi altul în schimb contra cost.

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj