Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Directorul Fiscului din Mehedinţi, Cosmin Durac, un om care a băgat frica în evazionişti
Evazioniştii nu vor scăpa de Cosmin Durac
Directorul AJFP Mehedinţi anunţă că nu va fi schimbat din funcţie
Iulian Gogonea ,8 aprilie 2015,00:04 nr. afisari:2645

Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi (AJFP), Cosmin Gabriel Durac, a dezminţit  zvonurile lansate de două  televiziunile locale din Severin, potrivit cărora va fi schimbat din funcţie ca urmare a faptului că a pierdut, în apel, procesul cu ANAF, după ce anul trecut a fost transferat la DRFP Ploieşti. Durac spune că după revenirea sa la Mehedinţi, a optimizat încasările la buget şi a obţinut performanţe incontestabile. Iar cei care îi poartă sâmbetele ar trebui  să îşi plătească datoriile mari pe care le au la buget şi nu să dea ştiri eronate despre el fără să-i  ia un punct de vedere

În ultima săptămână, în presa locală din Mehedinţi, în special la două dintre televiziunile locale din Severin , s-a  ,,aruncat” un zvon potrivit căruia directorul AJFP Mehedinţi, Cosmin Gabriel Durac, ar fi schimbat din funcţie, ca urmare a pierderii, la Curtea de Apel Craiova, a procesului intentat ANAF, în anul 2014, după ce a fost transferat de la Mehedinţi la Ploieşti. Durac susţine că nu poate fi vorba de aşa ceva întrucât din transferul dispus de ANAF, pe o perioadă de 6 luni la DRFP Ploieşti, el a stat acolo 5 luni, iar dacă ar fi să se reîntoarcă la Ploieşti , ca urmare a deciziei Curţii de Apel Craiova, ar trebui să mai stea o lună.

Pe de altă parte, Cosmin Durac spune că ANAF i-a comunicat că postul respectiv este, deja, ocupat şi nimeni nu îl mai poate duce acolo doar pentru o lună. Teoretic, dacă ar fi să plece din nou de la Mehedinţi ar fi nevoie de un alt ordin al ANAF, care nu face obiectul vechiului ordin contestat în instanţă, ceea ce nu ar mai avea legătură cu faptul că a pierdut acel proces. Cosmin Durac a revenit la conducerea AJFP Mehedinţi în septembrie 2014, după ce Tribunalul Mehedinţi i-a admis cererea de suspendare a efectelor ordinului de transfer, până la rămânerea definitivă a hotărârii. Pe de altă parte, Durac mai spune că nu sunt motive ca el să fie din nou transferat, deoarece a făcut treabă bună la Mehedinţi şi a obţinut încasări mari la buget, recuperând creanţe, “aşa cum  nu s-a mai făcut niciodată la această administraţie judeţeană”.

Directorul Durac, performanţe de necontestat

Din septembrie 2014, de când Cosmin Durac s-a reîntors pe postul de director executiv al AJFP Mehedinţi şi până în prezent, acesta spune că nu a stat degeaba şi că a obţinut performanţe care nu pot fi contestate nici măcar de cei de la conducerea centrală  a ANAF.

În perioada în care am lipsit de la conducerea AJFP Mehedinţi, aici nu se depăşea niciodată procentul de 80 – 90 la sută din planul lunar de încasări la buget, mai mult chiar au fost efectuate controale fiscale în urma cărora au dispărut prejudicii, pe care apoi, după ce am revenit şi am efectuat reverificări, le-am recuperat, descoperind sume mari datorate bugetului de stat, dar negăsite de predecesorii mei.
Povesteşte Durac

Acesta mai spune, de asemenea, că a fost multă vreme şi încă mai este vânat de fel şi fel de grupuri de interese, tocmai pentru că a descoperit prejudicii mari şi astfel le-a încurcat planurile.

De la revenirea mea, în fiecare lună, planul de încasări la buget a fost depăşit, iar acum, pentru luna martie 2015, vă pot spune că am avut cele mai mari încasări aferente acestei luni, din ultimii 5 ani, mai exact un procent de 110 la sută. Mai exact, în luna martie 2015 am recuperate la bugetul de stat prin încasări 51 de milioane de lei. De asemenea, dacă ne referim la luna decembrie 2014, atunci am avut încasări de 124 la sută.
Mai spune Cosmin Durac

Ce le transmite zvonerilor

De două tipuri de zvonuri a avut parte în perioada scursă de la revenirea sa la conducerea AJFP Mehedinţi, directorul executiv Cosmin Durac. Astfel, la un moment dat, un jurnalist local de investigaţie scria pe pagina sa de Facebook faptul că s-ar fi purtat nişte negocieri la nivel înalt pentru ca funcţia sa să fie dată consilierul judeţean PSD Ionuţ Sibinescu. Un alt zvon a fost lansat foarte recent, când două dintre cele mai cunoscute televiziuni locale din Severin au difuzat ştiri potrivit cărora Durac a pierdut procesul cu ANAF şi trebuie să plece din funcţia de conducere de la nivelul AJFP Mehedinţi.

În privinţa lui Sibinescu vă pot spune că am citit ce scria jurnalistul respectiv, căruia îi respect punctul de vedere şi, da, a venit la mine zilele trecute Sibinescu , dar nu pentru a mă schimba din funcţie, ci pentru a mă consulta în ceea ce priveşte posibilitatea deschiderii unui cont, în condiţiile în care este urmărit de ANAF pentru o sumă de 140.000 de lei din atragerea răspunderii ca administrator al unei firme falimentate. Mi-a spus că îşi va plăti datoriile şi că vrea să revină în legalitate.  De aceea cred că  se spune că ar vrea să îmi ia locul. Nici vorbă de aşa ceva!
Ne-a declarat Cosmin Durac

Despre zvonurile celor două televiziuni locale, v-am explicat care este mecanismul, deci nici vorbă ca eu să plec de pe acestă funcţie. În aceste condiţii cred că ei şi-au dezinformat telespectatorii, nu mi-au luat punctul de vedere şi sunt într-o mare eroare. Mai mult, dacă ar fi să îl citez pe premierul Victor Ponta, mai mult mă interesează recuperarea datoriilor la buget, decât zvonurile lansate de ei. În speţă, eu cred că treaba lor ar fi să îşi plătească datoriile mari pe care le au la buget şi nu să poarte grija mea când voi fi eu schimbat sau nu!
Mai spune Cosmin Durac

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj