Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Dezastru la un liceu din Severin
Cutremur urmat de incendiu la Colegiul Naţional „Traian”. Pompierii i-au învăţat pe elevi cum să reacţioneze. După cum v-aţi dat seama e vorba de o simulare, nu de o catastrofă.
Iulian Gogonea ,10 martie 2015,00:02 nr. afisari:1501

Pompierii din cadrul ISU „Drobeta” al judeţului Mehedinţi au organizat o lecţie de informare şi educare preventivă despre cutremur, urmată de un exerciţiu cu forţe şi mijloace de intervenţie, la Colegiul Naţional „Traian” din municipiul Dr.Tr.Severin. Elevii şi cadrele didactice au avut ocazia să conştientizeze riscul producerii unui cutremur urmat de incendiu la unitatea de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea. Pe timpul activităţii de informare preventivă, desfăşurată, astăzi, la Colegiul Naţional „Traian”, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au abordat aspecte legate de cunoaşterea riscurilor la care este expusă o persoană în momentul declanşării unui cutremur, modalităţile de protecţie individuală şi colectivă în timpul cutremurului, necesitatea pregătirii individuale şi colective şi importanţa educaţiei anti-cutremur, atrăgând atenţia, în special, asupra necesităţii informării elevilor cu privire la comportamentul pe timpul şi după producerea unui cutremur. Specialiştii ISU au pus accent pe informarea elevilor cu privire la comportamentul ce trebuie adoptat  înaintea, în timpul şi după producerea unui cutremur.

După ce i-au învăţat pe elevi cum să se comporte în cazul producerii unui cutremur, pompierii au testat modul de reacţie al cadrelor didactice şi al elevilor prin simularea unor situaţii de urgenţă, în care a fost nevoie de intervenţia acestora. Toţi elevii Colegiului Naţional „Traian” au fost evacuaţi din clase, astăzi, într-un exerciţiu de intervenţie în cazul producerii unui cutremur major, urmat de un incendiu izbucnit în laboratorul de informatică.
Având parte de un eveniment neaşteptat, elevilor li s-a recomandat să stea liniştiţi, să nu iasă pe holuri şi scări şi să se ascundă sub bănci. După ce cutremurul s-a oprit, în laboratorul de informatică a izbucnit un incendiu. De această dată, elevii împreună cu cadrele didactice au trebuit să evacueze liceul. Surprinşi de fumul dens, mai mulţi elevi nu au putut ieşi din clasă. Pentru a-i salva pe elevi, dar şi pentru a stinge incendiul, a fost nevoie de intervenţia pompierilor.
Detaşamentul de pompieri Dr.Tr.Severin a intervenit cu şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială pentru salvări la înălţime, pentru salvarea persoanelor surprinse în sălile inundate cu fum, dar şi pentru stingerea incendiului.

Sub egida campaniei naţionale de informare şi pregătire a populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi vor continua, pe parcursul acestui an, să informeze populaţia despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat înainte, pe durata şi după producerea acestuia. În acest sens, inspectorii vor continua să desfăşoare exerciţii şi lecţii de informare în şcoli, cu copiii şi cadrele didactice şi vor distribui pliante cu reguli de comportare în situaţii de urgenţă, pe parcursul tuturor activităţilor organizate.
A declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi, plutonier major Ramona Nistor

 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj