Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Au anunţat că, de luni, se va vedea visul cu ochii
Severin : Combinatul ,,Celrom” va fi repornit în 2 etape
Iulian Gogonea ,20 februarie 2015,00:00 nr. afisari:2021
Liderul sindical Gherghe Talianu susţine că, luni, 23 februarie 2015, maşina de hârtie a combinatului va fi pornită şi apoi după ce se pun la punct anumite reglaje va fi pornită şi secţia semiceluloză. Cei 500 de salariaţi vor  lucra în trei ture,  într-un combinat modern şi retehnologizat,  care,  înainte de a fi cumpărat de omul de afaceri Costi Isvoranu , a fost la un pas de a ajunge un morman de fiare vechi.  
 
Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Severin căruia foarte mulţi îi cântaseră prohodul nu numai atunci când a intrat în insolvenţă, ci şi după ce  a fost cumpărat de omul de afaceri  severinean Costi Isvoranu contra sumei de 10 milioane de euro , îşi va deschide liniile de producţie în 2 etape, începând de luni, 23 februarie 2015. Fabrica patronată de Costi Isvoranu e schimbată total în bine, are utilaje noi şi performante. Asta implică şi o premieră pentru  un judeţ în care şomajul e în floare: înfiinţarea de  sute de locuri de muncă . Toată această afacere l-a costat pe Isvoranu 14 milioane de euro: 10 milioane de euro preţul de cumpărare a combinatului găsit pe butuci, plus  4 milioane de euro investiţi ulterior în retehnologizăre şi  modernizare. 
 
,,Celrom” e singurul combinat de celuloză şi hârtie din ţară şi poate chiar din Europa . Fabrica a fost pusă pe butuci acum 5 ani pe când statul era acţionar . Atunci circa 600 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă. Combinatul,  aşa cum a fost construit de comunişti, se întinde pe o suprafaţă de circa 45 de hectare, însă patronul Isvoranu a concentrat noile secţii pe o suprafaţă mult, mult mai mică. Restul construcţiilor vechi a fost dărâmat pentru a nu se mai plăti impozit degeaba. În aceste condiţii patronatul doreşte ca o bună parte din acest teren , pe care  nu mai este construit nimic, să-l închirieze sau să-l vândă. Pe timpul lui Ceauşescu la ,,Celrom” au fost vremuri când lucrau şi 3.000 de salariaţi. 
 
,,Am evitat un jaf naţional cu ajutorul presei!” 
 
Extrem de bucuros,   liderul de sindicat de la ,,Celrom” , Gheorghe Talianu, ne-a explicat că, peste câteva zile, combinatul va fi repornit . Vor avea loc însă două etape până la pornirea la întreaga capacitate. 
 
Se reporneşte sigur. Am refacut 98%  din combinat. Am făcut probe la maşina de hârtie. Am reuşit să  punem hârtia pe înfăşurator. Se mai lucrează  la reglaje, ca să sincronimzăm totul perfect, că sunt computerizate instalaţiile şi sunt legate una de alta. Bucuria mare e că avem rezervă de materie primă. Estimez că,  luni, 23 februarie 2015, pornim maşina de hârtie la întreaga capacitate. O să repornim combinatul fără  semiceluloză , vom face hârtie numai din maculatură. Vorbim de  comandă . Însă apoi pornim totul  când terminăm cu punerea la punct pe partea elecronică  şi cu secţia semiceluloză . Deci, se reporneşte, luni, nu la întreaga capacitate. Asta, o primă etapă, apoi etapa a doua când pornim şi Secţia Semiceluloză.
Ne-a declarat liderul sindical Gheorghe Talianu
 
,,Se va lucra în 3 ture! E bine pentru toţi!”
 
Gheorghe Talianu ne-a mai spus că la ,,Celrom se va lucra în 3 ture, adică flux continuu, ceea ce nu va fi rău nici pentru salariaţi, nici pentru patronat. 
 
Vor munci mai mulţi oameni şi vor câştiga toţi din treaba asta. Odată ce l-ai pornit nu-l mai opreşti, lucrezi non-stop. Şi eu zic că e foarte bine că se va lucra în ture, e normal. Am tot angajat din oamenii vechi. Avem deocamdată 300 de salariaţi. Nevoie e, per total, de 500 de persoane. Deocamdată.  Se recrutează încă oameni pricepuţi,  mai în vârstă,  dar în principal şeful cel mare vrea  tineri să  îi formăm pe viitor. Asta e politica patronului. E o politică  sănătoasă. Când pornim totul la întrega  capacitate va fi eveniment festiv în combinat,  cu invitaţi, cu  mass- media . Nu uit că presa m-a ajutat să  repornim fabrica. Am evitat cu mare noroc un jaf naţional, iar presa a avut un rol foarte important.
Ne-a mai spus liderul sindical Gheorghe Talianu
 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj