Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Adunarea Tinerilor Ortodocşi din Mehedinţi
Iulian Gogonea ,24 februarie 2015,00:02 nr. afisari:1389
Fragede mlădiţe ale trupului lui Hristos, membri responsabili ai comunităţii şi caractere aflate în formare, tinerii mehedinţeni se bucură de întreaga atenţie şi susţinere din partea organismelor religioase locale. Episcopia Severinului şi Strehaiei, dorind să se implice activ în educaţia morală a elevilor, a înfiinţat Sectorul Învăţământ şi Tineret, având ca scop crearea unui parteneriat durabil între ?coală şi Biserică, în cadrul căruia a derulat şi derulează o serie de proiecte şi programe educaţionale.De fapt, instituţia ecleziastică mehedinţeană, asemenea celorlalte eparhii din ţară, nu face altceva decât să continue culturalizarea începută acum câteva veacuri în prispa bisericii. Printre activităţile educaţionale foarte apreciate de tinerii din Eparhia Severinului se numără cele care au loc în cadrul “Adunării Tinerilor Ortodocşi din Mehedinţi”, eveniment găzduit  anual de mănăstirea Topolniţa la sfârşitul primăverii, în apropierea Zilei Internaţionale a Copilului.
 
Întâlnirea este organizată de Episcopia Severinului şi Strehaiei, prin sectorul Învăţământ şi Tineret, în colaborare cu Catedra de Religie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi.Câteva sute de tineri, însoţiţi de părinţi şi dascăli, îşi dau întâlnire la vechea vatră monahală pentru a dezbate diverse subiecte legate de morala creştină, de raportarea lor la Dumnezeu, de rolul pe care îl au de jucat într-o societate care pare să nu mai pună accentul pe valori şi pe normalitate. Moderatorii discuţiilor sunt în general psihologi bine instruiţi, educatori cu rezultate deosebite, duhovnici de excepţie sau elite ale învăţământului teologic universitar.La această adunare, tinerii descoperă un Dumnezeu Care nu îi îndoctrinează, nu le impune servitutea, ci le dăruieşte adevărata libertate creştină, cea de a face binele chiar dacă li se răspunde cu rău, de a ierta tuturor toate, de a fi mai buni într-o lume viciată şi degradată spiritual. 
 
Întâlnirile propun raportarea elevilor la sisteme înalte de valori, introspecţia sinceră, cultivarea virtuţilor, dezvoltarea personală. Dincolo de vorbirea despre Dumnezeu, participanţii află un întreg univers adiacent, centrat chiar pe eforturile lor de a evolua cultural, moral şi duhovniceşte. Aici, ei îşi dezvoltă abilităţile de comunicare şi sporesc respectul faţă de familie şi faţă de credinţa în care s-au născut. Tot aici, tinerii învaţă că nucleul societăţii, familia creştină, este alcătuită din mamă, tată şi copii, iar nu din orice alte formule nefireşti şi deviante, mai învaţă că toţi oamenii sunt egali, aşa cum i-a creat Dumnezeu şi că păstrarea normelor recomandate de Biserică este singura şansă împotriva secularismului cotropitor.În timp ce societatea civilă suferă transformări şi mutaţii radicale la nivelul percepţiei individului asupra lumii înconjurătoare şi adevărurilor fundamentale, în vetrele monastice, în bisericile şi în centrele catehetice ale BOR, care par a fi ultimele bastioane ale normalităţii, are loc o educaţie de bună calitate, corespunzătoare demnităţii şi vocaţiei umane. 
 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj