Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Manipularea în secolul 21. Topul ştirilor false pe care lumea le-a crezut adevărate
,20 februarie 2017,00:27 nr. afisari:1769

Dezvoltarea fără precedent a platformelor de socializare, apariţia a numeroase site-uri satirice sau a unora obscure determină propagarea în spaţiul public de informaţii a căror veridicitate este greu sau imposibil de certificat. Semnalul de alarmă cu privire la “ştirile false” a fost tras o dată cu alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, democraţii acuzând că Hillary Clinton a fost victima unei astfel de intoxicări publice. Cazul din SUA nu este însă singular, ci am putea spune că s-a generalizat în întreaga lume şi cuprinde tot spectrul informaţional, de la politică, la showbiz sau mediu.

1. Donald Trump le oferă bilete doar dus emigranţilor din Mexic şi Africa aflaţi pe teritoriul SUA

Politica lui Donald Trump în privinţa emigranţilor a determinat multe lamentări în spaţiul public, iar de aici până la punerea în circulaţie a unor ştiri false nu a fost decât un pas. Tmzhiphop a publicat o satiră în care afirma că Trump Airlines oferă bilete gratuite, doar dus, către ţările de origine, pentru emigranţii pe care noua administraţie de la Casa Albă nu-i mai doreşte pe teritoriul american. Informaţia a fost preluată drept “bună” de mai multe publicaţii serioase şi a avut parte de 800.000 de share-uri şi comentarii. Este a treia cea mai populară “ştire falsă” din 2016.

2. Scandalul Pizzagate

Este unul dintre cele răsunătoare exemple de “ştire falsă” din ultima vreme. A fost declanşat în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA, iar mulţi americani au fost convinşi că o reţea de pedofilie care implică oameni din topul Partidului Democrat, în frunte cu Hillary Clinton, operează într-o pizzerie din Washington DC. Campania de dezinformare a început atunci când contul de e-mail al lui John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary Clinton, a fost spart, iar e-mailurile au fost publicate de către Wikileaks. Aceste mesaje conţineau și discuţii cu proprietarul pizzeriei Comet Ping Pong, James Alefantis, despre o posibilă strângere de fonduri pentru campanie. Un e-mail despre batista alb cu negru uitată de John Podesta a fost interpretată cod pentru tipuri de acte sexuale, „pizza” ar fi de fapt „fată”, „hotdog” s-ar traduce drept „băiat” etc., pozele cu copii din interiorul restaurantului au fost interpretate ca dovadă pentru tendinţe pedofile, mâinile lui John Podesta au fost analizate în diverse poze pentru a se ajunge la concluzia că are răni în urma unor ritualuri sexuale satanice.

3. Donald Trump vrea un zid şi la graniţa cu Canada

Este un exemplu cum “ştirile false” se viralizează mai rapid decât ştirile adevărate. Falsul original a fost creat pe Twitter, în noiembrie 2016, iar în scurt timp subiectul a stârnit îngrijorare printre rezidenții statelor aflate în proximitatea frontierei americano-canadiene. De notat că frontiera dintre cele două state este cea mai lungă graniță pe uscat din lume, peste 8.800 km, dar asta nu i-a împiedicat pe oameni să considere ştirea drept una reală.

4. Hackerul Guccifer a fost găsit mort în celula sa

Această ştire falsă nu a rezistat mult pe piaţă, însă a reişit să dea naştere la multe teorii ale conspiraţiei. Guccifer este un hacker român, Marcel Lazăr Lehel, care a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi americane, între care Hillary Clinton, Colin Powell și membri ai familiei Bush. El a fost extrădat în SUA şi încarcerat la o închisoare din Virginia, iar prin anunţul morţii sale se ... Citeste mai departe si vezi VIDEO pe RTV.NET - CLICK AICI

 
Curs valutar BNR - 22-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj