Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Conducătorii auto nu vor mai putea circula cu o maşină care nu este înmatriculată pe numele lor
Guvernul îi vrea proprietari pe toţi şoferii
Fie pentru că n-au solicitat transcrierea dreptului de proprietate la achiziţie în termen de 30 de zile, fie pentru că autovehiculul este înmatriculat în alt stat, potrivit unui proiect de OUG al MAI, chestia nu mai ţine
(S. M.) ,26 februarie 2013,22:03 nr. afisari:5345

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului (OUG) pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier - n.r.) a fost postat vineri, spre consultare, pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cei interesaţi putând să-şi exprime punctul de vedere sau să facă sugestii vizavi de modificările propuse în termen de 10 zile.

Printre completările şi modificările propuse se numără introducerea suspendării înmatriculării - “măsura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusă de către autoritatea competentă să realizeze operaţiunea de înmatriculare”, după cum se arată în textul proiectului de act normativ. Această măsură ar urma să se aplice, dacă proiectul va fi adoptat, în cazul celor care, în urma achiziţionării unui autovehicul, nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la încheierea tranzacţiei.

Totodată, fostul proprietar ar urma să aibă obligaţia de a notifica în scris înstrăinarea vehiculului, în termen de cinci zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, autorităţii competente, care va face menţiunea corespunzătoare în evidenţe şi va înscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului.

Autovehiculele înmatriculate în alte state şi deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România nu vor mai putea fi conduse în ţară mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa Poliţiei Române, mai propune proiectul de modificare a OUG 195/2002.

Această prevedere ar urma să se aplice, în principal, acelor persoane din România care conduc un autovehicul înmatriculat în străinătate fără a figura în certificatul de înmatriculare. Interdicţia de a conduce în România autovehiculul înmatriculat în altă ţară după termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor menţionate în certificatul de înmatriculare, celor care efectuează transport public de mărfuri sau persoane ori transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, celor care sunt angajaţi sau asociaţi în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare şi celor care au încheiat un contract de leasing, menţionează MAI.

Măsura este propusă pentru că se întâmplă frecvent ca aceia care conduc maşini înmatriculate în alt stat să fie implicaţi în incidente în trafic şi să nu aibă valabile inspecţia tehnică periodică şi asigurarea de răspundere civilă, neputând fi despăgubită victima. Inspecţia tehnică periodică nu poate fi făcută pentru aceste maşini pe teritoriul României, unde nu va fi recunoscută, de cele mai multe ori, nici asigurarea de răspundere civilă pe care o au.

200.000 de maşini înmatriculate în alte ţări

În acest moment există în evidenţă aproximativ 200.000 de autovehicule înmatriculate în alte ţări. Practic, aceste autovehicule intră în evidenţa Direcţiei Rutiere după ce şoferii sunt opriţi de către poliţişti în trafic. Proiectul de OUG lansat vineri în dezbatere publică mai propune şi ca şoferii cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, să fie obligaţi să prezinte, la cererea poliţistului rutier, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de traducerea legalizată în limba română a acestuia, pe lângă celelalte documente prevăzute de lege (documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus şi documentele referitoare la bunurile transportate).

După 30 de zile de la obţinerea titlului, după cum reiese din acest document doveditor, sau de la intrarea autovehiculului în evidenţa Poliţiei, după oprirea sa în trafic, şoferul nu ar mai avea dreptul să îl conducă în România până nu îl înmatriculează aici, a precizat Toma. Încălcarea oricăreia dintre aceste prevederi - referitoare la dreptul de circulaţie cu un autovehicul înmatriculat în alt stat, prezentarea documentului doveditor al titlului şi traducerii şi transcrierea dreptului de proprietate - le va atrage şoferilor reţinerea certificatelor de înmatriculare, eliberându-li-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, şi retragerea plăcuţelor cu numerele de înmatriculare, se arată în proiectul de OUG.

În plus, nerespectarea obligaţiei şoferului de a avea asupra sa documentul doveditor al titlului şi traducerea legalizată, pentru autovehiculul înmatriculat în altă ţară se va pedepsi printr-o amendă din clasa a III-a de sancţiuni contravenţionale, cuprinsă între 450 şi 600 de lei. În cazul depăşirii termenului de 30 de zile în care o persoană din România conduce un autovehicul înmatriculat în alt stat, în afara excepţiilor enumerate, aceasta va avea de plătit o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, cuprinsă între 675 şi 1.500 de lei. Tot cu o astfel de amendă, dar şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile va fi pedepsit şi cel care conduce un autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, din cauză că nu a solicitat transcrierea dreptului de proprietate în termenul de 30 de zile de la achiziţie.

 
Curs valutar BNR - 18-08-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj