Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Tot mai puţini oameni muşcaţi de câini
Vera Ionescu ,20 ianuarie 2015,00:02 nr. afisari:1476
Numărul persoanelor muşcate de câini în municipiul Târgu-Jiu a scăzut cu 20% în anul 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ 650 de persoane prezentându-se la secţia de Boli infecţioase pentru tratament de specialitate, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul SC Edilitara SA din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Alexandru Zaharia. 
Potrivit sursei citate, în perioada următoare se aşteaptă ca numărul de câini abandonaţi să crească, existând semnale că anumiţi cetăţeni din localităţile limitrofe care deţin câini, pentru a nu plăti contravaloarea microcipării animalelor, vor abandona câinii în Târgu-Jiu deoarece vor fi preluaţi de hingheri în adăpostul canin.
 
Din datele oficiale pe care le avem de la Direcţia de Sănătate Publică, numărul cetăţenilor muşcaţi de câini în municipiu în 2014 a scăzut cu 20%. Este un lucru îmbucurător, dar nu este suficient. În 2012 am avut 935 de cazuri de muşcături la nivel de ce se prezintă la secţia de boli infecţioase, în 2013, 757 de cazuri, şi în 2014, 643 de cazuri. (...) Exista obligativitatea ca până la finalul lui 2014 să se încheie acţiunea de microcipare canină. Lucrurile au demarat şi la noi în oraş, aşteptăm să vedem când se va finaliza. Pentru suma modică de microcipare poate vor fi cetăţeni ce vor abandona câinii atât în municipiu cât şi în zonele limitrofe. O să avem iar un număr mare de câini pe domeniul public. Deja, avem semnale că mulţi cetăţeni, pentru a nu plăti suma respectivă, preferă să îi aducă spre municipiu deoarece noi avem centrul canin şi putem asigura tratamente, hrănire şi transport. Am încercat să reducem numărul de câini care nu sunt sterilizaţi de domeniul public. Avem în vedere ca în 2015 să putem realiza o sterilizare canină pentru populaţia din municipiu Târgu-Jiu deoarece şi această activitate implică anumite costuri.
Alexandru Zaharia
 
Nu a fost eutanasiat nici un câine
 
El a mai menţionat că la nivelul municipiului nu a fost eutanasiat niciun câine, animalele care sunt în situaţia respectivă fiind preluate de către membrii unei asociaţii de profil atunci când sunt bătrâne, bolnave sau agresive. 
Totodată, Zaharia a precizat că foarte multe incidente se petrec în gospodăriile cetăţenilor, în ultimele şase luni ale anului trecut numărul persoanelor muşcate de câini cu stăpân fiind de trei ori mai mare decât cel al persoanelor muşcate pe domeniul public. 
 
Nu avem niciun câine eutanasiat deoarece în apropierea centrului nostru se află o asociaţie care îi preia pe cei care pot fi eutanasiaţi, fiind bătrâni, bolnavi şi agresivi. Foarte multe incidente se întâmplă în gospodăriile proprii. În vizorul nostru sunt în primul rând şcolile, precum şi celelalte unităţi administrative foarte frecventate. Acum, pe ultimele şase luni, la Boli Infecţioase la câini fără stăpâni au fost mai puţine cazuri decât la muşcăturile din gospodării - am înregistrat 53 de muşcături pe domeniul public şi 183 la câini cu stăpân. 
Alexandru Zaharia
 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj