Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Şapte premiere vor avea loc anul acesta pe scena Teatrului Naţional din Craiova
Ionela UNGUREANU ,22 ianuarie 2015,00:01 nr. afisari:1366
La Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova s-a ţinut, ieri, o conferinţa de presă prilejuită de seria de premiere ce vor avea loc anul acesta.
Managerul teatrului, regizorul Mircea Cornişteanu, a vorbit despre premierele ce vor avea loc anul acesta, dar şi depre cei doi câştigători ai concursului de proiecte regizoral-scenografice.  
 
Anul 2015, la Teatrul Naţional din Craiova, a debutat foarte bine cu un spectacol a doi debutanţi. Este vorba despre doamna arhitect Andreea Negrilă  şi regizorul Dragoş Busoiu, cei doi au câştigat ce-a de-a patra ediţie a concursului de proiecte regizoral-scenografice pe care ,de patru ani ,Teatrul Naţional din Craiova le-a  iniţiat. Au pus în scenă premiera, ce a avut loc acum câteva zile, numită „Jaf armat”, iar ca titlu de spectacol numit „Spargerea”. Părerea mea este că debutul lor este de o foarte bună calitate. Am recomandat spectacolul pentru a fi selecţionat în Festivalul Naţional de Teatru care va  avea loc în această toamnă, şi de asemenea am invitat foarte mulţi cronicari, oameni de teatru care vor fi prezenţi la premiera oficilală a spectacolului pe 31 ianuarie. Sunt bucuros că un alt tânăr, Dragoş Busoiu, face un spectacol de o calitate remarcabilă, aşa cum a făcut-o şi câştigătorul ediţiei de anul trecut a concursului nostru de proiecte, Bobi Pricop, care a făcut acel excelent spectacol cu  “Profu` de Religie”.
Mircea Cornişteanu
 
Pentru tânărul Dragoş Busoiu, piesa “Spargerea” a însemnat un prim debut în cariera teatrală. 
 
Pentru mine, piesa aceasta, a însemnat debutul carierei mele. Şi nu am debutat în orice teatru de stat ci într-un teatru despre care noi învăţăm în şcoală. Nu cred că ar fi avut un alt context mai bun de a debuta decât acesta. Această piesă a fost aleasă prin prisma cerinţelor concursului, care sunt foarte riguroase şi dificile.
A spus Dragoş Busoiu
 
Anul acesta vor fi şapte premiere la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, printre care Iulius Cezar, Pescăruşul lui Cehov şi Spargerea.
Imediat după premiera piesei “Spargerea”, va urma, pe 14 februarie, o comedie de care lumea are atâtă nevoie, un spectacol de comedie care se numeşte „Dimineaţa de după...”, care îi aparţine unui dramaturg englez, Peter Cullen.
Am apelat la calităţile de autor pentru spectacol de copii la un regizor numit Traian Săvinescu care se ocupă în multe teatre numai cu acest gen de spectacol. Este vorba despre un spectacol  numit „Isteaţa după Fraţii Grimm”, care se adresează copiilor de gimnaziu. Premiera va avea loc la începutul lui mai”, a mai spus Mircea Cornişteanu.
Tot în prima parte a anului, câştigătorul concursului de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi români de anul trecut, Bobi Pricop, va pune în scenă o nouă piesă. 
 
Un ultim spectacol al acestei prime părţi a anului îi va aparţine lui Bobi Pricop. Nu ne-am înţeles încă în privinţa uneia din cele două teme propuse, una ar fi o nouă piesă de Eugene Ionescu, „Cântăreaţa cheală”, şi o altă propunere este o nouă piesă englezească. Eu aş prefera să facă piesa englezească pentru că este o piesă nouă, necunoscută.
A zis Cornişteanu
 
«Îmi pun mari speranţe în aceste două spectacole»
 
La sfârşitul lui octombrie va reveni la Craiova grecul Yannis Paraskevopoulus cu o nouă piesă, dar se va putea vedea pe scenă şi o piesă de Shakespeare.
 
În a doua parte a anului vor veni două spectacole de mare efort pentru teatrul nostru şi foarte puternice ca impresie pe care o pot da şi ca rezultat. Este vorba despre Iulius Cezar după Shakespeare. Un spectacol pe care îl pregătim  pentru ediţia de anul viitor a Festivalului Shakespeare, care va fi pus în scenă la cerinţa lui Peter Snyder. Yannis Paraskevopoulus va face o nouă capedoperă a dramarturgiei, intitulată “Pescăruşul” lui Cehov. Este un spectacol pentru care Yannis, demult, este în legătură cu mine. Îmi pun mari speranţe în aceste două spectacole.
A mai spus managerul teatrului
 
Pe lângă premierele de mai sus Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova va relua întâlnirile cu publicul. 
 
Vom relua programele pe care le derulăm de câţiva ani.Vor avea loc patru sau cinci întâlniri  SpectActor cu personalităţi importante, vom continua, deasemenea ,seria de spectacole de lectură, prilej de lansare a unor noi texte din dramartugia românească contemporană.
A spus Cornişteanu
 
Piesele jucate pe scena Teatrului din Craiova vor participa şi la festivaluri internaţionale.  
 
Vom avea câteva participări la festivaluri internaţionale. Certitudini sunt în momentul de faţă la Festivalul de la Izmir din Turcia unde am fost invitaţi cu O furtună a lui Silviu Purcărete. Este o invitţie concretă pentru Rinocerii, anul viitor la  Ljubljana în Slovenia. Deasemenea suntem în discuţii avansate cu Change Performing Art  din Milano, o companie de impresariat care vrea să impresariezere spectacolul pentru al purta în Europa şi în lume.
A zis regizorul Mircea Cornişteanu
 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj