Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Opt milioane de lei, pentru spitalele din Târgu Jiu şi Runcu
Vera IONESCU ,13 februarie 2015,00:05 nr. afisari:1488
Ministerul Sănătăţii alocă opt milioane de lei pentru spitalele din Târgu Jiu şi Runcu. Preşedinele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că , miercuri, în urma unor discuţii avute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, a fost aprobată suma totală de şase milioane lei pentru realizarea unor investiţii în modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi alte două milioane lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Runcu. 
 
Ne dorim să modernizăm infrastructura din sănătate şi ne interesează ca serviciile medicale să fie de calitate. Astfel, după ce la sfârşitul anului trecut am reuşit să cumpărăm aparatură modernă pentru mai multe secţii ale Spitalului Târgu Jiu, acum, continuăm această investiţie. Sunt două proiecte majore - cel de reabilitare, modernizare şi extindere a spitalului judeţean pe care l-am depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi la Compania Naţională de Investiţii, ordonatorul principal de credite la capitolul investiţii este Ministerul Sănătăţii, şi am reuşit, ieri (miercuri - n.r.), să obţinem o sumă care să ne permită modernizarea lifturilor unităţii, reabilitarea secţiei de psihiatrie şi înlocuirea tablourilor electrice care sunt vechi şi nu corespund cu aparatura modernă, dar şi dotarea cu aparatură la nivelul listei pe care am propus-o la recomandarea conducerii spitalului şi şefilor de secţii. O cifră orientativă, care sigur va fi modificată la rectificare, este de 6 milioane lei pentru Spitalul Târgu Jiu şi 2 milioane pentru Spitalul Runcu. Totul va fi materializat până la sfârşitul anului, iar la sumele respective CJ vine cu o cofinanţare de 5 %.
A declarat Ion Călinoiu
 
Managerul SJU Târgu Jiu, Tiberiu Tătaru, declara, la sfârşitul anului trecut, că va demara, pe parcursul lui 2015, mai multe lucrări de investiţii în vederea obţinerii acreditării unităţii, fiind necesară totodată şi o îmbunătăţire a circuitelor funcţionale ale instituţiei, notează AGERPRES, care mai arată că se va pune accent pe îndrumarea bolnavilor prezenţi la consultare şi a pacienţilor internaţi pentru o fluidizare a traficului în incinta unităţii spitaliceşti, în acest sens urmând să fie schimbate şi lifturile. 
 
Până atunci, însă, trebuie precizat că accesul aparţinătorilor în Secţiile de Neurologie şi Pediatrie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu a fost restricţionat temporar de conducerea unităţii. Aceasta, din cauza numărului mare de viroze respiratorii înregistrate în ultimele zile. 
Managerul SJU, Tiberiu Tătaru, spune că, având în vedere numărul mare de viroze cu care se confruntă o parte a pacienţilor din Secţiile de Pediatrie şi Neurologie, există riscul ca aparţinătorii să aducă infecţii din exterior dat fiind că numărul vizitatorilor îl depăşeşte pe cel al persoanelor internate. 
 
Atât vizitatorii, cât şi personalul medical trebuie să respecte anumite reguli: programul de vizitare a fost redus la două ore, între 16,00-18,00, toţi trebuie să poarte echipament de protecţie, se va face triaj epidemiologic riguros la intrarea în secţie, triaj epidemiologic zilnic al personalului medical, iar durata vizitei unui aparţinător nu depăşeşte 15 minute. Momentan, nu ştim când vom anula restricţionarea accesului, depinde de situaţia pacienţilor.
A spus Tiberiu Tătaru
 
Conform unei situaţii întocmite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), scrie AGERPRES, în ultima săptămână au fost înregistrate 1.366 de viroze cu 78 de persoane internate şi 1.012 pneumonii cu 215 de pacienţi internaţi, majoritatea bolnavilor fiind copii. 
 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj