Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Abandonul câinilor atrage amenzi usturătoare pentru gorjeni
Ionela UNGUREANU ,21 ianuarie 2015,00:04 nr. afisari:1382
Numărul patrupedelor care sunt abandonate în municipiul Târgu Jiu este pe zi ce trece mai mare. Conducerea societăţii Edilitara a anunţat că zilnic sunt părăsiţi doi, trei câini la padocul aflat în subordinea Primăriei Târgu Jiu. 
Conform unei statistici realizate de instituţie, a crescut îngrijorător numărul patrupedelor abandonate, în timp ce numărul adopţiilor a scăzut.
Situaţia câinilor vagabonzi este una alarmantă în Târgu Jiu, în momentul de faţă.În custodia Primăriei Târgu Jiu se află un număr de 380 de câini fără stăpân
 
Adăpostul nostru are o capacitate de 400 de locuri, acum avem 380 de câini. Sunt reguli pe care trebuie să le respectăm, nu putem amesteca femelele cu masculii şi aşa mai departe. Când avem câini care în mod legal ar putea fi eutanasiaţi vin cei de la ProAnimals şi îi ia la dânşii.
A declarat Alexandru Zaharia, directorul SC Edilitara. SA
 
Persoanele care sunt prinse că abandonează câini pot să se aleagă cu amenzi între 2.000 şi 6.000 de lei. La nivelul Direcţiei Sanitar Veterinare a fost înfiinţată „Poliţia Animalelor”, departament care va încerca să monitorizeze situaţia câinilor abandonaţi. 
 
Chiar săptămâna trecută a fost angajat domnul doctor veterinar, este un bărbat tânăr şi foarte bine pregătit. Nu am putut să angajăm mai mulţi medici. Este adevărat că DSV va amenda proprietarii de animale care îşi abandonează câinii. Amenzile sunt usturătoare. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că nu îşi mai pot arunca patrupedele, mulţi le aduc de la ţară la oraş, ca să scape de ele şi aşa se înmulţesc animalele pe stradă.
A declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj
 
O problemă serioasă o reprezintă faptul că proprietarii câinilor abandonaţi nu pot fi identificaţi, întrucât animalele nu sunt microcipate. Microciparea se face numai atunci când animalele sunt adoptate, deoarece autorităţile nu vor să cheltuiască banii publici.
 
Anul trecut au fost microcipate 99 de patrupede, care au fost adoptate de către cetăţeni. Doar atunci microcipăm, deoarece nu vrem să cheltuim aiurea banul public. Apar mereu câini noi, cea mai mare problemă a noastră este abandonul.
A spus Alexandru Zaharia, directorul SC Edilitara. SA
 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj