Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
350 de gorjeni rămân fără job-uri în primăvară
Vera IONESCU ,1 februarie 2015,23:58 nr. afisari:1585
Aproximativ 350 de persoane vor fi disponibilizate colectiv la nivelul judeţului Gorj, în lunile februarie şi aprilie.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, Romeo Chiriac, a declarat, pentru AGERPRES, că la Unitatea de Execuţie Foraje (UEF) Motru, din cei 131 de angajaţi, vor fi concediaţi 46, dintre care 42 de muncitori şi 4 angajaţi TESA, începând cu 1 aprilie. 
 
Motivele disponibilizării transmise în notificare de către UEF Motru sunt determinate de faptul că cifra de afaceri, din ultimii trei ani, s-a diminuat, societatea încheind anul fiscal 2014 cu pierdere, reducerea valorii serviciilor şi lucrărilor contractate, şi arieratele foarte mari pe care societatea le datorează la bugetul de stat şi la furnizori.
A afirmat Romeo Chiriac
 
Şi societatea Fox One Security SRL, aflată în procedura de faliment, va disponibiliza, începând cu 23 februarie, 261 de agenţi de securitate, agenţi de pază şi paznici 
În plus, la AJOFM Gorj au mai ajuns notificări de disponibilizări şi de la firma Tp Sud Bucureşti, care va concedia 14 conducători auto, la expirarea perioadei de preaviz, iar alţi 28 de angajaţi, majoritatea mecanici auto, de la Grimex, unitate care se ocupă cu reparaţii pentru utilajele miniere, vor fi disponibilizaţi, începând cu 5 februarie. 
Pe parcursul anului 2014, 146 de persoane au fost disponibilizate colectiv, dintre care 67 de la CFR Marfă, 30 de la societatea Servicii Energetice Oltenia şi 21 de la societatea Apă Canal Salubritate Rovinari, arată AGERPRES.
 
Concedieri şi la Vâlcea
 
O treime dintre angajaţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Vâlcea, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean, va primi preavize în următoarea perioadă. Societatea riscă să intre în insolvenţă după ce a executat lucrări pe drumurile din judeţ fără să fie plătită, scrie adevărul.ro.
Numai de la Consiliul Judeţean, Regia are de recuperat aproape 1,7 milioane lei. 
În plus, mai multe primării care nu şi-au achitat datoriile către RAJDP au fost acţionate în instanţă.
Nerecuperarea banilor face ca RAJDP să trimită în şomaj 110 angajaţi. 
 
Situaţia este foarte grea, Regia are de recuperat foarte mulţi bani. Nu ne-am dorit să dăm afară oameni, dar, din păcate, 31 % din personalul TESA va fi concediat. În total, 110 persoane vor fi concediate, vor pleca şi oameni care-şi desfăşoară activitatea în teritoriu, practic mai multe puncte de lucru vor dispărea, le vom comasa.
A declarat, potrivit adevărul.ro, Nicolae Vălimăreanu, directorul RAJDP Vâlcea
 
Conform contractului de muncă, disponibilizaţii au dreptul la cinci  salarii medii compensatorii. 
 
Va fi un program de restructurare, în data de 15 februarie vom lua hotărârea finală în ceea ce priveşte situaţia creanţelor, a numărului de persoane care pleacă. Ne obligăm ca fiecare disponibilizat să primescă la timp salariile compensatorii.
A afirmat consilierul judeţean Constantin Pârvu, liderul Cartel Alfa Vâlcea
 
Sursa citată mai arată că Pârvu susţine că nici personalul care scapă de concedieri nu va avea viaţă uşoară:  
Există pericolul ca şi cei care rămân în societate să nu-şi primească salariile la timp. Ne-am propus să rentabilizăm Regia de Drumuri în următorii doi ani. Oricine poate cere insolvenţa societăţii, dar credem totuşi că nu se va ajunge acolo, întrucât s-a negociat cu toţi furnizorii care nu şi-au primit banii la timp.
 
Societatea înfiinţată în 1980 mai are în acest moment 296 angajaţi. 
 
Curs valutar BNR - 21-07-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj