Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
foto - adevarul.ro
Doar oltenii pot
OZN, manevrat prin telecomandă
Doljeanul Nicolae Stăncioiu vrea să construiască cea mai ieftină farfurie zburătoare
Vera IONESCU ,27 aprilie 2015,09:34 nr. afisari:1494

Inginerul Nicolae Stăncioiu, din comuna doljeană Perişor şi  planoristul Ioan Brabete care, în 2011, au realizat o farfurie zburătoare care cântăreşte 150 de kilograme, construiesc acum o farfurie zburătoare care va fi manevrată cu ajutorul unei telecomenzi.

Noua farfurie zburătoare nu va cântări mai mult de două kilograme. Am nevoie de patru propulsoare mici care vor fi montate la bordul OZN-ului, iar astfel îl voi putea ridica de la sol. Totul este la stadiul de proiect, dar cu siguranţă până la sfârşitul lunii august voi finaliza investiţia. Pentru mine este important tot ceea ce fac şi nu voi renunţa absolut deloc la ce mi-am propus.
A spus doljeanul Nicolae Stăncioiu

Noul OZN va fi construit din tablă şi aluminiu. Costurile se ridică la 2.000 de lei. Inginerul Nicolae Stăncioiu a precizat, pentru Adevărul,  că va arăta exact ca o dronă, dar va avea aspect de OZN.

Vreau să le arăt tuturor ca o farfurie zburătoare poate fi ridicată de la sol, iar astfel voi reuşi să fac rost de bani să zbor cu prima maşinărie realizată. În momentul în care eu şi domnul Brabete ne-am apucat de treabă nimeni nu ne-a susţinut. Din fondurile noastre am reuşit să punem pe picioare o maşinărie cu aspect extraterestru.
A mai spus inginerul Stăncioiu

Nicolae Stăncioiu şi-a înscris invenţia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Bărbatul a povestit, pentru sursa citată, că, imediat după a citit despre Henri Coandă, a decis să realizeze o farfurie zburătoare.

Marele savant a copilărit la Perişor. M-am inspirat din cartea lui Henri Coandă şi astfel am putut să fac acest OZN. Marele savant nu a lăsat documentaţia de execuţie, dar eu zic că a ieşit exact aşa cum trebuie. OZN-ul a fost înregistrat anul trecut, în luna august, la OSIM. Era normal să fac aşa ceva. Nu vreau să vină alţii şi să spună că ei sunt adevăraţii inventatori. La anul, am în plan un alt proiect, dar nu vreau să povestesc prea multe despre acest lucru. Nu trebuie să ştie toată lumea ce vreau să fac eu. Tot timpul am fost o persoană mai retrasă şi mi-am văzut de treaba mea.
A relatat inginerul Nicolae Stăncioiu

Doljeanul a mai dezvăluit că, în paralel, lucrează şi la realizarea unui avion cu telecomandă.

Deocamdată nu am găsit elice pentru acest vehicul aerian. O să vedeţi că o să fac demonstraţie atât cu farfuria zburătoare în miniatură, dar şi cu noul avion. Pe mine nu mă interesează ce spune lumea. Important este să îmi urmez visul, iar invenţiile mele să poată fi folosite peste ani buni. Farfuria realizată stă la loc de cinste în curtea casei din comuna Perişor. Unii vecini mi-au spus că abia aşteaptă să facă o plimbare cu OZN-ul realizat de mine.
A mai spus inventatorul

Nicoale Stăncioiu şi Ioan Brabete se tem de spionajul industrial, care ar face ravagii în zonă, scrie Adevărul, astfel că cei doi doljeni se tem să povestească prea multe lucruri despre invenţiile care vor fi realizate în perioada următoare.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj