Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
Cupa Presei la TIR, de Ziua Forţelor Terestre
«Ediţie Specială», din nou pe podium
Radu SAIZU ,22 aprilie 2015,00:04 nr. afisari:1610

Premergător Zilei Forţelor Terestre care va fi sărbătorită, mâine, printr-un şir de activităţi specifice, a fost organizată Cupa Presei la TIR pentru jurnaliştii craioveni. La acest concurs au participat şi redactorii Ediţie Specială, care au obţinut un punctaj onorabil şi s-au clasat pe locul al doilea. Totodată, locul al doilea la proba individual, categoria „băieţi” a fost câştigat de fotoreporterul Ediţie Specială, Lucian Sandu, cel care, la tragerea organizată cu ocazia Zilei Poliţiei a obţinut locul I. Nu au fost uitaţi nici foştii militari, aflaţi acum în rezervă, pentru care s-a organizat Cupa Rezerviştilor. Reprezentanţii presei au avut la dispoziţie puşca automată cu calibru de 5x45 milimetri. Pentru reglarea armamentului au fost folosite patru cartuşe, iar pentru concursul dintre jurnalişti au fost folosite alte 10.
Acest eveniment a fost precedat de o expoziţie de tehnică în care armata craioveană şi-a prezentant armamentul din dotare. Toată activitatea a fost desfăşurată în Poligonul „Balta Verde”.

Astăzi (n.r. ieri), avem începutul unei activităţi dedicate Zilei Forţelor Terestre. Se organizează Cupa Presei la TIR şi Cupa Rezerviştilor. Cupa Presei la TIR este dedicată tuturor jurnaliştilor din Craiova, iar Cupa Rezervistului este dedicată fostelor cadre militare care au activat de-a lungul anilor în Garnizoana Craiova. Ne dorim ca în fiecare an foştii noştri colegi să participe la această acţiune, să nu uite job-ul pe care l-au făcut atâţia ani. Pe lângă toate acestea am pregătit şi o expoziţie de tehnică. Avem un autotransportor blindat, o autostaţie radio, un tun antiaerian, de asemenea armamentul de infanterie, armamentul care este în dotarea forţelor terestre. Noi am dorit să le prezentăm presei craiovene toate categoriile de armament de infanterie. Vorbim aici de puşca automată de calibru 5x45, puşca mitralieră calibru 7x62 şi mitraliera de companie, de asemenea, puşca semiautomată cu lunetă va fi la tragere, dar nu se va face apreciere cu ea. La apreciere se va folosi doar puşca automată. Patru cartuşe vor fi folosite pentru reglajul armei, iar alte 10 pentru concurs.
A declarat  lt.col. Oliver Anghel, ofiţer de relaţii publice

Retragerea cu torţe, mâine seară, în Craiova

Cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, armata craioveană pregăteşte evenimentul intitulat Retragere cu torţe. Acesta va fi organizat, mâine seară, între orele 20.30 – 21.30. Traseul de deplasare al detaşamentului va fi pe itinerarul Piaţa Mihai Viteazul - Calea Unirii – b-dul Nicolae Titulescu – str. Amaradia până la cazarma Brigăzii 2 Infanterie “ROVINE”.

Am avut şi alte manifestări dedicate acestei zile pe durata acestei săptămâni. A fost această tragere, va urma retragerea cu torţe pe data de 23 seara, dar şi activităţile noastre de sărbătorire şi de premiere a militarilor care se va face tot în data de 23, în Poligonul Obedeanu. Aveţi prezentată aici şi tehnica Forţelor Terestre. Am adus la prezentare ceea ce este mai important din dotarea noastră, respectiv transportoare pirania, tehnică antiaeriană şi armament individual.
A declarat Dan Ionescu, comandantul Batalionului 27 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova

La expoziţia tehnicii a fost adus şi un vehicul de transport blindat. Potrivitul sergentului major Cătălin Dăbuleanu, mecanic conductor, „Pirania 3C” este un vehicul de transport blindat de trupe şi foarte manevrabil. El este destinat pentru transportul persoanelor împreună cu armamentul şi echipamentul sub protecţie. Acesta se poate deplasa atât pe şosea, pe teren accidentat, cât şi pe apă.
În dotarea Forţelor Terestre craiovene se află şi un tun antiaerian de calibru 2x35 milimetri cu care militarii au făcut şi o demonstraţie de lucru.

În spatele nostru este tunul antiaerian calibru 2x35 mm Oerlikon şi este un tun destul de modern în ceea ce priveşte funcţionarea. Este în dotarea batalionului nostru din anul 2006. Ca şi principale caracteristici tehnico-tactice ale acestui tun putem spune că el combate ţintele aeriene până la o distanţă de 11.200 metri, iar în ceea ce priveşte combaterea ţintelor terestre până la 1.000 metri împotriva ţintelor uşor blindate. Ca şi echipaj acesta este deservit de nouă militari, un comandant de tun, un ajutor al comandantului de tun, cinci servanţi şi doi şoferi.
A declarat Uliu Anghel, comandant al Secţiei 2 tragere în cadrul Batalionului 205 Apărare Antiaeriana, Craiova

Evenimentul Retragere cu torţe se va desfăşura şi în municipiul Caracal, tot mâine seară, între orele 20.30 – 21.30. Traseul de deplasare al detaşamentului va fi pe itinerariul str. Piaţa Victoriei – str. Mihai Eminescu – str. Carpaţi până la cazarma Batalionului 22 Infanterie „Romanaţi”  - str. Înfrăţirii până la cazarma Batalionului 325 Artilerie „Alutus”. Plecarea detaşamentului se va face din faţa sediului Primăriei municipiului Caracal.

 
Curs valutar BNR - 23-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj