Anul XII, nr. 4080
Luni, 13 iulie 2015
BADEA ŞI DOBRE – SUB LUPA DNA
Pavel Badea, Cristian Dobre şi alte persoane sunt cercetaţi de DNA într-un dosar penal ce vizează obţinerea frauduloasă de fonduri europene de la Uniunea Europeană şi de la Statul Român. Fondurile au fost obţinute şi prin intermediul Elenei Udrea.
A. Craioveanu ,5 ianuarie 2016,21:02 nr. afisari:6484

Cei doi sunt bănuiţi că în perioada 2010 – 2013 ar fi întocmit acte fictive cu privire la obţinerea de fonduri de la Uniunea Europeană şi de la Statul Român pentru construcţia a două imobile în cadrul programului de dezvoltare REGIO.

Imobilele în cauză sunt:
-    imobilul BLUE WINGS Craiova str Sf Dumitru nr. 8, vezi foto 1, pentru care s-ar fi obţinut circa 9,5 milioane lei de la Uniunea Europeană şi 4,5 milioane lei de la Guvernul României, suma totală declarată a proiectului este de 17,3 milioane LEI !!

foto 1

-    imobilul PROJDECT WISE Craiova str Ştirbei Vodă nr. 30, vezi foto 2. Acest al doilea imobil ar fi beneficiat de circa 12 milioane lei finanţare europeană şi 4,4 milioane lei subvenţie de la Guvernul României, iar 6 milioane lei ar fi reprezentat aportul beneficiarului, valoarea totală a proiectului declarat este de 23 milioane LEI !!!

foto 2

Toate lucrările ce au la bază aceste două imobile au fost făcute de una din firmele controlate chiar de Cristian Dobre.
Devizele întocmite şi care au stat la baza acestor lucrări a acestor imobile sunt bănuite a fi făcute cu caracter fictiv, fiind supraevaluate pentru a duce costurile de construcţie a acestor imobile la uriaşa cifra de aproximativ 1.000 EURO/mp !!!

Badea şi Dobre sunt bănuiţi că au creat o sarabandă de documente fictive pentru a se ajunge la un preţ de cost uriaş.
Astfel că participaţia Uniunii Europene şi a Statului Român să fie foarte mare.

Toate aprovizionările de materiale, dar şi forţa de muncă, au fost făcute sub controlul direct sau indirect al persoanelor implicate.
S-a ajuns în situaţia inexplicabilă în care preţul de construcţie pe mp în Municipiul Craiova să ajungă la cota de 1.000 euro/mp în plină criză imobiliară, atunci când preţul materialelor de construcţie cunoscuse o scădere semnificativă în urma crizei economice şi de asemenea exista un surplus de locuri muncă pe piaţa muncii în ceea ce priveşte personalul calificat în acest domeniu. Foarte multe şantiere se închiseseră şi astfel muncitorii din acest domeniu erau disponibili şi pe tarifuri mai mici decât în comparaţie cu perioada de BOOM-ul economic.

Precizăm faptul că toate aceste posibile inginerii au avut ca scop atragerea de la Uniunea Europeană şi de la Statul Român a unor sume de bani uriaşe, contrar realităţii pieţei construcţiilor pentru ca cei implicaţi să-şi poată ascunde sub acest val de devize umflate participaţia proprie.

De altfel, procurorii îi bănuiesc pe cei implicaţi, nu numai că nu au contribuit în mod real cu sume proprii în aceste proiecte, ci şi că o mare sumă de bani, intraţi în circuit prin decontare, au ajuns ulterior, prin diverse tranzacţii fictive, tot în contul celor implicaţi.

Suveica este simplă şi arhicunoscută de către procurori: se umflă preţurile prin devize şi licitaţii fictive, iar ulterior banii decontaţi se întorc înapoi în buzunarele celor implicaţi prin alte tranzacţii de spalare de bani caracteristice acestor tipuri de infractiuni.

De fapt, artificiile pentru care sunt bănuiţi Badea, Dobre şi celelalte persoane implicate, reprezintă un model de operaţiune pentru care DNA are o experienţă vastă în domeniu.
Până în prezent, zeci, dacă nu câteva sute de cazuri de acest gen au fost deferite justiţiei.

Prejudiciu presupus estimat în acest caz este de circa 30 milioane lei. Dintre care 21 milioane lei prejudiciu adus Uniunii Europene si 9 milioane lei prejudiciul adus Statului Român.

Cei drept la data când s-au derulat aceste tranzacţii cei implicaţi în astfel de manevre nu banuiau faptul că DNA cunoaşte aceste reţete de tip suveică şi care contravin grav legii. Acest tip de operaţiuni reprezintă schema clasică de fraudare a baniilor UE .

După ce au început să se facă public tot felul de dosare penale care s-au transformat în rechizitorii întocmite de către DNA şi care au luat astfel lungul drum al judecăţii in instante, cei implicaţi, de abia atunci au realizat că au activat pe un teren minat.
Şi în acest caz, cel puţin la prima vedere, lucrurile par extrem de evidente având în vedere costul total pentru construirea acestor imobile, dar şi executantul lucrărilor, respectiv, firma controlată de Cristian Dobre, un mare profitor al programelor de finanţare europeană, un individ care s-a strecutat în sânul tuturor partidelor aflate la putere şi a speculat orice oportunitate de finantare naţională sau europeană.

Dobre, prin firmele pe care le controlează direct sau indirect, a obţinut finanţări europene în cel puţin 7-8 dosare, acoperind toate ramurile posibile.
Binenţeles că cele mai multe dintre finanţări au fost obţinute în urma unor proiecte fictive.

De altfel, numele lui Dobre figurează în mai multe dosare penale la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar în cel puţin unul dintre ele acesta figurează implicat în diverse combinaţi ilegale alături de Mihai Rotaru, patronul CSU.
Nu întâmplător, procurori au descins în 2014 la sediile firmelor lui Dobre situate chiar în imobilul construit cu bani europeni şi guvernamentali. La  acea data, DNA a lăsat, în mod premeditat, să se înţeleagă că percheziţiile au avut ca scop un dosar penal mărunţ legat de anumite infracţiuni de mită ce privesc proiectul WATER PARK-ului, în realitate însă, procurorii au căutat probe, în mod special, pentru acest dosar penal.

VIDEO PERCHEZITII DNA la trei spaţii de lucru folosite de angajaţii consorţiului de firme Polystart, Uti şi Delta aflate în locul în care se construieşte Craiova Water Park

Reamintim ca în ultimul interviu al procurolului şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi, aceasta a ţinut să precizeze că cele mai grave şi cele mai multe infracţiuni de corupţie au ca obiect aceste finanţări de la Uniunea Europeană.

Însă, revenind la speţa Badea – Dobre, vă expunem un alt aspect extrem de relevant, pe lângă faptul că au beneficiat oficial de 50 la sută fonduri nerambursabile ale acestor proiecte de la Uniuena Europeană cei doi „norocoşi ai vieţii”, Badea şi Dobre, au mai primit 25 la sută din valoarea proiectului şi de la Statul Român în speţă de la Guvernul Boc prin Ministerul Dezvoltării - Elena Udrea ! Da, oameni buni! În plină criză economică, atunci când Băsescu anunţa tăierea pensiilor şi a salariilor pentru bugetari, Badea şi Dobre primeau de la Elena Udrea - 2 milione euro ca şi ajutor, reprezentând 25 la sută din valoarea proiectului, alăturat celuilalt ajutor de 50 la sută oferit de Uniunea Europeană!

Prin urmare, soarta a fost bună cu Badea şi cu Dobre, deoarece după ce Uniunea Europeană le-a suportat 50 la sută din contravaloarea unui proiect umflat a venit şi Statul Român cu acest 25 la sută, astfel că în total 75 la sută din contravaloarea acestor proiecte a fost suportat de Uniune Europeană şi Statul Român.

Însă, se pare că cei implicaţi nu s-au limitat numai la o asemenea pleaşcă. Au dorit şi mai mult şi mai mult şi astfel că au creat o sarabandă de acte fictive pentru ca participaţia lor, în realitate, sa fie ZERO, ba mai mult, din punctul nostru de vedere, nu numai că nu au participat cu nicio sumă, ci şi au câştigat o sumă frumuşică din aceste combinaţii.

Cum a ajuns Dobre şi Badea să obţină bunăvoinţa Elenei Udrea? Deocamdată este un mister, dar o oarecare bănuială avem având în vedere modul de lucru arhicunosct al Elenei Udrea în acest domeniu.

Dacă ar fi să gândim în termenii consacraţi în ceea ce o priveşte pe  Udrea am putea cel puţin bănui că Badea şi Dobre au aplicat regula celui 10 la sută, însă deocamdată nu avem vreo dovadă în acest sens, însă aşteptăm cu sufletul la gură rezultatele anchetei DNA care cu siguranţă va aduce mari surprize în acest dosar.

Gurile rele din Craiova susţin că o mână de ajutor în acestă operaţiune a fost dată şi de fostul primar interimar al Craiovei, Mărinică Dincă, care i-ar fi prezentat pe cei doi acolo unde trebuie, însă şi cu privire la această informaţie, ne limităm să o tratăm cu o oarecare rezerva deocamdată.
De asemenea, DINCĂ este şi cel care a trecut peste PUG-ul Municipiului Craiova şi a autorizat ilegal construirea imobilului Blue Wings la un regim de înălţime ce afectează vizibilitatea grav către catedrala Sf. DUMITRU! Dar despre acest caz vom revenii cu un material special.

Cert este un lucru, indiferent cât de simpatici ar fi fost Badea şi Dobre este greu de crezut ca ar fi primit aceste finanţări uriaşe, dar mai cu seamă ar fi fost decontate,  dacă nu ar fi avut propte serioase la nivel de vârf.
Nimeni nu poate crede că un om simplu poate avea acces la asemenea finanţări fără să cotizeze la greu.

Acest mod de lucru a reprezentat o practică în regimul Băsescu -Boc - Udrea şi cu singuranţă Badea şi Dobre nu aveau cum să-l ocolească.

Practic, Uniunea Europeană şi Statul Român au finanţat cu sume exorbitante în construirea în Craiova a două sedii de firme, cei drept luxoase şi care au adus beneficii doar pentru două persoane - Badea şi Dobre.
Deoarece, actualii chiriaşi ai celor două imobile nu constituie noi locuri de muncă sau alte activităţi noi pe piaţa de muncă.
De fapt, 2 bănci şi alte 4-5 firme din Craiova au renunţat la vechiile spaţii pe care le ocupau în alte locaţii aflate în apropierea acestor imobile şi sau mutat în aceste clădiri datorită gradului de confort superior. Practic, ele nu mai plătesc chiria unde o plăteau înainte, ci o plătesc lui Badea şi Dobre.

Pentru astfel de investiţii Guvernul Boc a găsit bani, însă pentru investiţii reale care să producă cu adevărat locuri de muncă nu s-au putut găsi.

Un alt amânunt care confirmă bănuiala procurorilor, dar si a noastra cu privire la fictivitatea acestor devize şi lucrări este legat de un alt imobil al lui Badea Pevel, vezi foto 3, care se află în imediata vecinitate a imobilului BLUE WINGS.

foto 3

Acest din urmă imobil care a fost construit de Badea din banii proprii, cei drept cu doi ani inaintea imobilului construit din banii europeni, la costat pe acesta circa 900 mii euro !!!

Astfel că putem constata că Badea a construit două imobile cu dimensiuni apropiate plus minus 10 la sută diferenţă.

Pentru cel construit din bani proprii, vezi foto 3, Badea a cheltuit 900 mii euro, cel construit din banii europeni şi din banii Statului Român pe Badea la costat circa 4,5 milioane euro.

În concluzie, cel construit din banii publici a costat de 5 ori mai mult, ori acest aspect este extrem de elocvent cu privire la dedesupturile acestei afaceri.

Binenteles că până la urmă cei care vor decide despre cât de legale sau ilegale au fost aceste afaceri sunt procurorii şi eventual, ulterior judecători.
Însă nu putem să nu remarcăm ipocrizia şi mânăria din aceste finanţări.

În plină criză economică, când majoritatea românilor au suferit, Badea şi Dobre au beneficiat la greu de „ofertele generoase” ale sistemului mafiot care a călărit România ani de zile.

Şi astfel că iată că s-a ajuns în situaţia nefirească ca  Badea Pavel să fie  prezentat astăzi de Alina Gheorgiu ca un om care s-a descurcat în afaceri!  Prezentat ca un model al afaceristului de succes !!! O jignire la adresa oamenilor de afaceri si o mare rusine pentru PNL. 

De fapt, ce stă în spatele omului de afaceri Badea în afară de tunuri dupa tunuri, trecute cu vederea de organele abilitate ale statului de-a lungul anilor.

O mică recapitulare cu "aventurile in afaceri" ale cetateanului Pavel Badea este oportună!

- a prăduit împreună cu Antonie Solomon, Comechim SA Craiova devalizând o scocietate care avea circa 200 de spaţii comerciale în Craiova şi în judeţul Dolj. În prezent Comechim nu mai există, dar în schimb cele mai bune spaţii comerciale în Municipiul Craiova le deţin Badea şi Solomon.

-  a vândut un teren Primăriei Municipiului Craiova situat în extravialnul oraşului  cu 150 euro/mp, deşi terenurile în zonă nu se vindeau cu mai mult de 20 euro/mp la acea dată!

- prin trafic de influenţă şi abuz de putere a obţinut autorizarea de costrucţiei a BLUE WINGS din str Sf Dumitru nr. 8 pe un teren căruia fostului proprietar nu i s-a permis să construiască mai mult de P+1 având în vedere protecţia existentă în PUG-ul Craiovei pentru catedrala Sf Dumitru! După ce Badea a pus mâna pe terenul în cauză nu a mai contat această interdicţie  de construire. Prin aceasta constructie, ilegala si imorala, vizibilitatea catre cel mai important monument istoric din Craiova, un lacas de cult care dateaza de sute de ani, a fost stopata in mod barbar.

Ei bine, dragi cititori, acest „om de afaceri prosper” este prezentat de Alina Gorghiu ca varianta liberală pentru Primăria Craiovei.

Practic, un profitor al tuturor regimurilor postdescembriste este dat ca exemplu de liberali.
O ruşine şi o dezamăgire mai mare nu putea fi.

P.S. Un semn mare de întrebare se pune: Cum de un partid ca PNL nu la verificat pe Badea înainte de al propunere pentru o asemenea funcţie? Deoarece informaţiile despre posibilele probleme penale pe care le-ar avea au apărut în presă cu mult timp înainte!!! Nici acum nu este târziu ca PNL-ul să pună o întrebare organelor abilitate, în mod oficial.

 
Curs valutar BNR - 18-06-2018
Nume valută Valoare
Euro
4.4306
Dolarul SUA
4.1440
Gramul de aur
155.4842
Dolarul australian
3.1810
Dolarul canadian
3.2651
Francul elvetian
4.1990
Coroana ceha
0.1614
Coroana daneza
0.5945
Lira Egipteana
0.5431
 
Editie Speciala - Cotidianul regional al Olteniei
str. Sf. Dumitru, nr. 1, Craiova, Dolj